Szórakozóhelyek: új rendeletek a működésre?

Látszólag enyhülne a jelenlegi szabályozás, de szubjektív szempontok alapján dönthetnek a vállalkozásokról.

Lőrincz Tamás
2017. 05. 25. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását – értesült a Magyar Nemzet. A kerületi vezetőknek az az álláspontja, hogy szükséges a változtatás, mert a lakóknak joguk van a nyugodt pihenéshez, amit a vállalkozásoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A IX. kerületben már egy tervezet is készült, amelynek alapján a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton éjfélig lehetnének nyitva. Ettől eltérni csak jegyzői engedéllyel lehetne; azonban bármikor visszavonhatja a városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság, ha például a ház lakói indoklással ellátva kérik.

– Ez a változtatás látszólag enyhébb a mostaninál, mert jelenleg 22 óráig lehetnek nyitva külön engedély nélkül a közösségi helyek. A tervezetből azonban nem derül ki pontosan, milyen esetekben indokolt az éjszakai működési engedélyek megvonása, így a bizottság szubjektív szempontok alapján dönthet a vállalkozások sorsáról – állítja Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű, vállalkozókat, lakosokat és szakértőket is tömörítő közösség projektmenedzsere. A fél éve alakult csoport célja, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetőségét és „hatásos projektekkel képezzenek hidat” az elégedetlen lakók és a szórakozóhelyek között. Honlapjukon petíciót is indítottak, amelynek célja, hogy minél többen támogassák a diskurzus megkezdését.

– A lakók leggyakrabban a hangoskodás és a sok szemét miatt panaszkodnak. E problémákat azonban közös fellépéssel könnyen lehetne orvosolni. Praktikus megoldásokban gondolkozunk, például a biztonsági őrök konfliktuskezelő és angol nyelvi tudását szeretnénk fejleszteni, kiképezve őket elsősegélynyújtásra is. Ha képzettebb őrök állnának az ajtóban, akkor jobban szót értenének a budapesti és külföldi szórakozókkal is, így nagyobb eséllyel érnék el, hogy az elvárt normáknak megfelelően viselkedjenek, ha kilépnek az utcára – fogalmazott a projektmenedzser.

– Az is előnyös lenne, ha a jelenlegi utcai kényszermegoldás helyett minél több szálloda és bár mellékhelyiségeit használhatnák a turisták, akár fogyasztás nélkül is – sorolta további terveiket Német G. Dániel, aki szerint a környezetszennyezést is lehetne csökkenteni, ha lebomló poharakra cserélnék a mostani műanyagokat.

A számtalan ötlet között egy azonban nem szerepel: a nyitvatartási idők indokolatlan korlátozása, ez ugyanis – álláspontjuk alapján – megoldást nem, csak további problémákat generálna.

Lapunknak vannak információi arról, hogy a VIII. kerületben is készül új nyitvatartásról szóló rendelet, amelynek egyik korábbi verziója 22 órai zárást rendelt volna el. – Ez azonban gyakorlatilag a csődöt jelentené sok hely számára – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő VIII. kerületi szórakozóhely-tulajdonos, aki szerint este tíz óráig nem lehet kitermelni a működéshez szükséges bevételt. Úgy vélte, ha a nyolcadik és a kilencedik kerületben nem működhetnek a szórakozóhelyek, akkor az V., a VI. és a VII. kerületbe háromszor annyi ember özönlik majd. – Párbeszédre lenne szükség az önkormányzat és a közösségi helyek között, hogy együtt oldjuk meg a problémákat. Mi sem akarjuk zavarni a lakókat, és a tapasztalat azt mutatja, elenyésző kisebbséget zavar csak a kiszűrődő zaj – fogalmazott. Úgy vélte, ha a ferencvárosihoz hasonló rendelet jönne létre a Józsefvárosban is, akkor a panaszos lakók akár meg is zsarolhatnák a vendéglátóhelyeket, hogy vagy fizetnek, vagy a jegyzőhöz fordulnak, és kezdeményezik a rövidebb nyitvatartást.

Lapunk megkereste a belvárosi önkormányzatokat is a lehetséges tervekkel kapcsolatban. A VI. kerületi sajtóosztályon egyértelműen állították, hogy nincs napirenden ez a kérdés, a VIII. kerületben azonban elismerték, készül a rendelet. – A célunk, hogy egy életszerű szabályozást alakítsunk ki, megtalálva az egyensúlyt, hiszen a lakókörnyezetet tiszteletben tartó helyi vállalkozások és vendéglátóegységek működése is fontos számunkra – írták. A IX. kerülettől azt a választ kaptuk, hogy a lakosság éjszakai pihenése érdekében szükséges a nyitvatartás korlátok közé szorítása. A ferencvárosi tervezetet mai ülésén tárgyalja a képviselő-testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.