LMP: A Fidesz a saját hátországát pénzeli a paksi bővítéssel

Az ellenzéki párt újabb népszavazási kérdéseket nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Horváth Csaba László
2017. 05. 19. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi bővítés címszava alatt valójában saját hátországát „béleli ki” pénzzel a Fidesz – közölte Szél Bernadett mai sajtótájékoztatóján. Az LMP társelnöke mindezt a Paksi Atomerőmű reklám- és médiaköltéseinek adataival támasztotta alá, hangsúlyozva: szerinte súlyos pénzek tűnnek el a semmire, ennek pedig a másik célja a még független sajtó végső meggyilkolása. Mint mondta, az atomerőmű költése a kormányközeli sajtóban tavaly és idén is meghaladta az 1 milliárd 143 millió forintot. 

Ezen összeg több mint fele került öt kormányközeli médiacsoporthoz, amelyek közül elsőként a Mészáros Lőrinc jelenlegi érdekeltségébe tartozókat, a Mediaworksöt és a Pannon Lapok Társaságát említette, ahová összesen 159 millió forint jutott. A Habony Árpád kormányközeli tanácsadóhoz köthető Modern Media Group és a Ripost több mint 152 millió forintot kapott – sorolta –, míg a Liszkay Gábor tulajdonában lévő Magyar Idők csaknem 108 milliót. Andy Vajna filmügyi biztos rádiója és tévéje (TV2 csoport) összesen 102 milliót, Csetényi Csaba – Rogán Antal szomszédja – érdekeltsége a hirdetési pénzeken keresztül pedig 62 millió forintot kapott. Hozzátette: a költségvetésben három év alatt 250 milliárd forintot már eltapsoltak a beruházásra. A társelnök kiállt amellett, hogy monopol helyzetben lévő állami cég ne költhessen reklámra, az ugyanis szerinte kizárólag a lopásról szól. Kijelentette azt is, végigviszik a paksi népszavazás ügyét.

Az ellenzéki párt bejelentette: újabb két kérdést nyújtott be a bővítés ügyében a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), így azok száma már 15-re emelkedik. Közölték, hogy a korábban beadott 13-ból 11 kérdésüket már elutasította az NVB, ám kettőről még nem döntött a testület. A 11 kérdés közül egyébként többet megtámadott a párt a Kúrián, amelyekről hamarosan döntés várható.

A ma benyújtott két kérdés így szól: 

A két újabb kérdéssel az LMP úgy akadályozná meg az atomerőmű bővítését, hogy kötelezné a kormányt a megújuló energiaforrások és az energiakorszerűsítés előnyben részesítésére. A párt szerint tény és köztudott, hogy a Paks II. beruházásra fordítandó pénznél kevesebb összegből lehetne szigetelni Magyarország összes épületét, ezzel jelentős energiamegtakarítást lehetne elérni, s ami még fontosabb, nem lenne szükség újabb atomerőműre. Hozzátették, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a paksi bővítést, ezért alaptörvény-módosítást is kezdeményeztek annak érdekében, hogy minden, a GDP 5 százaléknál nagyobb beruházás esetén kötelező legyen népszavazást kiírni, ám ezt a Fidesz a héten lesöpörte az asztalról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.