Ötven sérült gyerekre két szakember jut

A Topházban ápoltakért álltak nyilvánosság elé a szülők, akiket évekig nem hallgatott meg senki.

Kuslits Szonja
2017. 05. 09. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem igazak az értelmi fogyatékossággal élő, valamint mozgássérült gyerekeket is ellátó gödi Topházat, illetve annak dolgozóit ért rágalmak a bántalmazásról és éheztetésről, politikai érdekek állhatnak a háttérben. Valós problémákból azonban így sincs hiány – hangsúlyozták ma az otthon előtti sajtótájékoztatón azok a szülők, akiknek gyermekeit az intézményben gondozzák. Kiemelték: évek óta senki sem foglalkozik velük, közben pedig egyre romlik a helyzet.

Mint ismert, a Topház azért került reflektorfénybe, mert a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet harmincoldalas tanulmányában arról írt: az intézményben borzalmas higiéniai körülmények között, lekötözve, éheztetve és bántalmazva töltik a mindennapokat a benn lakó fiatalok. Az igazgatót is felfüggesztették.

A tájékoztatón megjelent szülők egyetértettek abban: komoly probléma, hogy túl kevés szakdolgozó látja el a gyerekeket, nem ritka, hogy egy műszakban 40-50 sérült gyermekre jut két ember. Tapasztalataik szerint az infrastruktúra sem a legjobb, hiszen egy 40 éves fürdőkád már messze nem felel meg a kor követelményeinek, szükség lenne a felújításra, egy élhetőbb közeg kialakítására.

Többek szerint a gyerekek érdekében be is kellene kamerázni az intézményt.

– Laikusként, ha valaki ellátogat egy ilyen intézménybe, valóban szörnyű lehet a súlyosan, halmozottan sérült gyerekek látványa, de nem tapasztaltam, hogy éheztetnék, kínoznák őket, inkább módszertani hiányosságokat vettem észre. Vannak például pszichiátriai esetek, akiket el kellene különíteni, de erre nincs lehetőség – mondta Mihók Anita, aki évtizedek óta jár fiához az intézményben. Szerinte a szülők többsége a Topház körüli botrány hátterében politikai okokat sejt, eddig ugyanis senkit sem érdekeltek a problémáik. Választások előtt azonban nem jön jól egy ilyen botrány.

Egy másik édesanya, Lukács Margit – aki 32 éve jár az otthonba – úgy véli, nincsenek megfelelő eszközök, mert óriási forráshiánnyal küzd az otthon. Szerinte egyre rosszabb a helyzet, és azoknak sem könnyű, akik ezt a munkát vállalják.

Megtudtuk: már évek óta kilincselnek azért, hogy jobb helyzetben élhessenek gyermekeik, többször keresték a otthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és az illetékes döntéshozókat, a minisztériumot is, de hiába, a helyzet nem javult. Sok szakdolgozó közben a rossz körülmények és a rendkívül alacsony – jelenleg körülbelül nettó 120 ezer forintos – fizetés és a terheltség miatt pedig inkább máshova megy dolgozni.

Németh Istvánné, aki 2013-ig összesen 22 évet dolgozott a Topházban, is arról beszélt: a legnagyobb problémát a személyzet hiánya okozza.

– Korábban 6-8 ember látott el 50 gyereket, most 2, ez elképzelhetetlenül sok munka.

Gyakran mire sikerül befejezni a reggelit, addigra jön az ebéd. Sokan a szagokra is panaszkodnak, de ezek a gyerekek nem képesek önálló életet élni, 2-3 ember viszont nem tud folyamatosan jelen lenni – fejtette ki. Szerinte a dolgozókat is megviselik a történtek. Megtudtuk azonban azt is, korábban előfordultak visszaélések a Topházban. Volt, akit azonnal kirúgtak, míg másnak azért kellett távoznia, mert ittasan jött be dolgozni. – Bármi ilyesmit tapasztaltunk, mi azonnal jeleztük, hogy probléma van – mondta, de további részleteket nem árult el.

Török Hajnalka, akinek 16 éves fia tavaly augusztus óta él az otthonban, arról beszélt, mikor körbejárta az intézményt, ő maga is látott olyan testi fogyatékos gyerekeket, akik rácsos ágyban fekszenek, vagy nagyon vékony a lábuk, de Magyarországon az összes hasonló intézményben lehet ilyen fiatalokkal találkozni. Felháborította a megjelent tanulmány, és nem tartja valósnak az abban megjelenteket. – Sok intézményt megnéztem, mielőtt a Topházba került a gyermekem, és azt tapasztaltam, hogy szeretettel bánnak az ott dolgozók a gyerekekkel – mondta az asszony.  Hangsúlyozta: nem bezárni kéne ezeket a helyeket, hanem jobban megfizetni az ott dolgozó gyógypedagógusokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk,

a kormány tervei szerint azonban előbb-utóbb bezárják a Topházat, és a kiszervezés keretein belül az ott lakó betegeket kisebb létszámú otthonokban helyezik el.

Szép Veronika, akinek gyermeke 9 éve lakik az otthonban, erősen bírálta ezt a tervet, szerinte sok gyermek egész eddigi életét az otthonban töltötte, nem célszerű őket csak úgy kimozdítani.

Mihók Anita is vele értett egyet, szerinte kifejezetten veszélyes lehet, ha kisebb létszámú otthonokba kerülnek a gyerekek, mert az messze nem olyan ellenőrizhető, mint egy nagyobb, speciális intézmény. Sok gyermek például önmagát is csonkítja, nem mindenkinek van szüksége a nagyobb szabadságra, épp a saját érdekében.

A Topházban egyébként jelenleg is vizsgálatot folytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a kormányhivatal és a múlt pénteken a rendőrség is kivonult a helyszínre. Igazságügyi szakértőket is kirendeltek, de forrásaink szerint egyelőre senkit nem kellett azért máshová helyezni az otthonból, mert bizonyítottan éheztették volna. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a közelmúltban vizsgálódott, ám jelentésük még nem készült el. 

A szülők szerint a gyerekeket is megviseli, hogy hirtelen ennyi vizsgálat indult a Topházban, és folyamatosan idegenek érkeznek hozzájuk. Mégis, azt többen kiemelték: ki kell állni az ilyen intézményben lakó, perifériára szorult gyerekek mellett, és az ország összes hasonló intézményében vizsgálatot kellene folytatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.