Bárki szervezhet iskolai tábort

Egy jó állapotú autóbuszt vezető, felkészült sofőr is okozhat baj, például ha nem volt meg a pihenőideje.

MNO
2017. 01. 21. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utazásszervezői forrásokból úgy tudjuk, hogy az iskolai kirándulások, sítáborok bonyolítását a mai napig nem szabályozza semmi. A szakma próbálta elérni, hogy ilyesmit csak erre szakosodott cégek szervezhessenek, de kezdeményezésük nem volt eredményes. Néhány éve még egy országgyűlési bizottság ülésén is feszegették a kérdést, de arra sem reagált érdemben senki.

Forrásunk kiemelte, hogy balesetek persze bárkivel történhetnek, az ilyesmit sehol nem tudják kizárni, ugyanakkor a kifejezetten utaztatásra specializálódott irodákra szigorú szabályok vonatkoznak. Azonban mindenre még ez sem jelenthet garanciát: egy jó állapotú autóbuszt vezető, felkészült sofőr is okozhat bajt, például ha nem volt meg a pihenőideje. Utazásszakmai forrásainktól úgy tudjuk, jelen esetben az iskola által megbízott cég kifejezetten jónak számít, biztonságos buszparkkal rendelkezik, eddig a legkisebb probléma sem merült fel velük, mentést nem kértek soha. Vagyis jelen esetben az iskola kellő körültekintéssel választotta ki az céget.

Az MNO a balesetről szóló első hírek után érdeklődött az iskolánál is, az igazgatótól tudtuk meg, hogy az általuk szervezett sítáborban mintegy 60-an vettek részt. Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtti sajtótájékoztatóján 52 utasról és 2 sofőrről beszélt, de hozzátette, hogy a túlélők beszámolói szerint ennél többen lehettek a buszon. A tárcavezető szintén beszélt a gimnázium igazgatójával, a balesettel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a pontos okát még nem tudják. Bejelentésekor csak annyit lehetett tudni, hogy a sofőr éjfél előtt néhány perccel vesztette el az uralmát a gépjármű felett, a jármű a szalagkorlátnak ütközött, majd egy felüljáró pillérének csapódott. A busz elején tűz ütött ki, amely gyorsan terjedt, hamar fullasztó füst telítette be az utasteret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.