időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Civiltörvény: csak részletkérdésekben enged a kormány

MN
2017.06.03. 11:09

A lényeget, a civil szervezetek megbélyegzését az IM államtitkára politikai felvetésnek tartja.

A kormány elfogadhatja a Velencei Bizottság szakmai alapon hozott felvetéseit a civiltörvény módosításával kapcsolatban – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár arra reagált, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes véleményét a törvénymódosításról.

A testület szerint a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba. Az egyes magyar hatóságok által a külföldi finanszírozású szervezetekkel szemben alkalmazott rosszindulatú kampány pedig a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti.

„Bár a »külföldről támogatott szervezet« címke objektíven semlegesnek és leírónak tűnik, különösen a »külföldi ügynök« címkéhez képest, meg kell jegyezni, hogy a magyarországi helyzet kontextusában, a külföldről támogatott szervezetek elleni erős politikai állásfoglalások alapján ez a címke hátrányosan érintheti a törvényes tevékenységüket”

– írja a Velencei Bizottság (a teljes vélemény itt olvasható angol nyelven).

Völner Pál az MTI-nek azt mondta, hogy a Velencei Bizottság előzetes véleményében találhatók szakmai és politikai alapon hozott észrevételek is. A magyar kormány nyitottan áll ahhoz a felvetéshez, miszerint ne három év legyen a szervezetek deregisztrációs ideje, ennél rövidebb idő alatt is ki lehessen kerülni a nyilvántartásból. Módosítani lehet a négylépcsős szankciórendszeren is.

Az államtitkár szerint a Bizottság elismerte, hogy több országban létezik ilyen vagy hasonló szabályozás, és a magyar törvény nem olyan, mint a sokszor kritizált orosz rendelet. Azt ugyanakkor a kormány nem tudja figyelembe venni – mert politikai felvetésnek tartja –, hogy a Velencei Bizottság szerint megbélyegző vagy stigmatizáló lenne a törvénytervezet – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.