Az LMP tiltakozik a gáztározók átjátszása ellen

Egymilliárd köbméter orosz földgáz magyarországi bértárolásáról születhet megállapodás. Az LMP tiltakozik.

OS
2017. 03. 04. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Orbán-kormány az orosz Gazpromnak kívánja átadni a magyar gáztároló-kapacitás jelentős részét egy átláthatatlan bértárolási ügylet keretében. Az LMP tiltakozik a magyar érdekeket sértő újabb Orbán–Putyin energiamutyi ellen: Magyarországnak nem az orosz energiafüggőség növelésére, hanem független, a megújulókon és az energiahatékonyság növelésén alapuló energiapolitikára van szüksége” – írta szombati közleményében az LMP.

A párt arra a hírre reagált, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint a napokban egymilliárd köbméter orosz földgáz magyarországi bértárolásáról születhet megállapodás. Ezért ezer köbméterenként 30-40 eurót kér majd évente a magyar fél.  

Az elmúlt évek során a magyar kormány már többször felkínálta a hazai tárolói kapacitásokat az orosz gáztársaságnak. Szakértők úgy vélik: a magyar kormánynak érdemes bérbe adnia fölös kapacitásait, s ebből bevételt termelni, ha már a kormányzat néhány évvel ezelőtt csaknem háromszázmilliárd forintot áldozott az adófizetők pénzéből a tárolók állami tulajdonba vonására.

A Gazpromnak pedig az jelentene előnyt, hogy az Európai Unió területén lennének gyorsan mozgósítható készletei, illetve Magyarországról szolgálhatná ki balkáni ügyfeleit, például Szerbiát és Horvátországot. A szakemberek szerint a mintegy 4,3 milliárd köbméter befogadóképességű hazai kereskedelmi tárolókban akár másfél milliárd köbméter orosz gáz is bértárolható lenne.

„Orbán Viktornak két korábbi kinyilatkoztatásával is sikerült szembemennie azzal, hogy a magyar gázimport egyik kulcsszereplőjének, az orosz Gazpromnak játssza át a magyar gáztároló-kapacitásokat. Tíz éve, amikor az akkori szocialista kormány készült az azóta már Orbánék által is meghosszabbított gázszállítási szerződés prolongálására, még azzal ágált, hogy Magyarország nem akar a Gazprom legvidámabb barakkja lenni.

Amikor pedig az előző ciklusban 300 milliárd forintért, a piaci érték duplájáért megvásárolta a gáztárolókat, azzal érvelt a gyanús ügylet mellett, hogy arra a magyar energiafüggőség csökkentése miatt van szükség. A mai Orbánnak semmi gondja sem a Gazprommal, sem azzal, hogy a monopolhelyzetű orosz cégnek engedi át az értelmes céllal egyedül az orosz gázpiacnak való kiszolgáltatottságunk enyhítésére használható tárolókapacitást” – írta közleményében az LMP.

A párt határozottan tiltakozik az üzlet ellen, amely véleményük szerint a józan ésszel és a nemzeti érdekekkel ellentétes. „A Fidesz-kormány egyszer már elárulta az energiafüggetlenség ügyét a titokban megkötött Orbán–Putyin atompaktummal – az újabb egyezség után immár nyilvánvaló, hogy a magyar energiapolitikát Moszkvában írják, és az Orbán-kabinet célja az energiafüggést enyhítő energiahatékonysági és zöldenergia-reform helyett az, hogy a magyar energiafogyasztókat végleg Oroszországhoz bilincselje” – írták.

Ami a paksi atomerőmű bővítését illeti, egyre valószínűbb, hogy a kormány a Moszkvával, a beruházásról kötött 2014-es paktum nyomán olyan kísérleti reaktort hozna Magyarországra, amelynek nemcsak a biztonsági színvonala, hanem a működőképessége is kétséges – ez a Népszava pénteki cikkéből derült ki.

A lap összefoglalója szerint számos műszaki probléma adódott a paksi bővítéshez referenciaként megjelölt orosz Novovoronyezs 2, a belorusz Osztrovec, illetve a 2016-ra ígért Leningrád 2 atomerőművekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.