Idő előtt szűnt meg a Klik egyik tankerülete

Csak tavaly szeptemberben hozták létre, és az év végéig működnie kellene.

Hutter Marianna
2016. 10. 25. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hatályos jogszabályok szerint az év végéig működnie kellene, a gyakorlatban már megszűnt a Pölöskei Gáborné vezette Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyik tankerülete – derül ki egy, a Klik honlapján olvasható dokumentumból. Az érintett fővárosi tankerület nem volt hosszú életű: mindössze tavaly szeptemberben hozták létre. Egyrészt a köznevelési intézmények fenntartói feladatainak koordinációjáért felelt, másrészt pedig a spe­ciá­lis intézmények (például a pedagógiai szakszolgálati feladatokat ellátó vagy a gyógypedagógiai intézmények) fenntartásáért.

Ám úgy tűnik, a fővárosi tankerület létrehozása csak újabb probléma lett az akkor már súlyos gondokkal küszködő Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. Legalábbis erre utal, hogy Rétvári Bence illetékes államtitkár arról számolt be egy parlamenti válaszában: a fővárosi szerveződés az idén január végére – tehát létrehozásától számítva alig több mint öt hónap elteltével – a legnagyobb adóssággal küszködő tankerület lett az országban több mint 422 millió forintos tartozással. Bár érthető, hogy a Klik jövő évtől Klebelsberg Központtá alakulása miatt változik a tankerületek struktúrája, az nem, hogy ezt miért nem sikerült jogilag megfelelő módon szabályozni. Lapunk megkeresésére a Klik sajtóosztálya elismerte: bár a tankerület jogszabályilag nem szűnt meg, feladatait már Budapest tankerületei és a Klik központja látják el. Mindezt azzal indokolták, hogy a januári átalakítás során az 58 tankerületi központ létrejöttével a fővárosi irányítási szint a megyeihez hasonlóan megszűnik. Arról is írtak: a speciális intézmények fenntartása és az ehhez szükséges források is az intézmények szempontjából területileg illetékes tankerületekhez kerültek.

Lapunk ezután újabb kérdéseket tett fel a Kliknek. Arra voltunk kíváncsiak, miért nem dolgoztak ki olyan jogi szabályozást, amely törvényes keretek között ad lehetőséget az átalakításra, és arra is, pontosan mikor számolták fel a fővárosi tankerület működését, ám ezekre már nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.