Nem mernek vállalkozásba kezdeni a magyar fiatalok

Önbizalom-hiányos, és egyre jobban fél elköteleződni az ifjúság.

Veczán Zoltán
2016. 12. 01. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcezer fiatal megkérdezésével újabb nagy mintás kutatás indul, hogy felmérje, milyen problémákkal szembesül a 15–29 év közötti korosztály. A Magyar Ifjúság 2016 első gyorsjelentése januárban érkezik, nem sokkal később, mint a tavaly szeptemberi, négyezer határon túli fiatallal készített felmérés, így teljes képet kaphatunk az egész Kárpát-medencei fiatalság valóságáról.

Erről a valóságról beszélgettek tegnap kutatók és szakemberek a Magyar ifjúság 2016 sajtókonferenciáján Budapesten. Az előző, 2012-es hullám legfőbb tanulsága az volt, hogy a fiatalok a létbizonytalanságtól, a munkanélküliségtől és a jövőtől félnek – az eseményt megnyitó Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára egyébként úgy vélte, hogy legalább a fiatalokat sújtó munkanélküliséget sikerült csökkenteni azóta.

A 2000 óta négyévente elkészített, nagyszabású kutatás rámutat: „későn érés”, valamint egyszerre elköteleződés- és bizonytalanságkerülés jellemzi az egész generációt a párkapcsolatban, családalapításban, de a tanulásban és a munkában is. Egyre később alapítanak saját családot a fiatalok; és bár ugyanúgy mintegy 30 százalékuk él kapcsolatban, mint az ezredfordulón, nekik kétharmaduk házas volt, csak a többiek voltak együtt „papír nélkül”. Mostanra viszont megfordult ez az arány, ráadásul egyre többen vannak, akik nem is terveznek házasságot kötni – ennek miértjére a 2016-os kutatás is rákérdez.

– Ami a céltudatosságot illeti, az egyetemen háromféle fiatallal lehet találkozni: a többséget alkotó, egyre növekvő arányú tanácstalanokkal, akik igyekeznek mindenben minél később dönteni; a második csoport a sodródóké, akiknek támpontot ad egy meglévő családi vállalkozás vagy a szülők szakmája. Végül van a néhány százaléknyi, motivált és céltudatos „versenyló” – sorolta Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense.

A vágyak mindenkiben megvannak, de ezeket visszafogja az önbizalom és a tudás hiánya. Például míg az Egyesült Államokban a hallgatók fele, itthon csak 8 százaléknyi fiatal mondta, hogy gondolkodik saját vállalkozás indításán. Mint elhangzott: a szocializmusból hozott rossz szemlélet miatt lapítunk, de aki a kapitalizmusban lapít, éhen hal. Másrészt a tudás is hiányzik: bár technológiában, például a 80 százalékos internetelérésben behoztuk már a Nyugatot, a digitális írástudás terén lemaradók vagyunk. Miközben lassan harmincezer informatikus hiányzik Magyarországon, ilyen képzésre a hallgatók alig 8 százaléka jelentkezik, ráadásul a cégek már az iskolapadból igyekeznek kihalászni leendő munkatársaikat, állandósítva a hiányt.

– Az eszközökhöz vagy az információkhoz való hozzáférés tehát többé nem akadály – összegezte Perlaky-Papp József –, hanem a fiatalok fejében, képességeiben van a gát.

Nem véletlenül nevezi őket a kutatás „elveszett generációnak”. Kérdés, hogy a 2016-os hullám mutat-e majd változó trendeket. Januárban például kiderül, hogy növelte-e a vállalkozási kedvet a „menő” startupok felfutása, vagy beigazolódnak-e a KSH számai, miszerint újabban ismét megnőtt a családalapítási kedv.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.