Alig van fiatal nő a kutatók között

Az MTA illetékes bizottságának elnöke szerint sokan családi okokból, a doktori képzés alatt morzsolódnak le.

Hutter Marianna
2017. 05. 18. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámaian alacsony a fiatal nők aránya a kutatók között – derül ki az Oktatási Hivatal lapunk által összesített adataiból. Már önmagában a huszonéves korosztály tagjait is alig találni a teljes munkaidőben foglalkoztatottak között: a 2016/2017. tanév adatai szerint az 1257 kutató közül mindössze 222 volt harminc év alatti, vagyis csak 17,7 százaléknyi. Ám a kép még legsújtóbb, ha a fiatal nőkre vetítve nézzük az arányt, így ugyanis csak 7,5 százalékot kapunk. Ez egyben azt jelenti, nem történt érdemi előrelépés az elmúlt nyolc esztendőben a területen, ugyanis a 2008/2009. tanévben is hasonló volt az arány (7,4 százalék). Ha az összes kutató (tehát nem csak a teljes állásban foglalkoztatottak és a fiatalok) adatait vesszük számításba, akkor már valamivel jobb a helyzet, de még közel sem kiegyenlített: az 1704 dolgozóból 671 nő, vagyis a 40 százalékot sem éri el az arányuk.

Ennek megfelelően a felsőoktatási intézmények teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatóinak és tanárainak is mindössze csak a 40,8 százaléka nő. A tavaly szeptemberben kezdődött tanévben az állami felsőoktatási intézmények közül az alábbiakban volt a legmagasabb a teljes állásban foglalkoztatott női oktatók aránya: Miskolci Egyetem központi szervezeti egysége (100 százalék); Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyógypedagógiai Kara (85 százalék); Pető András Főiskola (80 százalék); Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi és Szociális Kara (80 százalék). A női oktatók arányát tekintve pedig a sereghajtók közé tartozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara (6 százalék), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi egysége (6 százalék) és a BME Közlekedés- és Járműmérnöki kara (7 százalék).

A nők alulreprezentáltsága főleg annak tükrében szembetűnő, hogy például a tavaly őszi tanév kezdetén az egyetemi és főiskolai hallgatók közel 53 százaléka volt nő. Sőt évek óta jellemző, hogy a 30–34 éves korosztályban jóval magasabb a diplomát szerzett nők aránya, mint a férfiaké. Például 2016-ban az érintett korosztály női tagjainak 39,6 százalékának volt felsőfokú végzettsége, míg a férfiak esetében ez csak 26,4 százalék volt.

Azt, hogy kiegyenlítetlenek a nemi arányok, már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is felismerte, és idén januárban létrehozták a Nők a kutatói életpályán elnevezésű elnöki bizottságot. Ennek előzménye, hogy már az MTA tavalyi közgyűlésén is fókuszba került a női akadémikusok alacsony száma, illetve az is, hogy a 2016. évi tagválasztás során egyetlen nő sem került be a levelező tagok közé.

Így a női kutatók helyzetével foglalkozó bizottság célja, hogy a jelenleginél több női akadémikus legyen; növekedjen a nők aránya a posztdoktorok és az MTA doktorai között; a közoktatásban pedig minél több lány érdeklődését sikerüljön fölkelteni a matematika, a fizika és más természettudományos tárgyak iránt.

– A gondot az jelenti, hogy bár a doktori iskolákba nagy létszámban jelentkeznek nők, idővel lemorzsolódnak – mondta lapunk megkeresésére Lamm Vanda akadémikus, a Nők a kutatói életpályán elnöki bizottság vezetője. Úgy vélte, emögött leginkább családi okok állnak, „amikor valaki gyermeket vállal, az nyilvánvalóan prioritást fog élvezni kutatói előmeneteléhez képest”. Így a professzor szerint sokszor az adott tudományterület követelményei is befolyásolhatják a nők érvényesülését, például a kísérleti természettudományoknál számtalan mérést kell végezni a laboratóriumokban, míg egy irodalomtudományi területen dolgozó kutató rugalmasabban tudja beosztani idejét, akár otthonról is dolgozhat. Lamm Vanda arról is beszélt: beszámolójában a bizottság már több javaslatot tett az MTA számára, milyen módon lehetne segíteni a nők előmenetelét. Például kezdeményezték ösztöndíjak bevezetését. Arról, hogy az akadémia elfogadja-e az egyes konkrét javaslatokat, a közeljövőben születik döntés. Mindenesetre az MTA múlt héten tartott, 188. közgyűlésén megszavazták a bizottság beszámolóját, amelynek javaslata szerint az akadémiának azok a tudományos osztályai, amelyek a levelező tagságra jelöléskor a rangsor első vagy második helyére női jelöltet állítottak, a maradékhelyek elosztásakor nagyobb eséllyel kapjanak még további levelező tagsági helyet.

Az MTA újraválasztott elnöke, Lovász László is arról beszélt nemrégiben, hogy a női kutatók és a fiatal tudósok érdekeit szem előtt tartó akadémiát szeretne. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárát is kérdezték a női kutatók helyzetéről. A politikus írásbeli válaszában többek között arra hívta föl a figyelmet, hogy a Nemzeti tehetség program keretében idén először írnak ki pályázatot, hogy növeljék a nők jelenlétét azokon a tudományterületeken, ahol jellemzően kevesen vannak. Ennek keretében 3-5 millió forintig terjedő összeggel segítik majd a nők tudományos életben való elindulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.