ORFK: Nem bírságolhatnak kamera alapján a közteresek

Nem hiába dühöngött Tarlós István: kamerafelvétel alapján nem róhat ki pénzbírságot a közterület-felügyelet.

MN
2017. 03. 29. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Polgári engedetlenségre szólított fel a napokban Tarlós István, miután kiderült, hogy a fővárosi közterület-felügyelők sokszor csak kamerafelvételek alapján bírságolnak akár 50 ezer forintra is szabálysértőnek tartott autósokat – a felháborodott főpolgármester szerint csak kevesen látják tisztán, hogy a köztereseknek mihez van joguk és mihez nincs, és egyáltalán, kiszabhatnak-e ilyen helyzetben bírságot.

A rendőrség szerint nem bírságolhatnak: az Országos Rendőr-főkapitányság az Indexnek elküldött válaszában jelezte, a közteresek kamerái – a VÉDA-kamerarendszerrel ellentétben – nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, ezért kizárt, hogy felvételeik alapján meg lehetne bírságolni egy autó üzemben tartóját.

A közterület-felügyelők ugyan tehetnek feljelentést a vélt és rögzített szabálysértési ügyben, a rendőrség pedig köteles nyomozás indítani az ilyen esetekben. Bírságot viszont csak akkor szabhat ki a rendőrség, ha az üzemben tartó elismeri felelősségét – ha nem vallja be a szabálysértést, nem lehet szankcionálni érte.

Az ORFK levele egyben jelzés lehet az III. kerületi önkormányzat számára is: Bús Balázs kerülete szerint „Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete mindenben eleget tesz a jogszabályi előírásoknak, amikor kamera használatával szab ki szabályszegési bírságot a kötelező haladási irány megsértőivel szemben”.

Tarlós István is reagált az ORFK álláspontjára: szerinte a a kerületi közterület-felügyelők, mint \"a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök\".

A főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a térfigyelő kamerás büntetések ügyében hangsúlyozta, a közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk, hogy üldözzék az autósokat, hanem szolgálatot lássanak el, idézi Tarlós szavait az MTI.

A „büntetési szisztémájuk\" nem lehet az, hogy kizárólag az adott kerület által felszerelt kamerák felvételei alapján pénzbüntetéseket hajtsanak be, mert erre nincs jogosítványuk – mutatott rá Tarlós István, hozzátéve: ezekben az esetekben a közterület-felügyelők szabályszerűen a helyszínen bírságolhatnának.

Ha frissen kihelyezett KRESZ-táblák esetében a – sok esetben akaratlanul – szabályt szegő sofőr vitatja az így kiszabott büntetést, akkor a közterület-felügyelet nem tehet semmi mást, mint azt, hogy átküldi a rendőrségnek az ügyet. Ha a rendőrség lefolytatja a szükséges eljárást, és megállapítja, hogy ki volt a sofőr, akkor a rendőrség kiszabhatja a büntetést – mondta Tarlós István, megjegyezve, erre tehát nem mondta azt, hogy ezt nem kell kifizetni.

A főpolgármester közölte, az álláspontját az Országos Rendőr-főkapitányság megerősítette. A közterület-felügyelő – ha le sem adminisztrálta – kamera felvétele alapján nem büntethet. Tehát ez esetben nem kell befizetni a büntetést, ilyenkor a közterület-felügyelet hivatalból köteles átenni az ügyet a rendőrségre – mondta el.

Tarlós István felvetette, kérdés az, hogy akik a közterület-felügyeletek felszólítására „szó nélkül befizették\" a bírságot, nem perelhetik-e vissza.

A főpolgármester azt is „hibának\" tartja, hogy a közterület-felügyeletek által kiszabott bírságok nem az államkasszába kerülnek. Úgy tűnik, hogy a kerületi közterület-felügyeletek, közvetve bár, de érdekeltek abban, hogy minél több bírságot szabjanak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.