Uniós milliárdok visszafizetése a tét

A Brüsszelből érkező pénzek elosztását kezelő szoftverrel lehet probléma, ami miatt 18 milliárd forintot kell visszafizetnünk.

Horváth Csaba László
2017. 04. 20. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós források pályáztatásának és szétosztásának informatikai rendszerére 2003 óta elköltött körülbelül 18 milliárd forint visszafizettetését helyezte kilátásba az Európai Unió, mert hibákat talált a hazai projektnél – írta a 24.hu. A portál birtokába került az Európai Bizottság által a Miniszterelnökségnek küldött jelentéstervezet. Eszerint több probléma merült fel annak a szoftvernek a kifejlesztésével és működtetésével kapcsolatban, amelyen keresztül a Brüsszelből érkező összes pénz kifizetését és a teljes pályázati rendszert működtetik.

Az úgynevezett egységes monitoring információs rendszert (EMIR) a Welt 2000 Kft. készítette a magyar uniós csatlakozásra, vagyis az a cég, amit az állam hosszas nyomásgyakorlás után, 2014-ben tudott megvásárolni tulajdonosaitól. Az adásvételt nyomozások, házkutatások és hatósági erődemonstráció előzte meg. Végül a tulajdonosok beadták a derekukat, ám a megállapodás másnapján váratlanul elhunyt Komáromi András, aki a jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, a szóban forgó EMIR szoftvernek.

Erről a rendszerről írta a 24.hu, hogy az unió problémásnak tartja a projektet, ami azért különös, mert ezen keresztül működtetik immár 14 éve a teljes pályázati rendszert. A hivatkozott jelentésben az áll, hogy a szoftver esetében azt kifogásolták, hogy annak továbbfejlesztését hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bízták a Welt 2000 Kft.-re, habár ezt a feladatot elvileg más is el tudta volna végezni. A 24.hu szerint ezt a hibát csak tetézte – a bizottság levelében foglaltak alapján –, hogy a magyar szervek a rendszer tulajdonjogát átadták a társaságnak, amit egy „gondosan eljáró ajánlatkérő” nem tett volna meg. Ugyanakkor a Magyar Nemzet információi szerint valójában a magyar állam jó ideig nem fizetett a társaságnak, s végül az a megállapodás született, hogy a továbbfejlesztési jogot kapja meg a cég fizetség gyanánt. Ez logikus lépés volt, hiszen eleve a társaság szellemi terméke volt az EMIR.

Az internetes portál szerint az EMIR-rendszer esetét különösen kínossá teszi az, hogy azt azóta a kormány a kukába hajította, s a 2014–2020 közötti uniós ciklusra egy másik rendszert fejlesztettek ki. Csakhogy értesüléseink szerint mindez nem igaz, a rendszernek ugyanis két verziója volt. Az egyik, amit a 2004–2006-os ciklusra készítettek, a másik pedig a 2007–2013 közti uniós forrásokat koordinálta. Sőt úgy tudjuk, a 2014–2020 közötti uniós ciklusra kifejlesztett FAIR-rendszert is Welt 2000 Kft. készítette.

A Miniszterelnökség egyelőre annyit közölt az ügyben, hogy a bizottság levelében írt vélelmek „nem tekinthetők sem véglegesnek, sem valósnak”, a magyar fél pedig jogszabályi úton közölni fogja a saját véleményét is az esetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.