Az apróért is lehajol a jegybankelnök fia

A szükség nagy úr: Matolcsy Ádám érdekeltsége uniós pénzre pályázott, és nyert.

Horváth Csaba László
2017. 06. 26. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, minden fillérre szüksége van a Matolcsy Ádám érdekeltségébe került Balaton Bútorgyárnak, legalábbis erre utal, hogy a jegybankelnök fiának közvetett tulajdonában álló vállalkozás közel 2,5 millió forint brüsszeli pénzre pályázott idén, és nyert. A veszprémi Balaton Bútor Kft. a cégnél dolgozó gyakornokok támogatására kapja az összeget az Európai Unió gazdaságfejlesztési forrásaiból. A pénz pikantériája az, hogy a pályázat elbírálása nem sokkal azelőtt zajlott, hogy a kormányzat elindította az „Állítsuk meg Brüsszelt!” című kampányt. De az is figyelemre méltó, hogy az ifjú vállalkozó édesapjával, vagyis Matolcsy Györggyel „Nem Magyarország veszélyezteti az EU-t, hanem Brüsszel” címmel közölt cikket tavaly év végén a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap, amelyben a jegybankelnök éles kritikával illette Brüsszelt. Azonban az uniónak címzett bírálatok ide vagy oda, a pénz azért bizonyosan jól jön a Matolcsy-érdekeltségnek. (A FAZ újságírója a Matolcsy Györggyel folytatott beszélgetése alapján írta a cikket.)

Az egyébként nem véletlen, hogy a társaságnak minden pénzre szüksége van, ugyanis a nagy múltú bútorgyár mindössze 266 ezer forintos nyereséggel zárta a 2016. évet, miközben a cég beszámolója szerint egy évvel korábban még 110 millió forint volt a profit. Ennek hátterében többek közt az állhat, hogy a gyár belföldi értékesítése kevesebb mint a felére zuhant tavaly. A vállalkozást 2015 őszén vásárolta meg Matolcsy Ádám a Glamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gábor-féle Fotextől. A gyár teljesítménye tehát csak ezután esett vissza. Az adásvételről a 444.hu számolt be, rámutatva, hogy a száz alkalmazottat foglalkoztató bútorgyár jegyzett tőkéje éppen huszonegyszerese az azt megvásárló Glamorous Kft. tőkéjének.

Az ügyletet hitelből finanszírozták, amit nem más biztosított, mint Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja. Az NHB Növekedési Hitel Bank ugyanis zálogjogot jegyzett be a bútorgyárra, illetve a szintén Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó Magyar Stratégiai Zrt.-re is. Utóbbi társaság egyébként jelentős hasznot hajtott az ifjabb Matolcsynak. Az ingatlanok adásvételével foglalkozó társaság beszámolója szerint a 145 millió forintos árbevételből 120 millió forint haszonként maradt meg a társaságnál. Figyelemre méltó, hogy Matolcsy Ádám egyedüli tulajdonosként ki is vett 75 millió forintot osztalékként.

Az is említést érdemel, hogy Szemerey Tamás igazán a szívén viseli Matolcsy Ádám boldogulását. Tavaly írta meg az azóta megszüntetett Népszabadság, hogy Szemerey megvásárolt egy XIII. kerületi luxuslakást saját vállalkozása nevére, egy másik érdekeltségével felújíttatta, majd a 200 millió forint értékű ingatlan használatát átengedte Matolcsy fiának. A lap kérdésére Matolcsy Ádám azt mondta, hogy nincsen lakása a XIII. kerületben, azt viszont elárulta, hogy van egy lakás az ő tulajdonában az I. kerületben. A korábbi információk szerint ez az ingatlan a budai Vár aljában található, s a Parlamentre néző, 110 négyzetméteres lakás 2010 elején került az akkor 24 éves fiatalember nevére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.