Másokat is eltalál a lex Heineken

Óriási kártérítést fizethet az állam az alkotmányjogász szerint, ha az érintett vállalatok perre mennek a gazdasági károk miatt.

Markotay Csaba
2017. 03. 21. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási kártérítést fizethet a magyar állam, ha életbe lép a lex Heinekenként emlegetett jogszabály, és emiatt gazdasági hátrányt szenvednek az érintett cégek – mondta a Magyar Nemzetnek Lövétei István alkotmányjogász. Szerinte ugyanis a jogszabály elfogadása után nemcsak a Heinekent lehet majd megbírságolni, hanem például azokat a kocsmákat is, amelyek ezt a sört szolgálják fel. (A Converse-nek vannak olyan cipői, amelyeken vörös színű az ötágú csillag, a San Pellegrino és a Milky Way pedig a Heinekenhez hasonlóan ezt a jelképet használja.)

Emiatt viszont a boltok mellett a kocsmák is felfüggeszthetik az említett sör árusítását, ami értelemszerűen igen jelentős bevételkiesést okozna a cégnek. A Heineken az Alkotmánybíróságnál élhet panasszal, de ha ez eredménytelen lenne, akkor az Európai Bizottsághoz, majd az Európai Unió Bíróságához fordulhat jogorvoslatért – fogalmazott Lövétei István, aki szerint ha utóbbi a sörgyárnak ad igazat, akkor a Heineken a kiszabott bírságok és kieső bevétel megtérítéséért is perelhet.

– A bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy az adott jelkép kontextusában mit jelent – fogalmazott az alkotmányjogász. A kérdés tehát az, hogy az önkényuralmiságot akarják-e népszerűsíteni, vagy csak egy ábrát használnak, amelynek semmilyen köze sincs az elnyomó rendszerekhez. Az Európai Bíróság végső soron megállapíthatja, hogy a törvény meg nem engedett kereskedelmi korlátozást, illetve diszkriminációt valósított meg – tette hozzá Lövétei István.

A törvényjavaslat az önkényuralmi jelképek haszonszerzés céljából történő felhasználását is tiltja, ami akár több budapesti tematikus kocsma működését is érintheti. A belvárosban működik például a kommunista rendszereket parodizáló Red Ruin, valamint a második kerületi Marxim Pub is. Utóbbi egyébként 1993-ban már megnyert egy pert, akkor ugyanis két MDF-es politikus azért fordult a bírósághoz, mert álláspontjuk szerint tiltott önkényuralmi jelkép szerepel a kocsma nevében. (A Marxim „a” betűje egy nyújtott ötágú csillag.) A bíróság végül a kocsmának adott igazat, álláspontjuk szerint ugyanis a nyújtott csillag nem értelmezhető önkényuralmi jelképnek.

– Egyelőre nem tudjuk, hogy milyen hatással lesz a törvény a mi működésünkre – mondta a Magyar Nemzetnek Pálinkás Attila, a Red Ruin üzletvezetője, aki azt hangsúlyozta, hogy nem népszerűsíteni, hanem parodizálni akarják ezeket a rendszereket. – Az elmúlt egy évben nem történt semmilyen atrocitás a kommunista téma miatt, az emberek ugyanis többnyire értik, hogy ez nem az eszme terjesztéséről szól. Korábban néhány idősebb nő és férfi szóvá tette a nálunk látható dekorációt, de ez sem volt jellemző – fogalmazott. Az viszont biztos, hogy a könyvesboltoknak nem lesz gondjuk a kommunizmus vagy a nácizmus témáját feldolgozó történelmi témájú könyvek miatt, a törvény ugyanis a művészeti termékek esetében kivételt tesz.

Lapunk megkereste a Heinekent is, hogy megtudjuk, tervezik-e, hogy bírósághoz fordulnak a törvény életbe léptetése után, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Bár a kormánypártok jelkép-kérdésnek állítják be a lex Heinekent, az ügy mögött valójában nem ez, hanem a Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti vita áll (utóbbi elvesztette a Heinekennel szembeni névhasználati pert Romániában), és az is elképzelhető, hogy az új söripai szabályozással a kormány végső célja a hazai sörgyárak magyar tulajdonba terelése lehet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten mindenesetre jelezte: a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében. Akkor más, hasonló jelképet használó cégekről és termékeikről nem tett említést.

Kasza?

A Hvg.hu úgy értesült, hogy a kormánypártok csendben kihátrálhatnak a nagy vihart kavart javaslatból. A tervezetet még a Fidesz jogászai is védhetetlennek tartják.

A portál három okot sorolt fel, ami miatt elkaszálhatják a törvényjavaslatot. Ezek szerint az uniós védjegyszabadalmi szabályok miatt Magyarországnak nem lenne esélye a sörgyártóval szemben; a vörös csillag használata csak akkor büntethető, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas; a javaslat felmentést adna a tiltás alól, azonban a jog nem így működik: valamit vagy szabad használni, vagy nem szabad.

Lázár János kancelláriaminiszter és Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes ugyanakkor kedden egyaránt cáfolta, hogy a kormány visszavonná a lex Heineken törvényjavaslatot. A kormánytagok az atv.hu-nak nyilatkoztak az erről szóló sajtóhírre reagálva.

Semjén Zsolt leszögezte: nincs semmilyen indok arra, hogy a javaslatot visszavonják, az ugyanis erkölcsileg, politikailag és jogilag is védhető és helyes. A törvényjavaslatot bíráló ellenzéknek a miniszter azt ajánlotta megfontolásra, illetve azt „üzente\": az lenne a morálisan helyes, ha egy nemzeti ügyben az ellenzék a magyar ügy mellé állna. A Csíki sör megvédése alapvetően nemzeti ügy, nem gazdasági - jelentette ki a politikus.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.