Tiszapalkonyán a falak alatt van az ördög

Kutakat kell évekre lezárni a talaj szennyezettsége miatt. Tiszapalkonyán attól tartanak, rájuk dől a ház.

Tompos Ádám
2016. 12. 30. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszapalkonya, háromnegyed kilenc. Cigány asszonyok érkeznek a községháza elé. Leszállnak a biciklijükről, leveszik láthatósági mellényüket, néhányan egy cigarettát is elszívnak, mielőtt bemennénk a hamarosan kezdődő nyílt testületi ülésre. Közben beszélgetünk. Egy vörösre festett hajú nő felháborodik.

– Be sem lett kiabálva az ülés! Biztos azért tették reggelre, hogy senki ne tudjon eljönni.

Valóban nem jelentek meg sokan, ötven ember fagyoskodhat a hivatal előtt. Száva Lászlóné Rita egyszer csak a fejével egy kisebb csoport felé biccent.

– Megjöttek a molosok is.

Ők az ülés vendégei, azért kaptak meghívást, hogy beszámoljanak róla, miként tervezik kártalanítani a falubelieket, akik Tiszapalkonya határában lévő ásott kutait le kell zárni három évre. A Mol és a Mol Petrolkémia ugyanis egy talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését kezdte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban, amely eltünteti azokat ipari szennyeződéseket, amelyek még az 1970-es, 80-as években kerültek a talajba.

Méréseik során Tiszapalkonya több száz kútjából mindössze hatnál találtak szennyezőanyagot, de intézkedési tervüknek megfelelően – elővigyázatosságból – a közelben lévő területen található összeset lezárnák.

Ez idő alatt ivóvízzel kell megoldaniuk az érintett területen élőknek az autómosást és a locsolást. Ha a három szűk esztendő letelik, újabb méréseket végeznek, és ha nincs ipari szennyeződés a vízben, újranyithatnak a kutak. A vállalat ígéretet tett, hogy a szóban forgó időben kompenzálja a lakosság pluszköltségeit. A Magyar Nemzet kérdésére elmondták, ennek mértéke az ingatlan nagyságától függ, és meghatározásakor figyelembe vették a vonatkozó jogszabályokat és a jelenleg érvényes közműdíjakat is. A jelenlegi elképzelés szerint a kompenzációt tavasszal és ősszel fizetné ki a Mol az érintetteknek. Erről azóta értesítőt is kiküldtek a falubelieknek. Ebben benne van, hogy terveik szerint a tisztítás jövő év júniusában indulna, és az is, hogy a Mol és a Mol Petrolkémia törekszik arra, hogy az érintetetteket megfelelően tájékoztassák.

Nincs benne viszont az a kitétel, amit még tavaly decemberben kaptak kézhez a település lakói: ebben az áll, hogy a kútrendszer kiépítése nem okoz kárt a közelében álló ingatlanokban. Sőt: az is szerepelt a Mol által küldött brosúrában, hogy amennyiben mégis bekövetkezne egyes ingatlanok esetében az értékvesztés, azért „a megalapozatlan hírek terjesztői a felelősek”. Mindenesetre a Tiszapalkonya peremén elhelyezkedő Görgey utcában élők nemcsak házaik értékét féltik, hanem magukat az épületeket is. Attól tartanak, hogyha beindulnak a telkek végétől hat méterre lefektetett szivattyúk, nemcsak a kutakból tűnik el a víz, hanem az egyébként javarészt szocpolból épült Görgey utcai házak alatt futó érből is. Így attól rettegnek, hogy mikor dől rájuk a házuk. Rita például azt mondja nekünk, hogy akkor ők be sem mernek majd menni az ingatlanba, és a szabad ég alatt fognak éjszakázni.

A Mol kérdéseinkre azt a választ küldte, hogy a tervezési és engedélyeztetési időszakban ezt a kérdést is megvizsgálták. Szerintük a külső szakértői vélemény alapján „teljességgel kizárható”, hogy a házakban bárminemű károsodás lépne fel. „Teljesen megértjük a lakosok aggodalmait, de nem számítunk statikai problémákra. Amennyiben minden várakozásunk ellenére bármi káresemény történne a lakóházakban, akkor a Mol minden esetben helytáll az igazoltan általa okozott károkért” – áll a vállalat szerkesztőségünknek írt levelében.

Tiszapalkonya, negyed tíz. Az önkormányzat dolgozói hatalmas adag péksüteményt hoznak a terembe, ahol az önkormányzati gyűlés lesz. Az érdeklődők halkan zúgolódnak. A képviselők már helyet foglaltak, csak a polgármesterre és a molosokra kell várni. Meg is jelenik a település vezetője, Lasztóczi László Attila. De egyedül. Azzal kezdi mondanivalóját, hogy a Mol munkatársai nem számítottak arra, hogy a lakosság és a sajtó képviselői is jelen lesznek az ülésen. Ezért telefonáltak a feletteseiknek, akik azt javasolták nekik, hogy így ne vegyenek részt a vitán. Később megtudjuk, az ülés után a falu jegyzőjénél érdeklődtek arról, hogy melyik lap munkatársai jelentek meg Tiszapalkonyán. Sivák Anita elmondta nekik, hogy a Magyar Nemzettől jöttek tudósítani.

Tiszapalkonya, fél tíz. Kezdődik a személyeskedésektől és indulatos bekiabálásoktól sem mentes testületi ülés. Kisebb vita alakul ki, hogy az első napirendi pontnak van-e értelme a molosok nélkül, de aztán belevágnak a megjelentek. A polgármester közli, hogy ő majd ismerteti a molosok álláspontját. Vagyis: a Mol úgy képzeli a kompenzációt, hogy a telkek mérete alapján fizetné ki a vízdíjban felmerülő különbözetet. Ezt több megjelent lakos is bírálja, mondván, a telekméret és a vízhasználat nem törvényszerűen függ össze. Hozzák is sorban a példákat: elhangzik, hogy a kis telken élőknek is lehet két autójuk.

Bírálják a polgármestert azért is, hogy nem állt ki a faluért, van, aki egyenesen azzal vádolja meg, hogy „molos szeretne lenni”. Lasztóczi László Attila ezt visszautasítja, azzal védekezik, hogy azért szorgalmazza a megoldást és a megegyezést, hogy haladjon végre az ügy. Több vádra azzal riposztozik, hogy ha körbenéz a teremben, „akkor több olyan embert lát, aki annak idején a Molnál dolgozott”. Kérdésre válaszolva elmondja, hogy kapott a falu pénzt a tiszaújvárosi vállalattól.

Ezt a Mol is megerősítette érdeklődésünkre. Iparűzési adót ugyan nem kell fizetniük Tiszapalkonyának, de alapítványukon keresztül „hosszú évek óta” támogatják a dél-borsodi régió településeit. Fenntartanak például egy hátrányos helyzetű jó tanulóknak szóló ösztöndíjrendszert, illetve különböző programokkal igyekeznek segíteni a hátrányos helyzetű régió óvodáit és iskoláit. A településeket közvetlen támogatásban is részesíti a Mol Petrolkémia „falunapok, gyermeknapi rendezvények és egyéb programok” keretében.

De még így is felmerül, hogy a képviselők ne hagyják, hogy a polgármester „négyszemközt, egyedül” tárgyaljon a vállalat képviselőivel.

Tiszapalkonya, fél tizenegy. Az első napirendi pont tárgyalása a végéhez közeledik, egyre többen szólalnak fel. Sokan már a polgármester lemondását követelik. Egy testes cigány férfi feláll, úgy szólal fel. Szerinte sztárügyvédet kellett volna felfogadnia Tiszapalkonyának, de nagyobb bajt is lát annál, hogy ez nem történt meg.

– Nem álltál ki értünk, Laci, a lakossági fórumon. És ezt az apukád is elismerte! Így volt? – teszi fel a kérdést a polgármester balján ülő képviselőnek, Lasztóczi Lászlónak, aki csendesen bólint. Fia, Lasztóczi László Attila településvezető erre nem szól semmit.

Varga Lajos képviselő azt mondja, Tiszapalkonyán nem kell a falra festeni az ördögöt, mert az már ott van. De a falak alatt. Szerinte jóval szélesebb területen húzódik a föld alatt a szennyeződés, mint amit korábban valószínűsítettek. Korábban ugyanis a Mol készített egy intézkedési tervet, amely szerint a földbe került, lassan mozgó ipari szennyeződés csak a távoli jövőben érné el a falut a jövő nyárra felépítendő kútrendszer felépítése nélkül. Ehhez képest már most van kút Tiszapalkonyán, amelyben kimutatták az ipari szennyeződést, és nem is a Görgey utcában, hanem beljebb a faluban, távolabb a vegyi művektől. Az első napirendről végül nem szavaz a testület.

Tiszapalkonya, tizenegy óra. Zajlik a vita a képviselők és a polgármester, valamint a polgármester és a megjelentek között. Egy Görgey utcában lakó asszony közben hátrafordul hozzánk: mindenről van szó, csak a házunkról nem. Kis idő múlva sokak példáját követve legyint, és elhagyja a termet. Így teszünk mi is, és a Görgey utcába megyünk. A házak mögötti legelőkből lett szántón karók állnak, azok jelzik, hol lesznek majd a kutak. Az utca kihalt, csak egy asszonnyal találkozunk. Ő nem akar nyilatkozni névtelenül sem, mert attól fél, hogy így nem kap közmunkát. Egy férfi szóba áll velünk. Kérdésünkre széttárt karral válaszol: azt mondja, a kútsorról már döntöttek, úgyhogy fogalma sincs, mit lehetne tenni ellene, és hogy kell-e egyáltalán. Közli azt is, hogy ő nem használ sok vizet az öntözésre, mivel csak egy kicsi kertet művel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.