Nem találják a vízummutyi gyanúsítottját

Másfél éve nyomoz a rendőrség hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Hírösszefoglaló
2017. 02. 10. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, azt, hogy a moszkvai magyar nagykövetségen évekig működött egy olyan vízumgyár, ahol több ezer schengeni vízumot szerezhettek oroszok mindenféle ellenőrzés nélkül, kihasználhatták bűnözők, az általuk futtatott örömlányok és ellenérdekelt külföldi titkosszolgálatok is. Megjegyezték, a nekik név nélkül nyilatkozó biztonsági források arról beszéltek, hogy a szakmai nyelven „visa shoppingnak” is nevezett vízummutyi egyértelműen kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Sőt az is nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, hogy a vízumgyár működtetői a konzulokra nyomást gyakoroltak, esetenként fenyegették őket. Az Index szerint a magyar diplomáciai testületek védelme (úgynevezett kolóniavédelem) a magyar polgári titkosszolgálatok közül az Információs Hivatal (IH) feladata lett volna, ám „úgy tűnik, hogy a kolóniavédelemben az IH egyszerűen csődöt mondott”. A lap úgy tudja, a moszkvai magyar nagykövetségen zajló események elég komoly belső konfliktushoz vezettek a hírszerzésért felelős IH és a kémelhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal között, amely vita a „felső szintekig” is eljutott.

A vízumgyár lényege abból állt, hogy az Oroszországban agrárdiplomataként dolgozó Kiss Szilárdhoz köthető, borkereskedelemmel foglalkozó Monte Tokaj Kft. százával hívta meg az embereket elméletileg üzleti céllal. A meghívottak immár schengeni vízummal, akadálytalanul bármikor továbbállhattak az EU országaiba. A visszaélésekről a még Martonyi János által vezetett Külügyminisztérium is tudott 2013-ban; akkor el is készült egy belső vizsgálati anyag, de ennek részleteit a később Szijjártó Péter vezetése alá kerülő tárca nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni. Az LMP-s Szél Bernadett azonban nem hagyta annyiban a dolgot, kiperelte a dokumentumot, amely így nyilvánosságra került.

Az Index Kiss Szilárd kapcsán megjegyezte: az ügy pikantériája, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett nemzetbiztonsági átvilágításán megbukott, kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban, ennek ellenére agrárattasé lehetett, mert Fazekas Sándor agrárminiszter pozícióban tartotta. Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert a tegnapi kormányinfón megkérdezték, hogyan fordulhatott elő, hogy az átvilágítás eredménye ellenére Kiss tovább dolgozhatott, amire a politikus annyit mondott: „biztos kiváló munkát végzett”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.