Mozgalmas hétvége előtt állunk

Országszerte megemlékezések lesznek a hétvégén az 1956-os forradalom alkalmából.

MTI
2016. 10. 21. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a forradalom 60. évfordulója alkalmából emlékbizottságot hozott létre, és 2016-ot a Magyar szabadság évének nyilvánították.

Az állami ünnepek programját szervező Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Vargha Tamás a héten azt mondta: a hősiesség, a köszönetadás és a szabadság az évfordulós megemlékezés központi gondolata.

A központi rendezvények szombaton kezdődnek meg. A nap folyamán bárki megtekintheti az Országházban a Szent Koronát. Délután a műegyetemi 1956-os emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Ezt követően kezdődik a Történelmet csinált a nép című hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul Bem József szobrához. Fellobban a forradalom lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Majd a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

Szombat este az Erkel Színházban díszelőadást tartanak Cziffra 1956 címmel. A rendezvényen köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök.

Vasárnap a Kossuth Lajos téren délelőtt katonai tiszteletadás mellett, Áder János, Orbán Viktor és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Szintén az Országháznál lesz délután A szabad Magyarországért című díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.

A XI. kerületben 1956-os emlékművet állít az önkormányzat. Az eseményen beszédet mond Simicskó István honvédelmi miniszter, Hoffmann Tamás polgármester és Rainer M. János történész.

Este a Papp László Budapest Sportarénában tartják a Szabadságkoncertet. A Magyar Állami Operaházban díszelőadás lesz, amelyen részt vesz Áder János államfő, köszöntőbeszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ellenzéki pártok és civil szervezetek a fővárosban nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem más megmozdulásokat is szerveznek. A Blaha Lujza térnél a Mossuk le a gyalázatot! címmel meghirdetett demonstráción a civilek részéről felszólal Bíró András civil aktivista, újságíró, Tóth Krisztina költő és Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület vezetője, valamint a fő szervező Szolidaritás vezetője, Székely Sándor. A pártok részéről felszólal majd Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője, valamint a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely.

Az ünnepnapon ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán pedig korhű járat közlekedik, és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

Országszerte számos megemlékezést, ünnepséget tartanak az önkormányzatok, civil szervezetek is.

A hétvégi rendezvények miatt sok helyen lesznek forgalomkorlátozások a hétvégén.

A nemzeti ünnep alkalmából piros-fehér-zöldbe borul a főváros legmagasabb építménye, a Főtáv Zrt. 203 méter magas Kunigunda úti kéménye – közölte a szolgáltató pénteken.

A közlemény szerint október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából három napon át, péntektől vasárnapig díszkivilágítással festik meg az építményt. A több kilométernyi távolságból is látványos kivilágítást 19 órától éjfélig kapcsolják majd be. A vállalat ezzel szeretné felhívni a figyelmet a távfűtés előnyeire, így például arra, hogy a távfűtés alkalmazása élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez – áll a közleményben.

Világtörténelmi jelentőségű volt 1956 forradalma és szabadságharca – mondta Fazekas Sándor pénteken Bükkábrányban.

A földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a bükkábrányi képviselő-testület ünnepi ülésén úgy fogalmazott: a magyarság számára meghatározó forradalom a világ és Európa történelmének is jelentős eseménye volt. „A világ visszafogott lélegzettel” figyelte a forradalmárok küzdelmét, lelkesedésüket, elszántságukat, bátorságukat, azt, hogy szembeszálltak a Szovjetunióval.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította, hogy szabadság és igazság nélkül lehetetlen élni, a magyar nép többször hitet tett emellett, és így tett 1956-ban is.

Magyarország szabadságszerető ország, amely hatvan éve az egész világnak megmutatta: erőszakkal megszállható, de megtörni nem lehet – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléktáblájának avatásán, pénteken a kiskunhalasi vasútállomáson.

Rétvári Bence hangsúlyozta: Magyarország soha nem volt cinkosa egyetlen diktatúrának, totalitárius rendszernek sem. Emlékeztetett: a történelmi idők megszállásait idéző „harács és einstand” szóhoz hasonlóan máig negatív érzéseket kelt az emberekben a málenkij robot. E cinikus kifejezés „számunkra nem valódi jelentését takarja”, hanem annak a 800 ezer „honfitársunknak az elhurcolását” és „bűn nélküli bűnhődését”, akik közül kétszázezren máig hatalmas, széles tömegsírban: Szibériában nyugszanak – tette hozzá.

Magyarország és Lengyelország mindig rokonszenvvel figyelte egymás szabadságharcát – hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken abban a felszólalásban, amelyet a varsói magyar nagykövetségen az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi fogadáson mondott.

A lengyel és a magyar nemzetet „ezer szál köti össze”, e különleges kapcsolat az óriási nyelvi különbségek ellenére jött létre – értékelte Trócsányi László. Az összekötő erőnek többek között a szabadságvágyat nevezte, valamint annak tudatát, hogy „holnap elveszíthetjük azt, amit ma birtokolunk, hogy magunknak kell megbirkóznunk saját ügyünkért” – mondta el Trócsányi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.