Civiltörvény: csak részletkérdésekben enged a kormány

A lényeget, a civil szervezetek megbélyegzését az IM államtitkára politikai felvetésnek tartja.

MN
2017. 06. 03. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elfogadhatja a Velencei Bizottság szakmai alapon hozott felvetéseit a civiltörvény módosításával kapcsolatban – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Az államtitkár arra reagált, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság pénteken tette közzé előzetes véleményét a törvénymódosításról.

A testület szerint a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba. Az egyes magyar hatóságok által a külföldi finanszírozású szervezetekkel szemben alkalmazott rosszindulatú kampány pedig a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti.

„Bár a »külföldről támogatott szervezet« címke objektíven semlegesnek és leírónak tűnik, különösen a »külföldi ügynök« címkéhez képest, meg kell jegyezni, hogy a magyarországi helyzet kontextusában, a külföldről támogatott szervezetek elleni erős politikai állásfoglalások alapján ez a címke hátrányosan érintheti a törvényes tevékenységüket”

– írja a Velencei Bizottság (a teljes vélemény itt olvasható angol nyelven).

Völner Pál az MTI-nek azt mondta, hogy a Velencei Bizottság előzetes véleményében találhatók szakmai és politikai alapon hozott észrevételek is. A magyar kormány nyitottan áll ahhoz a felvetéshez, miszerint ne három év legyen a szervezetek deregisztrációs ideje, ennél rövidebb idő alatt is ki lehessen kerülni a nyilvántartásból. Módosítani lehet a négylépcsős szankciórendszeren is.

Az államtitkár szerint a Bizottság elismerte, hogy több országban létezik ilyen vagy hasonló szabályozás, és a magyar törvény nem olyan, mint a sokszor kritizált orosz rendelet. Azt ugyanakkor a kormány nem tudja figyelembe venni – mert politikai felvetésnek tartja –, hogy a Velencei Bizottság szerint megbélyegző vagy stigmatizáló lenne a törvénytervezet – mondta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.