Jövőre sem enged a kormány a tankönyvpiaci szigorból

Fű alatt rendelnek az iskolák?

Hutter Marianna
2016. 12. 30. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába írnának új irodalom-, matematika-, történelem- vagy egyéb közismereti tankönyveket a magánkiadók, jövőre sem engedélyezik, hogy az állam által elismert tankönyvek jegyzékére kerüljenek – derült ki a Magyar Nemzet által megismert decemberi kormányzati felhívásból. Ennek az az oka, hogy az érintett kiadók 2013 óta csak akkor kezdhetnek a tankönyvek akkreditációjába, ha az elkészítésükre miniszteri felhívást ír ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Ám a jövő évre vonatkozó felhívás – az eddigi esztendőkhöz hasonlóan – nem tartalmaz közismereti tárgyú tankönyveket. Így jelenleg a kiadók csak olyan témákban írhatnak tankönyveket a dokumentum szerint, mint amilyen például a nemzetiségi vagy hazafias nevelés oktatása, a sajátos nevelési igényű gyermekekre szabott kiadványok vagy a nyelvkönyvek. A nyelvkönyveket leszámítva pedig e tankönyvtípusok gyártása csak abban az esetben éri meg a kiadóknak, ha mellette a nagyobb példányszámban kiadott könyvek gyártására is lehetőséget kapnak, hiszen drága a fejlesztés, az eladott példányszám pedig alacsony. Az állam így abból a szektorból vonul ki, amelyben éppen nagyobb szerepvállalásra volna szükség.

Ugyanakkor az állami tankönyvek minőségét sok kritika érte. Mint a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, például a januártól megszüntetésre ítélt állami háttérintézmény, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet saját kutatása szerint is csak a megkérdezett tanárok 22,7 százaléka használta volna szívesen a következő évben is a kísérleti tankönyveket. Az állam egyébként mintegy 700 ezer gyermek számára biztosított ingyenesen tankönyvet.

– Nem meglepő, hogy nem adnak több lehetőséget a kiadóknak – így nyilatkozott lapunknak Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke. Közölte, a kialakult helyzet ellenére a iskolák egy része a mai napig megveszi a magánkiadók könyveit. Ugyanis voltak olyan kiadók, amelyek annak ellenére is befejezték egy-egy tankönyvcsaládjuknak a 2013-ban bevezetett Nemzeti alaptantervhez igazítását, hogy a felsőbb évfolyamoknak szóló könyveik engedélyeztetésére már nem kaptak lehetőséget. – Ezeket a könyveket az iskolák fű alatt csak-csak rendelik – mondta. Annak ellenére is, hogy hivatalos úton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon vagy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n keresztül a szóban forgó kiadványokat nem lehet megszerezni. Így – a Tanosz elnöke szerint – az is előfordul, hogy az intézmények megrendelik az állami tankönyveket, de emellett „feketén” is beszerzik a magánkiadók példányait, ez pedig „iszonyú pénzkidobás”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.