Nem csak a büntetés, már kamerák kihelyezése is szabálytalan lehetett

Tarlós István kemény hangú levélben figyelmeztette az óbudai önkormányzatot.

Sashegyi Zsófia
2017. 03. 31. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István kemény hangú levélben figyelmeztette az óbudai önkormányzatot arra, hogy mégiscsak szabálytalanul büntetnek a közterület-fenntartók a Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésénél. Az elmúlt napokban parázs vita alakult ki Óbuda egykori és jelenlegi polgármestere között azon, vajon érvényes-e az a bírság, amelyet az említett helyszínen rögzített kamera felvételei alapján szabnak ki, s amelynek – sajtóhírek szerint – Tarlós István felesége is áldozatul esett. A kereszteződésnél a fonódó villamospálya zavarásának elkerülése érdekében módosították az évtizedek óta megszokott forgalmi rendet. Ezen a helyen csak az elmúlt két hétben 755 autóst bírságoltak meg az önkormányzat által üzemeltetett kamera képei alapján.

Bár a kerület először honlapjára kihelyezett közleményben védte álláspontját (eszerint Óbuda-Békásmegyer közterület-felügyelete mindenben eleget tesz a jogszabályi előírásoknak, amikor szabályszegési bírságot vet ki a kötelező haladási irány megsértőivel szemben), Bús Balázs, a III. kerület polgármestere pénteken mégis a szabálytalankodók ellen indított eljárások felfüggesztésére kérte a helyi hatóságot a helyzet tisztázásáig.

Az óbudai önkormányzat közleményében azzal érvelt, hogy szabályszegés esetén a közterület-felügyelet is szabhat ki bírságot, s a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy ezt úgy tegye meg, hogy nincs a helyszínen a szabályszegés elkövetésekor, az Országos Rendőr-főkapitányság azonban más véleményen van.

Az ORFK Indexhez eljuttatott válaszában úgy fogalmaznak: „figyelemmel arra, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzemben tartójának objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt.” A jogszerű eljárás tehát ebben az esetben az lenne, hogy a közteresek a felvételek alapján feljelentést tennének, amelynek alapján a rendőrségnek kötelessége lefolytatni a nyomozást, de a jármű vezetőjét csak abban az esetben lehet megbírságolni, ha bevallja a tettét. Egyébként az üzemben tartóval szemben nem lehet szankciót alkalmazni.

Tarlós azonban még ennél is messzebb megy. Azt állítja, hogy a kamera, amelynek felvételei alkalmatlanok arra, hogy az objektív felelősség elvét szem előtt tartva meg lehessen általuk bírságolni bárkit is, ráadásul jogtalanul is lett kihelyezve. A Főpolgármesteri Hivatal városigazgatósági főosztálya és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) pénteki, a III. kerületi polgármesternek címzett levelében az áll, a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon a kamera elhelyezéséhez sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással, vagyis azt szabálytalanul, a szükséges engedély hiányában szerelték fel. A levél egyelőre csak a Bécsi úton, az Újlaki templom előtti oszlopra rögzített felvevőberendezésről beszél, de a főpolgármester kilátásba helyezte, hogy „a fővárosi Városháza és a FÖRI a legközelebbi jövőben felülvizsgálja a III. kerületi helyszíneket annak tisztázása érdekében, hogy vannak-e a kerület más pontján is a fenti esethez hasonló, szabálytalan kamerák”.

Meglehet, hogy az ez irányú vizsgálódást érdemes lenne kiterjeszteni a kerület határain túlra is. 

Elhibázott szabályozás

A Magyar Autóklub javasolja, hogy csökkentsék a közterület-felügyeletek által a kötelező haladási irányt megszegőkre kiszabott, túlzó bírság összegét, és vonják ki a cselekményt a közigazgatási bírságos körből. A szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy vélekedtek, hogy egyrészt aránytalanul magas a fix ötvenezer forintos bírság, másrészt problémás, hogy a cselekmény az objektív felelősségi körbe tartozik. Ezért a szervezet szerint tévesek azok a nyilatkozatok, amelyek a közterület-felügyeletek által hivatkozott kamerák megfelelőségére, és ezen keresztül a közterület-felügyeleti eljárás jogszerűségére hivatkoznak. Nem veszik ugyanis figyelembe a közúti közlekedésről szóló törvény azon követelményét, miszerint a közterület-felügyelet csak akkor küldhet ki csekket az üzemben tartónak a rendszám alapján, ha az elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté, és a szabályszegést nem rögzítették a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel - ebbe a kategóriába az autóklub ismeretei szerint jelenleg csupán a Véda kamera tartozik. A közterület-felügyeletek pedig nem jogosultak bírságolni, ha Véda berendezéssel készítenek felvételt, mindössze annyit tehetnek, hogy továbbítják az adatokat a rendőrségi központba - emelték ki. Amennyiben viszont mégsem Véda kamerát üzemeltetnek, akkor ugyan valóban jogosultak csekket küldeni az üzemben tartónak, ha azonban a bírságolt nem fizet, csak a helyi rendőrség jogosult lefolytatni a közigazgatási hatósági eljárást. A befizetett bírságot viszont nem lehet visszakövetelni a közterület-felügyelettől - hangsúlyozták a közleményben.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.