Ötmilliárdért adják a Formula 1-et

A 21 futam több nézőt vonz, mint a közel 300 magyar élvonalbeli focimeccs.

Jandó Zoltán
2017. 05. 30. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 5 milliárd forintot fizetett a 2017–2019-es idények Formula 1-futamainak közvetítési lehetőségéért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Az állami média 18,21 millió dollárért vette meg a jogokat a most futó, illetve a következő két szezonra, ebből jön ki az évenként átlagosan nagyjából 1,62 milliárd forintos költség.

Első ránézésre érdekes, hogy az MTVA nem közvetlenül a jogtulajdonos (a kontraktus aláírásakor még Bernie Ecclestone által vezetett, de immár amerikai tulajdonban lévő) cégcsoporttal szerződött le, hanem a magyar futamokat szervező Hungaroring Sport Zrt.-vel. Utóbbi társaságnál lapunknak elmondták: többek között az a magyarázat, hogy a közvetítésre vonatkozó pályázat kiírása a promóter, vagyis a Hungaroring Sport feladata, hiszen előfordulhat, hogy a szervezésről szóló kontraktus aláírásakor még nem tudni, pontosan ki tűzi műsorra a versenyt. Így ráadásul megvalósul az egykapus kapcsolattartás, ami mindenki számára egyszerűbb.

A Hungaroring Sporttól azt is megtudtuk, hogy a közvetítések ára nem ugyanannyi minden idényben, évről évre emelkedik. Hogy pontosan milyen mértékben, nem árulták el, de jelezték: amikor 2012-ben a Magyar Nagydíj megrendezésének lehetőségéért fizetendő jogdíj éves növekedési ütemét sikerült lealkudni, akkor a televíziós díj esetében is ugyanilyen mértékű mérséklést harcoltak ki. Előbbi összeg pedig a korábbi 10 helyett most 7,5 százalékkal lesz magasabb évről évre, így nem volna meglepő, ha a televíziós költségek is ennyivel emelkednének.

Egyébként a rendezői jogdíj miatt a magyar futam komoly kritikákat kapott az elmúlt években. Ennek mértékéről még 2002-ben állapodtak meg a felek. Akkor – az első évre – 10,29 millió dollárt fizetett hazánk azért, hogy ellátogatott Mogyoródra a száguldó cirkusz, de a szerződésben rögzítették a korábban már említett 10 százalékos éves növekedési ütemet is. Bár az ilyen drágulás a kezdetektől erősnek tűnt, ennek ellenére a forintban fizetett összeg – a hazai fizetőeszköz erősödésének köszönhetően – jó ideig szinte egyáltalán nem emelkedett. Ám a válság hatására bezuhanó forint egyik pillanatról a másikra igencsak megdrágította a Formula 1-et Magyarország számára. 2008-ban még jóval 3 milliárd alatt volt a számla, négy évvel később már megközelítette a 6 milliárdot, idén pedig bő 38 millió dollár lesz, ami jelenlegi árfolyamon több mint 10,5 milliárd forint. Szakértők szerint ennyit pedig már egyáltalán nem biztos, hogy hoz a nemzetgazdaságnak a versenyhétvége (tisztán adóbevételben pedig szinte biztosan nem).

Emiatt felmerülhet a kérdés, érdemes-e ezenfelül további évi 1,5-2 milliárdnyi adóforintot elkölteni a Formula 1 idényének közvetítésére, még akkor is, ha ez egyébként független a Magyar Nagydíj megszervezésétől. Ugyanakkor fontos látni, az eddig ismert adatok alapján az F1 az MTVA egyik legjobb befektetésének látszik. A versenyek a kereskedelmileg fontos kategóriában a tíz legnézettebb műsor között vannak, a tavalyi magyar nagydíj például az egész hetet megnyerte a 18–59 éves korosztályban.

Sokat elárul az F1 nézettségéről, ha összevetjük azzal a magyar futballéval, amiért jelenleg évi közel 4 milliárdot fizet a közmédia. Az őszi idényben a legnézettebb OTP Bank Liga-meccset durván 30 ezerrel kevesebben kísérték figyelemmel, mint az elmúlt másfél év legkevesebb nézőt vonzó Formula 1-es futamát. Némi különbség, hogy míg előbbit, a Ferencváros–Diósgyőr derbit szombaton főműsoridőben adták, addig a 2016-os Japán Nagydíj vasárnap reggel hét órakor kezdődött.

A tavalyi szezonban az F1 21 futama összesen közel 11 millió nézőt hozott az MTVA-nak. Bár az idei számok eddig kissé talán gyengébbek az egy évvel korábbinál, egészen biztosan a 2017-es idényt is 10 millió fölött zárja majd az állami média. Ez utóbbi összemérhető az MTVA élvonalbeli meccseit követők számával, az OTP Bank-liga mérkőzései ugyanis ősszel 9,97 millió nézőt hoztak. Kis szépséghiba, hogy míg a Formula 1-nek ehhez 21 közvetítésre volt szüksége, addig a magyar focinak közel 300-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.