Lex CEU: Semjén azt állítja, nem követett el bűncselekményt

Semjén tagadja a közokirat-hamisítást, a nemzetközi jogász viszont az Alkotmánybírósághoz fordul a lex CEU kivételes eljárásával kapcsolatos ügyben.

MN
2017. 05. 24. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem követett el közokirat-hamisítást – derül ki abból a válaszból, amit Semjén Zsolt küldött Varju László írásbeli kérdésére. A DK-s parlamenti képviselő azt szerette volna megtudni a miniszterelnök-helyettestől, hogy miként tudta úgy aláírni és benyújtani a lex CEU kivételes eljárását kezdeményező javaslatot, hogy a keltezés idejében éppen Iránban volt.

Semjén Zsolt azt írta: Budapesten írta alá a javaslatot, és sem ő, sem más nem követett el bűncselekményt.

Május elején az Átlátszó hívta fel a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés honlapján is elérhető dokumentum szerint úgy írta alá április 3-án Budapesten a lex CEU sürgősségi indítványát, hogy április 1-jétől egy héten keresztül Iránban volt.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász erre akkor úgy reagált, hogy Semjén a hatályos Büntető törvénykönyv 342–343. paragrafusa szerint akár közokirat-hamisítást is elkövethetett, mivel a dokumentum benyújtásakor nem volt Budapesten. Ez hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel jár.

A Miniszterelnökség akkor azzal magyarázta a furcsa helyzetet, hogy Semjén Zsolt már napokkal korábban szignózta a papírt, csak éppen később nyújtották azt be, és az utóbbi dátumot tüntették fel.

Lattmann Tamás most Semjén írásbeli kérdésre adott válaszával kapcsolatban elmondta:  „Az okirat érvényességével kapcsolatos kérdéseket egyáltalán nem válaszolta meg ez a dolog. Maga az aláíró beismerte, hogy nem stimmel az aláírás időpontja a dátumhoz képest. Egy okirat esetében a keltezés, aminek az a célja és funkciója, hogy igazolja az adott okirat keletkezésének az időpontját, ebben a helyzetben nem teljesült, tehát úgy gondolom, hogy semmilyen módon nem változott semmi az eredeti felvetésemhez képest. Az Alkotmánybíróságnál próbálom meg, én személy szerint, emiatt a tény miatt elérni, hogy az Alkotmánybíróság is belássa, hogy muszáj, hogy ezt a törvényt ennek eredményeképpen érvénytelennek tekintsék” – írja a Hír TV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.