Titkolózás a józsefvárosi rákkeltő anyagokról

Az állam képviselői szerint a csatornákban most nincs határérték-túllépés.

2017. 04. 28. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajlandók ismertetni a Józsefvárosban, a veszélyes anyagokat feldolgozó Metal-Art Zrt. telephelyén folytatott vizsgálatok eredményeit sem a kormány illetékesei, sem pedig az érintett hatóságok – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a parlament honlapján olvasható, képviselői kérdésre adott írásos válaszából, illetve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunknak megküldött reagálásából. – A zrt. szennyvízkezelő berendezése a hatályos vízjogi üzemeltetési engedélyben foglaltaknak megfelelően üzemel, a közcsatornába bocsátott szennyvizek tekintetében határérték-túllépés nem történt – állították szinte egybehangzóan az állam különböző szintű képviselői a Pest Megyei Kormányhivatal márciusi mintavételt követő vizsgálatára hivatkozva. Adatokat azonban egyikük sem közölt annak ellenére, hogy az Üllői út–Könyves Kálmán körút sarkán található ingatlan közvetlen közelében a Fővárosi Csatornázási Művek elemzése nemrég súlyosan rákkeltő, gyűjtőnéven BTEX-vegyületek – benzol és toluol – jelenlétét, a megengedett határérték tizenkétezerszeresét mutatta ki.

Az eset február végén pattant ki, amikor a Magyar Nemzet szerkesztőségének is helyet adó ingatlan környékén élők elviselhetetlen bűzre panaszkodtak, többen pedig rosszul lettek. Arról, hogy a közcsatornákba az ugyancsak rákkeltő etilén-oxid jutott, Erőss Gábor (Párbeszéd) VIII. kerületi önkormányzati képviselő számolt be először, és csak ezt követően vettek mintákat a hatóságok.

Az Országgyűlésben többször is téma volt a környezetszennyezési ügy, április elején Kepli Lajos (Jobbik) fordult írásban az illetékesekhez. Pintér Sándor szerint a Metal-Art telephelyén az ellenőrzés csupán három, kisebb súlyú tűzvédelmi hiányosságot tapasztalt, mást nem, s azt a cég nyolc napon belül meg is szüntette. – A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelenleg a „súlyos káresemény-elhárítási tervet” vizsgálja, jogsértés esetén megindítják a szükséges eljárásokat – írta a belügyminiszter.

Fazekas Sándor korábban már elismerte, hogy több mint tíz éve – határérték fölötti rákkeltő nehézfém-koncentráció miatt – a Metal-Artot „kármentesítési monitoringra” kötelezték. Ennek ellenére a cég környezetvédelmi engedélye 2022-ig érvényes. Most a földművelésügyi miniszter azt írta: „A vízmintákban olyan veszélyes anyag nem volt kimutatható, amelyből a panaszban jelzett szaghatás kialakulhatott volna.”

A konkrét vizsgálati eredményeket Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunk kérdésére nem ismertette, s szinte szó szerint közölte a miniszterek válaszát.

Erőss Gábor, aki Józsefváros képviselő-testületénél kezdeményezte, hogy szüntessék meg a veszélyes hulladékok feldolgozásával járó ipari tevékenységet, tegnap elmondta: javaslatát „beelőzte” egy fideszes előterjesztés. – Még húsvét előtt arról született döntés, hogy igazságügyi szakértőt rendelnek ki a szennyezés kivizsgálására – mondta a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.