A közmunkásokon spórolnak?

Márciusban drasztikusan visszaesett a létszám, százmilliárd maradhat osztogatásra.

2017. 05. 19. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen hónap alatt elképesztő mértékben, több mint 22 százalékponttal, 46 400 fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma – derül ki a Belügyminisztérium (BM) lapunk által megismert, márciusi adatokat ismertető jelentéséből. Míg februárban még 208 500 állás nélküli embert alkalmaztak közfoglalkoztatottként, márciusban már csak alig több mint 162 ezret. A márciusi adatok a tavalyi év hasonló időszakától is messze elmaradnak: 2016 harmadik hónapjában 11,4 százalékkal dolgoztak többen, mint most, akkor 183 ezer közmunkást regisztráltak. A közmunkások számának csökkenésével párhuzamosan jelentősen megugrott a nyilvántartott álláskeresők száma: március végén ez 420 670 volt, 14,7 százalékkal több a februári, 366 600-as létszámnál.

Bár márciusban több téli program is befejeződik, ez nem lehet magyarázat ilyen mértékű visszaesésre, mivel a tavasz első hónapjában rengeteg új közfoglalkoztatási program is elkezdődik. Ilyenkor indul be több mezőgazdasági munka, és a közterületek parkgondozása, kertrendezése is ekkortól aktuális.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a kormány – az előzetes tervekkel ellentétben – már idén megkezdi a közfoglalkoztatotti létszám drasztikus leépítését, és nem ad a közmunkásoknak időt jövő januárig. Bár az idei költségvetésben még 325 milliárd forintot különítettek el közfoglalkoztatásra, amiből akár átlagosan havi 220 ezer közmunkást is alkalmazhatnának, és csak jövő januártól jönne a 100 milliárdos forráskivonás, most minden jel arra mutat, hogy a létszámcsökkentésre már idén sor kerül, és nem költik el a rendelkezésre álló összes pénzt a közmunkásokra.

A Policy Agenda elemzőcég legújabb tanulmánya szerint tavaly a kormány 70 milliárd forintot spórolt meg a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló 340 milliárd forintból, ami az egyik fedezete volt az év végi jelentős költekezésnek. A tanulmány rámutat, hogy még így is átlagosan havi 223 ezer közmunkás dolgozhatott, vagyis a költségeket minden bizonnyal tudatosan felültervezték. Idén 325 milliárd forintot különítettek el erre a célra, vagyis a tavalyi maradványt figyelembe véve ebben az évben is bőven biztosítható lenne átlagosan legalább 220 ezer közfoglalkoztatott alkalmazása. Ehhez képest – ezt már lapunk állapítja meg – az első két hónap 210 ezer fős átlaga után nem erre a szándékra utalnak az első tavaszi adatok.

A jövő évi költségvetési javaslatban a kormány maga is elismeri, hogy jelentős létszámcsökkentésre készül, ugyanis mindössze 225 milliárd forintot szán a közfoglalkoztatásra, amivel visszalépnek a 2014-es finanszírozási szintre. A kabinet a büdzsében nem számszerűsíti, hogy ez hány embert jelentene, mivel azonban 2014-ben havi szinten mintegy 180 ezer közmunkásra volt elegendő a pénz, és azóta 5,5 százalékkal nőtt a közfoglalkoztatottak bére, a Policy Agenda várakozásai szerint körülbelül 170 ezer közmunkást alkalmazhatnak havi átlagban a jövő évben. Ez mintegy 40 ezer fős csökkenést jelent majd a tavalyi és az idén év eleji létszámhoz képest, és nagyságrendileg annyi közfoglalkoztatottat jelez, mint ahány idén márciusban dolgozott az országban.

Ha tehát a korábbi tervekkel ellentétben már idén végrehajtják a drasztikus létszámcsökkentést, akkor év végére 100 milliárd forint maradhat az államkasszában, amit decemberben, a választási kampány közepén oszthat majd szét a kormány.

Lapunk megkereste az ügyben a közfoglalkoztatásért felelős Belügyminisztériumot arról érdeklődve, hogy mi a márciusi drasztikus közfoglalkoztatotti létszámcsökkenés oka, és ez azt jelenti-e, hogy idén mégsem várható átlagosan havi 210-220 ezer ember közfoglalkoztatása. Azt is megkérdeztük, hogy átcsoportosítják-e a 325 milliárd forintos keret egy részét, és ha igen, mennyit vesznek el a közmunkásoktól, és azt mire költik. A BM nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy napirenden lenne a téma, hanem a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) irányított, ahhoz a tárcához, ahol az átcsoportosításokról szóló döntések megszületnek. Az NGM-nek azonban három nap alatt nem sikerült válaszolnia kérdéseinkre.

Egyelőre nem tudni azt sem, hogy mi lesz azzal a 40 ezer közmunkással, akiket a kormány szélnek ereszt, hiszen csak az ország bizonyos részein van munkaerőhiány, a keleti országrészben vagy a Dél-Dunántúlon korántsem ilyen jó a helyzet. Ráadásul éppen azokon a helyeken sok a közfoglalkoztatott, ahol az átlagosnál magasabb a munkanélküliség, vagyis ahol a közmunkásokat nem várják tárt karokkal a munkahelyek.

A Belügyminisztérium legutóbbi jelentése szerint márciusban éppen Borsod-Abaúj-Zemplén (30 825 fő) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (27 931 fő) megyében dolgozott a legtöbb közmunkás, míg a legkevesebbet a gazdaságilag sokkal jobb helyzetben lévő Győr-Moson-Sopron (1270 fő), Vas (1617 fő) és Komárom-Esztergom (2165 fő) megyében regisztrálták. Hazánk legfejlettebb, nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megyében alig 1,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, miközben Szabolcs-Szatmár-Beregben közel a hétszerese. Ez a megye 9,1 százalékos mutatójával a legutolsó az országos rangsorban. A létszámcsökkentést tehát éppen azok a megyék szenvedhetik meg, ahol sokak számára a közfoglalkoztatás jelenti az egyetlen munkalehetőséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.