Olimpia: 16,55 milliárd forint folyt el titokban

Az állam 2039-ig nem árult volna el részleteket, ám a bíróság máshogy döntött.

Horváth Csaba László
2017. 01. 12. 7:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még egyáltalán nem biztos, hogy Budapest rendezheti meg 2024-ben az olimpiai játékokat, a magyar állam már 2014-ben megvásárolta azt a ferencvárosi területet, amelyet az olimpia egyik fő helyszínének nézett ki a kormányzat. A Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő 15 hektáros Duna-parti terület a Budapesti olimpia 2024 címmel készült megvalósíthatósági tanulmány szerint az atlétikai stadionnak adna majd otthont.

Az adásvételről már korábban beszámolt a sajtó, ám a vételárat nem árulta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Mindeddig csupán annyi volt ismert, hogy a Wing Ingatlanfejlesztő és Beruházó Zrt. (korábbi Wallis) egyik projektcége, a Duna Passage Kft. tulajdonában van a szóban forgó terület. A cég 2011-ben 100 milliárd forintos beruházást tervezett a partszakaszon ezer lakással és 130 ezer négyzetméter irodával, ám ebből nem lett semmi. Végül 2014 decemberében köttetett meg az adásvételi szerződés az állam és a Wing Zrt. között.

Az ügylet érdekessége pedig az volt, hogy az MNV Zrt. nem közvetlenül a 15 hektáros területet, hanem a Duna Passage Kft.-t vásárolta meg.

A Lehet Más a Politika (LMP) IX. kerületi képviselője azonban minden részletre kíváncsi volt az üzlettel kapcsolatban, ezért közérdekűadat-igényléssel fordult a vagyonkezelőhöz. Jancsó Andrea az állam és a Wing Zrt. között létrejött szerződést annak összes mellékletével, valamint előkészítő dokumentumával együtt kikérte az MNV Zrt.-től tavaly februárban. Az állami társaság viszont üzleti titokra hivatkozva megtagadta a kért iratok kiadását.

Az LMP politikusa ezért bírósághoz fordult, hogy jogi úton kényszerítse ki az adatokat. A képviselő többek között arra hivatkozott, hogy Duna Passage Kft. és a társaság által birtokolt terület az állam kizárólagos tulajdonába került, így az azzal kapcsolatos információk az alaptörvény szerint közérdekű adatnak minősülnek. Ugyanakkor az MNV Zrt. továbbra is kötötte az ebet a karóhoz, s üzleti titokra hivatkozott. A bíróságon azonban már azt is elárulta, hogy 2039-ig nem kötné a nyilvánosság orrára az adásvétel részleteit.

A Fővárosi Törvényszék viszont – az LMP politikusával egyetértve – végül tavaly novemberben kimondta a végső szót az ügyben, s a kért iratok kiadására kötelezte a vagyonkezelőt. A bíróság indoklása alapján a szerződések közérdekből nyilvános adatokat tartalmaznak, így az MNV Zrt. hiába szeretné azokat visszatartani, nem teheti. Az állami társaság tehát kénytelen volt kötélnek állni, és kiadni az iratokat.

Jancsó Andrea a napokban kapta meg az állami társaságtól a kért dokumentumokat. Az adásvételi szerződésből kiderült, a magyar állam 16,55 milliárd forintért vásárolta meg a Duna Passage Kft.-t és az ahhoz tartozó ingatlant a Wing Zrt.-től. Mellékes körülmény, hogy utóbbi cégnek korábban vezérigazgató-helyettese volt Fürjes Balázs, ő jelenleg a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. igazgatósági tagjaként, a hazai olimpiai pályázat elnökeként tevékenykedik. Fürjes egyébként emellett az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosi posztot is betölti.

Érdekes, hogy a vásárlást előkészítő dokumentumok alapján nem az MNV Zrt. volt az egyetlen, amely hozzá kívánt jutni a területhez. Egy másik cég – a hazai ingatlanpiacon is aktív Appeninn Holding Nyrt. – is bejelentkezett az ingatlanra. Ugyanakkor az állam elővásárlási jogával élve a cég előtt megvehette a Duna Passage Kft.-t.

Az Appeninn Holding Nyrt.-ről közölt érdekes cikket tavaly májusban a Világgazdaság. A lap arról írt, hogy a cég részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG nevű társaság ugyanabba a hatezer fős kis svájci településre van bejegyezve, ahova Csányi Sándor OTP-vezér fia, valamint az egyik Mol-leányvállalat elnöke, Zsuga János és a volt MFB-vezér, Erős János is be van jelentve.

Az állam által megvásárolt 15 hektáros területről megkérdeztük az MNV Zrt.-vel szembeni pert megnyerő LMP-s képviselőt. Jancsó Andrea elmondta, hogy az ügylettel kapcsolatban elsősorban az nem világos számára, hogy az állam miért nem magát a területet vette meg a gazdasági társaságtól, s miért a Duna Passage Kft.-t. Mivel a bírósági eljárás során az MNV Zrt. gyakorlatilag elismerte, hogy amennyiben nem lesz budapesti olimpia, akkor a terület ingatlanfejlesztési projekt helyszíneként szolgálna, a képviselő két lehetőséget lát.

Az egyik, hogy az állam maga fog ingatlanfejlesztésbe a területen, ami azt jelentené, hogy közpénzen lakóparkot, irodaházakat és egyéb kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket építenének. A másik lehetőség, hogy a területet egy magánbefektetőnek adják el, így létrejöhet egy Garancsi-féle Kopaszi-gáthoz hasonló beruházás. A képviselő ezzel a kormányközeli milliárdos üzletember XI. kerületi ingatlanprojektjére utalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.