Római nyilatkozat: megkésve tiltakozott Kovács Zoltán

Az uniós integráció ellen tiltakozott a kormányszóvivő – bár Orbán Viktor zokszó nélkül aláírta a római nyilatkozatot.

MN
2017. 03. 27. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan az az integrációs folyamat, melynek során kompetenciáktól fosztják meg az uniós tagállamokat – mondta Rómában Kovács Zoltán. A köztévének nyilatkozó kormányszóvivő állítása szerint ezzel a V4-ek álláspontját is képviselte – és hozzátette, inkább egy olyan folyamatra lenne szükség, amely a szuverenitást hangsúlyozza és így erősíti egész Európát

Kovács Zoltán szerint Magyarország következetes álláspontot képvisel az illegális bevándorlással kapcsolatban, és ezzel nincs egyedül, hiszen a visegrádi négyek is osztják álláspontját – idézi a politikus szavait az MTI.

V4-es panasz ugyanakkor nem hangzott el a 60. római nyilatkozat ünnepélyes szombati aláírásakor: Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök is zokszó nélkül, mosolyogva írta alá az Európai Közösség 60 éves fennállásáról és egységéről szóló memorandumot.

A visegrádi országok ugyan különvéleménnyel készültek az eseményre, amiben a nemzetállamok fontosságát hangsúlyozták, és tiltakoztak a politikai integráció elmélyítése ellen – de ez végül nem kapott különösebb szerepet az aláíráskor. 

 A római nyilatkozat szerint a tagállamok vezetői olyan uniót akarnak, amely biztonságos és biztonságot nyújt, gazdaságilag virágzik, versenyképes marad, gazdasága folyamatosan növekszik, és kulcsszerepet játszhat világszinten is, alakítani tudja a globalizációt. Olyan uniót, amely nyitott marad mindazon európai országok előtt, amelyek tiszteletben tartják az alapértékeket és terjesztik őket.

Biztosan védett európai határok kellenek, továbbá hatékony, felelős és fenntartható migrációs politika, amely tiszteletben tartja a nemzetközi elveket. Az unió eltökélt a terrorizmus elleni harcban és fellép a szervezett bűnözés ellen. Az állam- és kormányfők szorosabb együttműködést helyeztek kilátásba a biztonsági és védelmi politika területén.

Hangsúlyozták, hogy Európa jövője saját országainak kezében van, és az unió „a legjobb eszköz” arra, hogy teljesítsék célkitűzéseiket.

Az aláírók megígérték, hogy figyelnek és reagálnak a lakosság aggodalmaira, és bevonják a közös munkába a tagországok parlamentjeit is. Egyúttal demokratikus, hatékony és átlátható döntéshozatali folyamat mellett foglaltak állást, kiemelve, hogy ezáltal még jobb eredmények érhetők el a gyakorlatban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.