Nálunk tárolhat gázt a Gazprom

Az orosz állami cégnek óriási versenyelőnyt jelentene, ha az EU területén lennének gyorsan mozgósítható készletei.

Illés József
2017. 03. 04. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd köbméter orosz földgáz magyarországi bértárolásáról születhet megállapodás a napokban – értesült lapunk iparági forrásokból. Úgy tudjuk, ezért ezer köbméterenként 30-40 eurót kér majd évente a magyar fél. A betárolás feltehetően áprilisban el is kezdődik.

A hír már többször is megjelent a sajtóban, legutóbb az év elején röppent fel, hogy az orosz állam kezében lévő Gazprom március végén vagy április elején megállapodhat a magyar állami MVM-csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt.-vel, de a szakértők nem bíztak az ügylet megkötésében. Eddig ugyanis annak ellenére nem sikerült tető alá hozni a megállapodást, hogy az már évek óta napirenden van.

Az elmúlt évek során a magyar kormány már többször felkínálta a hazai tárolói kapacitásokat az orosz gáztársaságnak. Szóba került, hogy 700 millió köbméter, később pedig az is felvetődött, hogy akár 1,5 milliárd köbméter gázt tároltatna be a Gazprom. Egy alkalommal még az egyik tároló eladása is felmerült, de végül valamennyi üzleti tárgyalás elakadt annak ellenére, hogy hozzáértők szerint mindkét fél számára üzleti lehetőség rejlik a bértároltatásban.

Szakértők úgy vélik: a magyar kormánynak érdemes bérbe adnia fölös kapacitásait, s ebből bevételt termelni, ha már a kormányzat néhány évvel ezelőtt csaknem háromszázmilliárd forintot áldozott az adófizetők pénzéből a tárolók állami tulajdonba vonására. A Gazpromnak pedig az jelentene előnyt, hogy az Európai Unió területén lennének gyorsan mozgósítható készletei, illetve Magyarországról szolgálhatná ki balkáni ügyfeleit, például Szerbiát és Horvátországot. A szakemberek szerint a mintegy 4,3 milliárd köbméter befogadóképességű hazai kereskedelmi tárolókban akár másfél milliárd köbméter orosz gáz is bértárolható lenne.

Az „idegen” készletek befogadásának határt szab, hogy MFGT köteles fenntartani a tárolók egy részét az egyetemes (lakossági) szolgáltatónak. Az úgynevezett gáztörvény ugyanis előírja, hogy a társaság tárolókban helyezze el az elmúlt tíz év legnagyobb téli fogyasztásának legalább hatvan százalékát. A lakosságot ma már egyedül az állami gáztársaság, a Főgáz Zrt. szolgálja ki országszerte. Így ennek a vállalatnak a feladata a kötelező tartalékok felhalmozása.

Egy másik Oroszországgal megkötött üzlet viszont rosszul sülhet el. Eddig ugyanis sehol sem sikerült beüzemelni, illetve tartósan üzemben tartani azt a VVR–1200-as orosz reaktortípust, amelyet a 3600 milliárd forintból elkészíteni tervezett Paks II atomerőműbe is beépítenének. Így egyre valószínűbb, hogy a kormány a Moszkvával a beruházásról kötött 2014-es paktum nyomán olyan kísérleti reaktort hozna Magyarországra, amelynek nemcsak a biztonsági színvonala, hanem a működőképessége is kétséges – derül ki a Népszava írásából. A lap összefoglalója szerint számos műszaki probléma adódott a paksi bővítéshez referenciaként megjelölt orosz Novovoronyezs 2, a belorusz Osztrovec, illetve a 2016-ra ígért Leningrád 2 atomerőművekben.

Mindegyik beruházás késik, emellett kiderült, hogy a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőmű építésekor az előírtnál rosszabb minőségű anyagokat és műszaki megoldásokat használtak a kivitelezők. A fehéroroszországi Osztrovec atomerőmű építése során pedig beemelés közben leejtették a reaktortartályt. A Novovoronyezsben beüzemelt reaktor pedig három hónapja generátorhiba miatt leállt, s azóta sem indult újra.

A Finnországnak szánt orosz blokkal is gondok vannak. Olli Rehn, Finnország gazdasági minisztere azt nyilatkozta, hogy ha a Roszatom nem változtat sürgősen a tervezés és a megvalósítás színvonalán, akkor az egész beruházás kútba eshet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.