CEU-ügy: helyettes államtitkár jön Amerikából

Budapestre érkezik az amerikai külügy európai ügyekért felelős államtitkár-helyettese.

Kósa András
2017. 04. 07. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomáciában szokatlanul hosszú, kétnapos látogatásra érkezik hétfőn Budapestre Hoyt Yee – értesült a Magyar Nemzet több forrásból is. A washingtoni külügyi minisztérium eurázsiai és európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettese Szabó László külügyminiszter-helyettessel, Szemerkényi Réka hazahívott nagykövet leendő utódjával tárgyal majd.

A találkozó pontos napirendjéről még nem lehet sokat tudni, de a CEU ügye nyilvánvalóan szóba kerül majd. Diplomáciai forrásaink szerint a kétnapos időtartam arra utal, hogy Hoyt Yee vagy ellátogat az egyetemre, vagy a követségen folytat majd megbeszéléseket az intézmény vezetésével, de szinte biztosan találkoznak majd. A CEU-n tudnak Yee érkezéséről, de azt egyelőre nem erősítették meg lapunknak, hogy a politikus ellátogat hozzájuk.

A látogatás lehet az oka annak a kisebb kommunikációs zavarnak is, amely Michael Ignatieff CEU-rektor egy nyilatkozata körül támadt. A Hvg.hu szúrta ki, hogy Ignatieff a The Chronicle of Higher Education szaklapnak azt mondta: tudomása szerint az amerikai kormány a jövő héten megbízottakat küld Budapestre az intézmény ellehetetlenítését célzó törvénytervezetről tárgyalni. Az ATV megkeresésére Menczer Tamás külügyi szóvivő azt mondta, ők nem tudnak kormánymegbízottak érkezéséről. Egy a látogatás részleteire rálátó forrásunk szerint elképzelhető, hogy a két információ nem zárja ki egymást: Hoyt Yee biztosan érkezik, és akár az sem kizárt a jelenlegi helyzetben, hogy rajta kívül megbízottak is jönnek, akár úgy is, hogy egy-két fővel ideiglenesen megnövelik a budapesti amerikai nagykövetség létszámát.

Diplomáciai forrásaink szerint egyébként egyértelmű, hogy a Trump-kormányzat kiállt a CEU megmaradása mellett, és a magyar kormány pozíciói Washingtonban ismét nagyon gyengévé váltak azok után, hogy Orbán Viktor Trumpot támogató nyilatkozatai nyomán mindenki azt várta, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok látványos javulásnak indultak. Egy forrásunk szerint például az amerikai nagykövetség, vagy éppen a State Department kritikus nyilatkozatait a CEU-val kapcsolatban egyenesen a Fehér Házban, Trump közvetlen stábjában hagyták jóvá.

„Nagyon kevés az esélye így egy meghívásnak Orbán Viktor számára a Fehér Házba” – mondta egy forrásunk, aki szerint a kapcsolatok jelenlegi helyzetét mi sem jellemzi jobban, mint hogy Szijjártó Péter külügyminisztert március 22-én a washingtoni magyar nagykövetség átadásakor csak helyettes államtitkári szinten fogadták, konkrétan Thomas A. Shannon, aki később Ingatieff-fel is találkozott. Érdekes, hogy a magyar külügy be sem számolt a találkozóról.

Ráadásul ez nem csak a CEU-ügy miatt alakult így, hiszen március 22-én ez még ki sem pattant: forrásaink szerint a magyar kormány oroszbarát lépései zavarják az amerikai felet, és hiába az előzetes támogató nyilatkozatok, Trump megválasztása után mégsem tudtunk hatékony lobbitevékenységet kifejteni. Egyebek között ez volt az egyik oka Szemerkényi Réka hazahívásának is, információink szerint már korábban érték kifogások a nagykövetet, amiért „nem tudott elég hamar elég szoros kapcsolatokat kialakítani” Donald Trump stábjával, egyszerűen azért, mert a nagykövetségen Hillary Clinton győzelmére készültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.