Tizenegy megyéből jelentettek kanyarógyanús esetet

Már 31 gyanús megbetegedésről beszélnek. Nem mindenkinek jár az ingyenes oltás.

Kuslits Szonja
2017. 03. 10. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb adatok szerint 31 kanyarógyanús megbetegedést jelentettek, és eddig 13 páciensnél már vizsgálattal is igazolták a betegség jelenlétét – közölte budapesti sajtótájékoztatóján Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa. Kiderült az is, eddig az ország tizenegy megyéjéből érkezett egy-egy jelzés kanyarógyanús esetekről, ám az még nem biztos, hogy valóban kanyarófertőzések.

A főigazgató közölte azt is: azonosították azt a 39 éves román állampolgárt, akitől feltételezhetően a fertőzés kiindult a makói kórházban. Kiderült az is, hogy nem volt beoltva.

A sajtótájékoztatón Oroszi Beatrix kitért arra is, hazánkban jelenleg nincs járványveszély, de behurcolt esetek előfordulhatnak. Makón az utolsó kórházi megbetegedés február 27-én jelentkezett. Az országban azonnali járványügyi intézkedések történtek, az érintett egészségügyi dolgozók, családtagjaik, valamint a járványügyi helyzetben érintettek ingyenesen kapták meg a védőoltást.

Az 1988 előtt, ismétlés nélkül beoltottak, akik nem feltétlenül védettek már, nem kapnak ingyenoltást – felelte kérdésünkre Oroszi Beatrix. Mint mondta, az országban nincs járványveszély, így akik egy oltást kaptak, azok esetében nincs különösebb oka annak, hogy megerősítsék a védettséget. Aki úgy gondolja, hogy egyedi okokból, például mert járványos területre utazik, szükséges a maximális védelem, a háziorvosoknál vagy az oltópontokon kérheti az oltás beadását. A vakcina nem kifejezetten olcsó, 10 500 forint körül mozog az ára, és csak vényre kapható.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: hazánkban 1969–1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, mert azt gondolták, az is elég. Ám később kiderült, szinte minden ilyen esetben szükség van egy második injekcióra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség.

Az oltóanyag egyébként hétfőtől lesz megfelelő mennyiségben elérhető az országban. A főigazgató azonban arra kérte a gyógyszertárakat, hogy ne képezzenek tartalékot, a valós mennyiséget rendeljék meg a nagykereskedőktől.

Oroszi Beatrix a sajtótájékoztatón elmondta azt is: nem javasolják, hogy 15 hónaposnál fiatalabb gyermekkel Romániába utazzanak, ha mégis halaszthatatlan az út, 9–12 hónapos korban lehet oltatni, de ezt 15 hónapos korban meg kell ismételni. Nem javasolják továbbá az utazást 1969 előtt született, kanyarón át nem esett, immunhiányos személyeknek, várandósoknak, akik nem rendelkeznek két oltással.

A makói kórházban 800 adag kanyaró-rubeóla-mumpsz (MMR) oltóanyagot és négy adag humán gamma-globulint biztosítottak, eddig azonban mindössze 180 dolgozó és 18 ápolt részesült védőoltásban.

Hazánk mellett további nyolc európai országban alakult ki kisebb-nagyobb járvány. Debrecenben és Hódmezővásárhelyen egyébként egyelőre nem igazolódott a kanyaró, így ott nem kellett kórházi zárlatot elrendelni.

Ahogy arról a Magyar Nemzet ma beszámolt: az egészségügyért felelős államtitkárság hírzárlatot rendelt el a Magyarországon is egyre szaporodó kanyarófertőzések miatt, így a sajtót a továbbiakban a témában egyedül Oroszi Beatrix tájékoztathatja. A Csongrád Megyei Kormányhivatal így a továbbiakban minden kérdést az Országos Epidemiológiai Központnak továbbít, ahonnan viszont a válaszok az eddigi tapasztalatok alapján lassan érkeznek.

A kanyaró rendkívül ragályos. Már négy nappal a kiütések megjelenése előtt fertőzhet a beteg, de ha valaki átesett a kóron, élete végéig védett lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.