Letöltendő fegyházat kért az ügyész Vizoviczkire

A vádhatóság szerint a diszkópápának jó magaviselet esetén is le kell ülnie az egész fegyházbüntetést.

Lándori Tamás
2017. 03. 31. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődtek pénteken a perbeszédek a Vizoviczki László és 33 társa ellen költségvetési csalás miatt folyó büntetőeljárásban. A vád lényege, hogy Vizoviczki és a vádlottak padjára ültetett alkalmazottai szándékosan eltitkolták a vállalkozó érdekeltségébe tartozó szórakozó- és vendéglátóhelyek bevételeinek egy jelentős részét, hogy ezzel több százmillió forint értékben kerüljenek el adófizetési kötelezettséget.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője, Kovatsits Gábor vádbeszédében többrendbeli, üzletszerűen, felbujtóként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban, valamint hamis magánokirat felhasználásában kérte Vizoviczki László bűnösségének megállapítását. A vádhatóság szerint a vádlottak – hármuk kivételével – bűnszervezetként működtek együtt.

Ennek kapcsán az ügyész emlékeztetett, nem csak az a bűnszervezet, amely erőszakos cselekményeket követ el. Kifejtette, bár a gazdasági bűncselekmények elkövetői gyakran folyamodnak erőszakhoz üzleti érdekeik érvényesítéséhez, Vizoviczki Lászlóra ez nem volt jellemző, ám ő más illegális módszereket használt. Ezzel vélhetően utalt a fő vádlott ellen folyamatban lévő másik, rendőrök megvesztegetéséről szóló büntetőperre.  

A vádbeszédben elhangzott, Vizoviczki László a legapróbb részletekig ismerte, szervezte és felügyelte a bűncselekmény elkövetésére fenntartott hálózatot. – A bűnszervezethez nem csak vezetők, végrehajtók is kellenek – magyarázta az ügyész, hozzátéve, a többi vádlott is tisztában volt azzal, milyen cselekményben vesznek részt.  

Az ügyész ezért a vádlottak túlnyomó többségére – így a „diszkópápára” is –

fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kért,

azzal, hogy a bűnszervezet okán a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét ki kell zárni. E mellett pénzbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását is indítványozta. 

Kovatsits Gábor abban kérte a bíróság segítségét, hogy „ne legyen magától értetődő a költségvetési csalás elkövetése, ne lehessen arra hivatkozni, hogy mindenki így csinálja”

Vizoviczki László védője, Jován László védőbeszédében amiatt kárhoztatta az ügyészséget, hogy – a törvényi kötelességükkel ellentétesen – csak a terhelő bizonyítékok beszerzésén munkálkodtak, a mentő körülmények felderítését teljes mértékben mellőzték. – A jogszabály által megkövetelt méltányosságnak nyomát sem láttuk – sopánkodott az ügyvéd.

Példaként hozta, hogy a nyomozó hatóság olyanokat is tanúként hallgatott ki, akikről már akkor tudták, gyanúsítottak lesznek. Ez azért jogellenes, mert míg a terheltnek joga van hallgatni, a tanúnak nincs – világított rá Jován, aki szerint így tehát garanciális jogoktól fosztottak meg egyeseket, törvénytelenül szerezve be bizonyítékot. Emiatt kritizálta a házkutatásokat is.

Arról is beszélt, ami a védelem – és személyesen Vizoviczki László – részéről az eljárásban többször felmerült: nem világos, hogy a vád szerinti bűncselekményt pontosan milyen összegre követték el.

„Ahány szakvélemény, annyi szám”

– célzott a jogász arra, hogy a három kirendelt igazságügyi szakértő más-más összegben mutatta ki a be nem fizetett áfát. – Bizonytalan összegre nem lehet büntetőjogi felelősséget alapítani – szögezte le az elsőrendű vádlott ügyvédje.

E témában ismét előkerült a borravaló kérdése, annak bevallása ugyanis – mivel az nem az áfa, hanem a személyi jövedelemadó alapja – nem a cégek adóbevallási kötelezettségének körébe tartozik a védelem álláspontja szerint. A lefoglalt iratokból azonban nem világos, hogy mennyi a borravaló összege, amit a vádban említett, elmaradt áfa alapjából le kellene vonni – mondják. Jován visszautalt ügyfele egy korábbi vallomására, melyben a klubtulajdonos elmondta, egy Sz. Attila nevű vendég például sokszázezres borravalókat hagyott egy-egy alkalommal a szórakozóhelyeken.

Az ügyészség véleménye ezzel szemben az, hogy azok a számlán felüli összegek, melyeket a klubok és éttermek begyűjtöttek, majd visszaosztottak a pincéreknek, már nem borravalóként, hanem bevételként és kiosztott jutalékként értékelendőek.

Jován László úgy véli, a Vizoviczki alkalmazásában állt, első fokon felmentett hajógyári-szigeti kidobókat is azért vádolták meg gyilkossággal, hogy azt a képet próbálják erősíteni, miszerint Vizoviczki az éjszakai élet rettegett ura volt.

– Ha a vádlottak abban az ügyben azt mondták volna, hogy Vizoviczki László utasítására cselekedtek, akkor mára tisztikeresztet kapak volna, de legalábbis régen szabadlábon lennének – fogalmazott a védőügyvéd, hozzátéve, nem mondtak ilyet, mert nem így történt.

A bűnszervezet vádjával összefüggésben cáfolta az ügyvéd, hogy olyan rendszerről lenne szó, ami bűncselekmény elkövetésére jött létre. A védőbeszéd végén elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában kérte védence felmentését.

„Ha van is adóvita, az nem a büntetőbíróságra tartozik”

– zárta mondandóját.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.