Végleges helyszínek a bizonytalan olimpián

Soha nem volt ennyire bizonytalan a helyzete hazánk 2024-es budapesti olimpiai pályázatának.

2017. 01. 30. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem volt ennyire bizonytalan a helyzete hazánk 2024-es budapesti olimpiai pályázatának. A fővárosiak egyre nagyobb számban írják alá a világjátékok megrendezése ellen szervezett kezdeményezést (lásd külön írásunkat), miközben a Fővárosi Közgyűlés – nem csak kormánypárti szavazatokkal – a múlt héten véglegesítette a pályázatunkat.

A vidéki nagyvárosokban kijelölt helyszínekkel együtt mindösszesen csaknem ötven ponton lesznek sport-, illetve az olimpiához kapcsolódó események. Budapesten csoportosították ezeket. Korábban csak az atlétikai nyitó- és záróünnepségeket tartották volna az újjáépülő Puskás Ferenc Stadionban, most már az egész olimpiáé ott lenne, és a labdarúgás döntőit is itt tartanák. Az egykori Népstadion körül kialakítandó Olimpiai Parkban ideiglenes szerkezettel épülne meg az úgynevezett teniszcenterpálya. Ezen a területen építenének majd egy, a kézilabdadöntők lebonyolítására alkalmas csarnokot. A Papp László Sportarénában rendeznék a kosárlabda-selejtezőket és a -döntőket, míg a SYMA Rendezvényközpontban a tornasportokét.

Az eredetileg Szegedre szánt evezős versenyeket „felhoznák” a Dunára, amitől a fővárosi vízi sport élénkülését várják. A Népligetből az újbudai Tüskecsarnokba vinnék át az öttusa vívásselejtezőit.

A Margitszigeten változatlanul az íjászat és a vízilabda selejtezőit tartanák az Iharos Sándor Atlétikai Centrumban, illetve a Hajós Alfréd Sportuszodában. Előbbi sportág döntői maradnának a Kossuth téren (ideiglenes íjászközpont), utóbbiaké pedig a most épülő Dagály Úszóarénában. A XIII. kerületi létesítményt végül az Óbudai-sziget körüli helyszíncsoporthoz sorolták. A III. kerületben megépülő Óbuda Arénában a Vásárközpontból áthelyezték az ökölvívóversenyeket, de a kerékpárospálya, a velodrom megépülésén kívül a Hármashatárhegy II. kerületi részéről ide, a Testvérhegyre helyezték át a kialakítandó mountain bike-pályát is.

A Vásárközpontba tervezett sportrendezvények többségét ugyancsak átcsoportosították, így a Népligetben lennének majd a tollaslabda- és a taekwondomérkőzések, a Kincsem Parkban pedig 20 ezres nézőtérrel egy jövőben is megmaradó öttusaközpontot hoznának létre. A vívást is elvinnék a kézilabdadöntők helyszíne mellé, helykihasználtságra hivatkozva, míg a Budapesti Nemzetközi Vásár egykori kedvelt területén Székesfehérvár helyett az asztalitenisz, illetve a cselgáncs és a birkózás versenyeit rendeznék meg. A Népligetbe jönnének a gyeplabdások, a Groupama Arénában, illetve a kispesti Bozsik Stadionban tartanák a fővárosi labdarúgás-selejtezőket, a vidéki helyszínek: Győr, Diósgyőr, Debrecen. Utóbbi város részben a röp- és kosárlabdázóknak, a Fradi-pálya pedig a rögbicsapatoknak is helyet adna. Veszprémben részben a kézilabdázók, Balatonfüredre a vitorlázók és a hosszútávúszók, Balatonudvarira a golfozók, Üllőre a lovaglók mennének.

Dél-Budán, az Etele téren ideiglenes, később elbontandó létesítményben röplabdamérkőzések lennének, míg a lövészetet a nagytétényi lőtéren tartanák.

Az eredeti négy „médiafalu” helyett hármat alakítanának ki: Lágymányoson a Budafoki úton, a Józsefvárosi pályaudvar területén, illetve a XIII. kerületi Duna-parton, a Foka-öbölnél. A sajtóközpont és a nemzetközi közvetítőközpont viszont a már többször is említett Vásárközpontban lenne, az olimpiai falu Észak-Csepelen maradt.

A Fővárosi Közgyűlés múlt szerdai tanácskozásán felvetődött: kétséges, hogy az olimpiarendezés költségei megmaradnak-e a korábban jelzett több mint 700 milliárd forintnál. Tarlós István főpolgármester azzal érvelt: a kiadások nem csupán a fővárost és a kormányt terhelik, azokhoz jelentősen hozzájárul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint a Budapesttel és Párizzsal a hét évvel későbbi világjátékok rendezési jogáért versengő Los Angeles a szervezési költségeket másfél ezer milliárd forintra teszi, míg mi összesen alig több mint ezermilliárddal számolunk. – A NOB támogatása valóban jelentős. Kizárólagosan a szervezést finanszírozza akár 60 százalékban, de a beruházásokra és egyéb költségtúllépésekre egy fillért sem fizetnek – hangsúlyozta Dénes Ferenc.

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila az ATV.hu-n szombaton megjelent interjúban pedig arról beszélt, hogy az olimpiarendezés költségei mindenhol „mérhetetlenül” elszálltak a tervezetthez képest. – Nem lehetséges, hogy 2024-ben Magyarország, Budapest gazdaságosan rendezzen egy olimpiát – jósolta a közgazdász, aki „hibátlanul értelmesnek” nevezte a Momentum Mozgalom kezdeményezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.