Ezrek tüntettek a Népszabadság mellett

Juhász Péter felszólította az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán Viktor megjelenik, fütyüljék ki.

2016. 10. 16. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi vagyunk az új többség, és azt üzenjük, hogy elegünk van – kezdte beszédét Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője a sajtószabadságért és a Népszabadság megszűnése ellen meghirdetett vasárnapi tüntetésen a fővárosi Szabad sajtó úton. A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt a „Lopják a szabadságunk! Repüljenek!” című megmozduláson.

Jávor szerint Magyarországon a korrupció maga a rendszer, a kormányzás csak egy járulékos tevékenység, a rendszert tökéletesre csiszolták, a jogszabályokat magukra, a közintézményeket családjukra, szeretőikre szabták, az országnak szánt uniós pénzeket pedig egymás között osztják szét. A politikus szerint a rendszer szinte tökéletesen zár, ki lehet iktatni a valóságot az emberek tudatából, ám a „rést a pajzson” éppen a civilek és a kínos ügyekről beszámoló újságírók jelentik. Ezért akarják most Orbánék eltiporni azokat, akik szembesíteni tudják őket a saját hazugságaikkal – állította. Jávor szerint nem szabad hagyni, hogy Magyarország egy „korrupt gyülekezet” egyszerű jövedelmi forrása legyen. „A melegekkel, a menekültekkel, a cigányokkal kell szolidárisnak lennünk, nem pedig a milliárdos gázszerelőkkel” – mondta a PM politikusa.

Utána Hargitai Miklós, a Népszabadság munkatársa szólalt fel, aki szerint az is mutatja, mennyire volt bolsevista műhely a lapja, hogy 1994 óta valamennyi kormány beperelte őt, amiért korrupciós ügyeiket feszegette. Pokorni Zoltán 2010-es ígéretére utalva („aki belenyúl a közös kasszába, annak le fogjuk vágni a kezét”) kijelentette: nemhogy nem vágják le a kezét, be sem csukják, aki könyékig nyúlkál a közösben; azt az újságot viszont, amely minderről beszámol, bezáratják. Hargitai szerint azért is nevetséges gazdasági okokkal magyarázni a Népszabadság megszüntetését, mert azzal valójában sokkal nagyobb kárt okoztak a kiadónak, mint amekkora a lap egész éves vesztesége lett volna.

Hadházy Ákos, az LMP társ­elnöke szerint államilag szervezett csalássorozat zajlik ma Magyarországon: az uniós pénzekből 9000 milliárd forintot loptak el vagy fognak ellopni, ami minden magyar emberre vetítve egymillió forintot jelent. Azt állította, a lopott pénzt a tolvaj rendszer fenntartására fordítja a Fidesz, ebből „lehet vásárolni tulajdonosokat, akik csődbe viszik az igazi újságokat, lehet vásárolni újságírókat, lejárató és hecckampányokat”. Hadházy úgy vélte, 2018 lehet az utolsó év, amikor az Orbán-rezsimet demokratikusan meg lehet dönteni, akkor évtizedekre eldől az ország sorsa. Szerinte nem lenne jó megvárni, amíg forradalom lesz, mert az kiszámíthatatlan, senkinek nem jó.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke arról beszélt, hogy Orbán és emberei ellopják a közvagyont, a miniszterelnök tevékenységét nem kormányzásnak, hanem bűnözésnek kellene hívni. Történelmi bűnnek nevezte, hogy „Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot”. Juhász szerint a bukás jele, hogy Orbánt már a lelátó népe is kifütyüli. Ezért arra kért minden tüntetőt, hogy október 23-án a Kossuth téren fütyüljék ki Orbán Viktort, akinek szerinte takarodnia kell.

A tüntetők közül sokan Népszabadsággal a kezükben hallgatták a szónoklatokat, de volt, aki – utalva a Rogán család utazására – egy játék helikopterrel érkezett. A tüntetők transzparensein például az állt: „Politikusbűnözők markában a haza. Takarodjanak!”, vagy „Végezzünk a Fidesz keresztény diktatúrájával!”

A második Orbán-kormány idején ugyanitt, a Szabad sajtó útján tüntetett többször is a Milla Egyesület, amely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoportból alakult, a médiatörvény elleni tiltakozásként. A demonstráció idején számos lezárás volt a belvárosban, emiatt sok helyütt komoly fennakadások alakultak ki a közlekedésben.

A Fidesz szerint Magyarországon Nyugat-Európa számos országánál jobban érvényesül a tömegtájékoztatás. Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke azt mondta, nem látják, hogy ki ellen irányul az ellenzéki pártok és civilek tüntetése. A kormánypárti politikus azt mondta: a Népszabadság megszűnését követően is két ellenzéki lap maradt a piacon, amelyek nagyobb példányszámban jelennek meg, mint a két másik kormánypárti lap.

A kormánypárt közleményben is reagált, eszerint a Népszabadság jövőjét az MSZP mostani és korábbi vezetői lopták el, akik nemcsak arra voltak alkalmatlanok, hogy az országot kormányozzák, hanem még arra is, hogy a saját pártlapjukról gondoskodjanak.

A Fidesz szerint a szocialisták a kormányzásuk alatt is hagyták, hogy a Népszabadság veszteségeket termeljen, majd 2015-ben lemondtak róla és eladták. Az új piaci tulajdonos tavaly felajánlotta a lapot megvételre az MSZP-nek, de a pártnak nem kellett. (MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.