Az éhbérért dolgoztatott magyarok sorsa a tét

A szakszervezetek 12 százalékos minimálbér-emelést követelnek.

Markotay Csaba
2016. 11. 03. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több évre szóló, a járulékok csökkentéséről és a bérek felzárkóztatásáról szóló megállapodás megkötését vetette fel a kormány a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs fórumának (VKF) ma délelőtti ülésén – tudtuk meg. Az egyébként zárt tanácskozás után Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy akár négy-hatéves alku sem kizárt, ennek részleteiről azonban még vita van. A munkaadói oldal ugyanis a vállalkozásokat terhelő adókat, például a szociális hozzájárulási adót mérsékelné, a munkavállalói oldal viszont azt szeretné, ha a dolgozói járulékterhek, illetve az szja csökkenne. Ez utóbbi ugyanis – érvelnek a szakszervezetek – azonnal megjelenne a nettó bérek növekedésében, ezen keresztül pedig, főleg az alacsony keresetűek esetében a fogyasztásban is, míg a munkaadói tehercsökkentés a profitban jelentkezne, amit vagy átvezetnek béremelésnek, vagy nem.

– A kettő kombinációja sem kizárt, bár a kormány jelenleg a munkaadói terhek csökkentésében gondolkodik – erről már Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszélt érdeklődésünkre a találkozó után. Megerősítette, hogy többéves program került szóba, illetve tárgyaltak a munkaerő hiánnyal kapcsolatos problémákról is, ami sok területen komoly gondot jelent a munkaadóknak.

Konkrét jövő évi minimálbér-emelési javaslatról vagy a 2017-es bérajánlásról egyelőre azért nem beszéltek, mert ennek mértéke nagyban függ a tervezett járulékcsökkentéstől. Kordás László mindenesetre jelezte: a szakszervezeti oldal egységes abban, hogy a nettó minimálbérnek (ez jelenleg 73 815 forint) két éven belül el kell érnie az egy főre számított létminimumot (mintegy 88 ezer forintot). Ehhez pedig jövőre nagyjából 12 százalékos minimálbér-emelkedésre van szükség – tette hozzá.

Amikor a parlament a nyár elején elfogadta az adótörvényeket és a jövő évi költségvetést, akkor a bruttó átlagkereset, a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is 5,1 százalékos emeléssel terveztek. Kérdés, hogy ezt ki tudják-e egészíteni olyan járulékcsökkentéssel, amit a munkaadók és a munkavállalók is elfogadnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.