Gépfegyverrel tanulnak lőni a szabolcsi határvadászok

Még csak tanulják a fegyver kezelését, de május elsejétől már a déli határon szolgálnak az első turnusban végző határvadászok.

Koncz Tamás
2017. 03. 28. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétszáz leendő rendőrségi határvadászt képeznek ki gépfegyverhasználatra Nyírbátorban. Ők az elsők, akik május elején indulnak a déli határra. Kérdés, mennyire tudnak majd megbirkózni a stresszel és saját fegyvereikkel éles helyzetben.

A hét elején készült videó tanúsága szerint a jelentkezők AMD 65-ös gépkarabélllyal tanulnak lőni a domboldal mellé állított céltáblákra. Érdeklődtünk a megyei rendőr-főkapitányságnál, hogy a gépkarabély kezelését kimondottan a határvédelem, az illegális bevándorlás miatt tanítják-e meg a jelentkezőknek. Mint megtudtuk, a gépfegyver ismerete alapvetőnek számít a fegyveres testületeknél, a sikeresen vizsgázó határvadászokat pedig később felveszik a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába.

A nyírbátori csapat tagjai tavaly novemberben kezdték meg a felkészülést, és ott vannak azon 540 tiszt között, akik május elejétől elsőkként kerülnek ki a déli országhatárra.

Kérdéses, a féléves felkészítés elég lesz-e ahhoz, hogy pszichés nyomás alatt is megőrizzék nyugalmukat, és túlkapások, tévedések nélkül végezzék feladataikat. Ez ugyanis még a tapasztalt rendőröknek sem mindig sikerül: a déli határról Szerbiába visszazavart migránsok rendszeresen panaszkodnak a magyar hatóságok brutális bánásmódjára, gumibot és kutyaharapások egyértelmű nyomait viselik testükön. Igaz, kevés esetben bizonyították, hogy valóban a magyar rendőrök vagy azok önkéntes segítői voltak a bántalmazók. A Magyar Nemzet kérdésére a Legfőbb Ügyészség korábban közölte, az elmúlt két évben 44 esetben jelentettek fel rendőröket a déli határon elkövetett erőszakos túlkapások miatt, közülük két személyt pedig pénzbüntetéssel is sújtottak.

A megkérdezett rendőrségi pszichológus, Bilkei Pál mindenesetre nem aggódik. „A felvételinél – a fizikai mellett – eleve van pszichológiai alkalmassági vizsgálat, a határvadászok 12 hónapos próbaideje alatt pedig folyamatosan figyelik az új kollégákat, hogyan viselkednek stresszhelyzetben. Ezzel is csökkenthető a kockázat – persze, kizárni teljesen sosem lehet majd.

Nincs olyan, hogy valaki évek múlva is garantáltan stabil marad” – mondta lapunknak a pszichológus.

Bilkei egyébként átlagosan 5-6 százalékra teszi azok arányát, akik pszichés alkalmatlanság miatt nem kaphatnak fegyvert: a tesztek során kizáró ok a borderline-hajlam, az indulatkezelési probléma, ahogy az is, ha valaki túlozott egoizmusa miatt vállalna fegyveres szolgálatot.

Felmerül ugyanakkor az is, hogy a gyorstalpaló kiképzés mire lesz elég, és valóban megbízható fegyverhasználatot biztosít-e. Mindenesetre különös, hogy a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők egyike sem akart az ügyben nyilatkozni: egyikük arra hivatkozott, hogy nem ismeri a határvadászok kiképzési menetrendjét, a másiknak pedig lett volna véleménye, de mint mondta, nem akar emiatt bajba kerülni.

Miközben a bevetésre váró első egységek a gépkarabéllyal barátkoznak, életbe lépett a szigorított jogi határzár is: a törvénymódosítás értelmében menedékjogi kérelmet már csak személyesen, a határon lévő tranzitzónákban lehet benyújtani. A menedékkérőnek a beadvány jogerős elbírálásáig a tranzitzónában kell várakoznia, azt csak kifelé – vagyis a most meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé – hagyhatja el.

Fontos változás az is, hogy a rendőrök Magyarország teljes területén feltartóztathatják az itt jogellenesen tartózkodó külföldieket, majd a határkerítés kapuján „átkísérik” őket. Kivéve, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel, vagyis ha a bevándorlók átvágják a határkerítést, amire van esély. A határt fizikailag is megsértő bevándorlók őrizetbe kerülnek. 

A kormány és a belügyi tárca  tervei szerint összesen háromezer határvadászt képeznek ki a déli határvonal védelmére. A fegyveresektől nem sajnálják a közpénzt sem: Kósa Lajos tavaly novemberben elmondta, hogy a Belügyminisztérium közbeszerzés nélkül összesen 90-100 milliárd forintot költ a májustól napi szolgálatot ellátó határvadászok felszerelésére és elhelyezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.