Elnöki vizit az ukrán válság árnyékában

Geopolitikai átrendeződés közepette került sor az orosz elnök budapesti látogatására. Összefoglaló Orbán és Putyin sajtótájékoztatójáról.

MNO
2017. 02. 02. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a sajtótájékoztató további fontos részeit illeti:

A továbbiakban a sajtótájékoztató részletes összefoglalóját olvashatják. 

###HIRDETES###

 Vlagyimir Putyin csütörtöki budapesti látogatásának – legalábbis a sajtó számára – legfontosabb pontja volt az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztató. A Parlamentben 16 óra után kezdődő tájékoztatón állt a média képviselői elé az orosz elnök és a magyar miniszterelnök.

A magyar kormányfő köszönetet mondott Putyinnak a látogatásért, szerinte mindig megtiszteltetés, ha Oroszország elnöke hazánkba látogat. Orbán Viktor elmondta, hogy főleg gazdasági kérdésekről tárgyalt vendégével. „Nyílt és transzparens kapcsolatokra vágyunk Moszkvával, ezért vannak a rendszeres találkozók. Az eddigi megállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette” – tette hozzá.

Percről percre

követtük Vlagyimir Putyin budapesti tartózkodását.

a sajtótájékoztató utáni eseményeket pedig itt követjük!

Orbán szerint 2021-ig biztosítva van az orosz gázellátás, az azt követő időszakról szóló tárgyalások hamarosan megkezdődnek, míg a nukleáris üzletben a legtöbb vitás kérdést megoldották. A magyar kormányfő úgy számol, hogy az idén előkészítő munkák kezdődnek Pakson, míg jövőre indulhat a kivitelezés.

Orbán a szankciókra utalva úgy fogalmazott, tőlünk független okokból 6,5 milliárd dolláros kára keletkezett Magyarországnak az oroszokkal folytatott kereskedelem mértékének csökkenése miatt. „Oroszellenes politika vált divattá nyugaton, ebben a környezetben kell megvédeni a kapcsolatainkat – tette hozzá, reményének adva hangot, hogy hamarosan jó orosz–európai együttműködés veszi kezdetét. – Az Európai Unióban nyílt viták folynak számos geopolitikai ügyben. A magyar–orosz kapcsolatokban megvédtük, amit lehet, így amikor ismét visszatér az együttműködés szelleme, akkor jó pozícióból indulhatunk.”

A miniszterelnök a legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy magyar élelmiszeripari beruházások jöttek létre Oroszországban. A következő lépés az lesz, hogy a magyar vízipar is terjeszkedni tudjon orosz földön.

A magyar kormányfő után következett Oroszország államfője.

Az orosz–magyar együttműködést minden oldalról támogatja Oroszország, azonban az elmúlt három év során a kétoldalú áruforgalom majdnem a felére csökkent – emlékeztetett Vlagyimir Putyin, aki hozzátette, hogy növelni fogják az együttműködést az energetika terén. A paksi atomerőmű két blokkja lehetővé teszi, hogy a duplájára növekedjék a villamos teljesítmény, így tízezer új munkahely jöhet létre – tette hozzá az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin kifejtette: hálásak azért, hogy az oktatás terén nőtt az együttműködés, egyre népszerűbb az orosz nyelv Magyarországon.

Az orosz elnök nyilatkozatát azzal zárta, hogy köszönettel tartoznak a tárgyalásokért és a csütörtöki budapesti vizitért.

A sajtótájékoztató végén az időbeli csúszásra hivatkozva csak két-két magyar és orosz újságírói kérdést engedélyeztek. Magyar részről az MTVA és a kormánypárti sajtóvá vált Origó, az oroszok oldaláról az Iszvesztyija és a Rosszija 1 újságírója tehette fel kérdéseit.

A Magyar Televízió kérdésére, hogy miként látja a magyar miniszterelnök a jövőbeli együttműködés esélyeit, Orbán Viktor azt felelte, hogy azt látni kell: „a két ország más dimenziókban mozog. Jó, ha az ember tudja, hol a helye, megfelelő célkitűzések kellenek”. A miniszterelnök szerint mindannyian érezzük, hogy jelentős az átrendeződés a világban, de a jövőben kedvezőbbek lehetnek a feltételek.

A paksi hitelszerződésről is kérdezték a kormányfőt. Orbán Viktor azt mondta, hogy ez a kérdés nem szerepelt napirenden, mert „van egy jó megállapodásunk, ezt akarjuk végrehajtani. A pénzügyi kérdéseket maximum az első kapavágás után vehetjük elő”. A gázkérdéssel kapcsolatban annyit mondott a magyar miniszterelnök, hogy kulcskérdés a források és a tranzitországok diverzifikálása. A Déli Áramlat feltámasztása jó lenne, de Szlovákia felől van vezeték, így szükség esetén onnan is kaphatunk gázt.

Bár nem kérdezték, de Vlagyimir Putyin is szót kért, és annyit fűzött hozzá Orbán Viktor szavaihoz, hogy „az orosz földgáz százszázalékosan és megbízhatóan ér majd a magyar piacra”. Azonban az elnök itt nem állt meg, és Paks II. témájához is hozzászólt.

Oroszország most a beruházás nyolcvan százalékát hitelezi, de ha Magyarország úgy gondolja, akkor a százszázalékos hitelt is biztosítani tudják. A beruházás a magyar gazdaság fejlesztését szolgálja – tette hozzá az orosz elnök.

Az orosz újságírók az ukrán helyzetről kérdezték Vlagyimir Putyint. Ismeretes, január utolsó napjaiban újra feszültté vált a helyzet Doneck mellett. Ugyanis a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nehéztüzérséggel lőtték az ukrán ellenőrzésű Avgyijivka települést, ahol a napok óta tartó heves harcok következtében megszakadt az áramellátás, nincs sem ivóvíz, sem fűtés.

Ennek következtében Petro Porosenko, Ukrajna államfője sürgősséggel kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsánál a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kiéleződésének megvitatását.

Csütörtökön a Doneck megyei rendőrfőnök arról számolt be, hogy Avgyijivkában három polgári személy sérült meg, és ötvenkét lakóház rongálódott meg a szerdai tüzérségi támadásokban.

Az orosz államfő úgy látja, önkéntes ukrán egységek foglaltak el új állásokat, amelyeket a keletiek visszafoglaltak. Szerinte az ukrán vezetésnek pénzre van szüksége, ezt Európától és a nyugati országoktól tudja csak megszerezni. Ehhez pedig az a legegyszerűbb megoldás, ha egy agresszió elszenvedőjeként tudja megfogalmazni kérését.

Az ukránok nem Trumpot támogatták az amerikai elnökválasztás során, most viszont neki panaszkodnak. Rossz a gazdaságpolitika Ukrajnában, Kijev pedig erről terelné el a figyelmet a konfliktussal – tette hozzá az orosz elnök. Putyin szerint az ukrán államvezetés nem kész betartani a minszki megállapodást. Azonban Moszkva arra számít, hogy a racionálisan gondolkozó erők nem hagyják, hogy a helyzet tovább folytatódjon.

Az ukrán kérdést Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül. A kormányfő arra emlékeztetett, hogy az ukrán miniszterelnökkel több együttműködést is kötöttek nemrég. „Magyarország a minszki megállapodás teljesítésében érdekelt, ebben szerény eszközeinkkel próbálunk segíteni. A magyarok stabil és sikeres Ukrajnát szeretnének, ennek alapja a béke, aminek pedig a minszki megállapodás az alapja. Nem tesznek viszont jót a magyar–ukrán kapcsolatoknak az államnyelvről szóló viták.”

A sajtótájékoztató utolsó kérdése is a gázellátást érintette. Orbán Viktor szerint fontos, hogy az orosz nyersanyag megbízhatóan jusson el hozzánk, ezt Vlagyimir Putyin garantálta. Putyin egyébként a szavát adta arra, hogy a szükséges nyersanyag megérkezik. 

„A Déli Áramlat érdekünkben állna – mondta Orbán Viktor –, a Török Áramlat bővítésében szívesen vennénk részt. Érdekünk, hogy északról jöjjön gáz, ha más opció nincs. A környezet viszont barátságtalan. Juthatnánk alternatív forráshoz Romániából vagy Horvátországból, de ők nem építették ki a szükséges infrastruktúrát, ezért délről energiablokk vesz minket körül.”

Orbán hangsúlyozta: ezért is fontosak Putyin garanciái. 

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.