Ügyészség előtt a Balog-tárca bojkottja

112 alkalommal írt kollégánk az Emminek, hogy vegyék vissza a sajtólistájukra, de egyszer sem kapott választ.

Hutter Marianna
2016. 12. 23. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett bejelentést az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) kapcsolatos sajtóhírek nyomán Tényi István – tudta meg a Magyar Nemzet. A Fidesz-tag a bejelentést részben a HVG.hu cikkével indokolta, melyben a lap arról írt: információik szerint az Emmi a közelmúltban feltehetően azért adhatott szigorúbb kommunikációs utasítást az alá tartozó intézményeknek, hogy elszigetelje a Simicska Lajos érdekeltségében álló médiumokat, a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet. A bojkott tényét Lakatos Márk, a miniszteri kommunikációs osztály vezetője tagadta a HVG.hu-nak.

Lakatos állítása ugyanakkor nem fedi az érintett sajtóorgánumok dolgozóinak mindennapi tapasztalatait. Például a Lánchíd Rádió hétfőn közleményben tiltakozott, mert a tárca tiltólistára tette megkereséseiket. Mint írták, olyanra is volt példa a közelmúltban, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztériumtól.

De például az Emmit vezető miniszter, Balog Zoltán sem csinál titkot abból, hogy nem mindenkinek hajlandó nyilatkozni. Balog tavaly májusban arról beszélt a Hír TV-nek, nem áll szóba a csatornával, mert annak tulajdonosa megsértette az ő „bajtársát”, Orbán Viktor miniszterelnököt. – Ettől kezdve ez számomra becsületbeli ügy, hogy önöknek nem tudok nyilatkozni. Sajnálom, mert ezzel a tájékoztatási kötelezettségem az korlátozódik – tette hozzá a miniszter gyakorlatilag beismerve, hogy bár a közérdeket kellene szolgálnia, személyes sértődöttség miatt nem hajlandó nyilatkozni.

Az Emmi hozzáállása a Magyar Nemzet munkatársai számára sem ismeretlen. A tárca több újságírónkat még a sajtólistájáról is levette, hogy lapunk tudósítói még a sajtóközleményekről és a sajtótájékoztatókról se szerezzenek tudomást. Emiatt egyik kollégánk eddig 112 (!) alkalommal írt e-mailt a minisztériumnak, jelezve, hogy szeretné, ha visszakerülne a sajtólistára, ám egyetlen alkalommal sem kapott választ.

Korábban arra is volt példa, hogy egy másik munkatársunk rákérdezett egy saját értesülésére a sajtóosztályánál, ám az Emmi nemcsak neki, hanem egy kormánypárti napilap újságírójának is megküldte a választ. Az utóbbi esztendőben azonban már az a jellemző, hogy a tárca semmilyen kérdésünkre sem reagál, a százat is meghaladja a lapunk által küldött, az Emmi által megválaszolatlan kérdések száma. Több alkalommal előfordult az is, hogy a minisztérium közérdekűadat-igényléseinkre a törvényes határidő megsértésével, csak többszöri felszólítás után volt hajlandó válaszolni. Az Emmi magatartása több szempontból is aggályos. Egyrészt a tárca dolgozói adófizetői pénzen eltartott közszolgák. Másrészt az információszabadságról szóló törvény szerint egy közfeladatot ellátó szerv a feladatkörébe tartozó ügyekben köteles elősegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását. Hasonlót mond ki a sajtószabadságról és a médiatartalmak szabályairól szóló törvény is, mely szerint az állami szervek és intézmények kötelesek elősegíteni a médiatartalom-szolgáltató tájékoztatási feladatának elvégzését.

Nem az Emmi az egyetlen állami szerv, amely nem reagál lapunknak. Tavaly a belügy sajtóosztálya közölte: „Dr. Kontrát Károly államtitkár úr nem ad interjút a Magyar Nemzetnek, tekintettel arra, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó média megsértette a Miniszterelnök személyét”. Hasonló választ kapott másik kollégánk is, aki Rogán Antal kabinetminisztert szerette volna kérdezni a letelepedési kötvények kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.