Az idei esztendő első felében a magyarok fejenként havonta 74,4 ezer forintot költöttek, így a háztartások kiadásai három százalékkal, egy főre vetítve 2233 forinttal haladták meg az előző év azonos időszakit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal lapunk által megismert legfrissebb adataiból. Javult a lakosság fogyasztási szerkezete is, mert 0,6 százalékponttal, 59,9 százalékra csökkent a létfenntartáshoz elengedhetetlen három alapkiadás – az élelmiszerre, a lakásfenntartásra és a közlekedésre fordított összeg – súlya az összes kiadáson belül, vagyis a háztartásoknak több pénze maradt a létfenntartáson túlmutató igényeik kielégítésére.
Számos kedvező folyamat és gazdasági intézkedés segítette a fogyasztás bővülését a KSH kutatói szerint: az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékkal emelkedett az alkalmazásban állók száma, a nettó keresetek 7,6 százalékkal nőttek, valamint emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. Ezenfelül a személyi jövedelemadó kulcsa egy százalékkal csökkent, a családi adókedvezmény összege pedig a korábbi 20 ezerről 25 ezer forintra emelkedett.
Az adatok szerint 2016 első fél évében a közlekedéssel kapcsolatos kiadások kivételével folyó áron minden fogyasztási csoportban bővült a lakossági fogyasztás. Összegüket tekintve az élelmiszerekre és lakásfenntartásra fordított kiadások növekedtek leginkább, reálértéken viszont a lakberendezés és az oktatás terén volt a legnagyobb (5, illetve 7 százalékos) kiadásnövekedés. A legtöbbet élelmiszerre és alkoholmentes italokra adták ki a háztartások, havonta fejenként 19,7 ezer forintot, közel 500 forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában, ez az összes kiadásunk több mint egynegyedét (26,5 százalékát) jelentette. Ezen belül húsra és húskészítményre fejenként 5,3 ezer forintot költöttünk, ami ugyan mintegy 110 forinttal kevesebb az előző évihez képest, mégis több hús jutott az asztalra, mert a húsfélék ára a vizsgált időszakban több mint hat százalékkal csökkent. Így átlagosan fejenként havi öt kilogramm húst vásároltunk, 20 dekával többet, mint egy évvel korábban. Az elfogyasztott mennyiség legnagyobb részben baromfi (1,6 kilogramm), illetve sertéshús (1,4 kilogramm) volt, mindkettő fogyasztása mérsékelten nőtt.