Gyermekvédelem: tízezrek estek ki a rendszerből

2010 óta húsz százalékkal csökkent a védelembe vett kiskorúak száma. 62 ezerrel kevesebben a látókörben.

2017. 06. 02. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormányzat az utóbbi időben többször is hitet tett a gyermekvédelmi rendszer megerősítése mellett, és úgy módosította a vonatkozó törvényeket, hogy a gyerekeket könnyebben veszélyeztetettnek lehessen nyilvánítani, valamint a szülő ellen akár ügyészségi jóváhagyás nélkül is kényszerintézkedést lehessen alkalmazni, ha a gyerek érdekében azonnali intézkedésre van szükség, a valóságban egyre nagyobb a baj a gyermekvédelemben.

A Magyar Nemzet által megismert statisztikai adatokból az derül ki, hogy évről évre egyre kevesebb érintett van a rendszer látókörében, folyamatosan csökken a veszélyeztetettként nyilvántartott, a védelembe vett és a gyermekjóléti szolgálatok által gondozottak száma is. Hiába szigorítanak ugyanis a törvény előírásain, ha a rendszer kiépítetlensége miatt sok településen egyáltalán nem érhető el gyermekjóléti szolgáltatás, és az egyre súlyosabb szakemberhiány miatt nincs, aki ellássa a gyerekeket.

A Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2016 címet viselő kiadványa szerint csupán 135,9 ezer veszélyeztetett gyermeket tartottak nyilván Magyarországon 2015-ben, míg öt évvel korábban még 198 ezret. Vagyis alig fél évtized alatt több mint 62 ezren estek ki a gyermekvédelmi jelzőrendszer látóköréből. A jelenlegi szabályozás alapján veszélyeztetettnek azokat a gyerekeket minősítik, akiknek testi, érzelmi vagy értelmi fejődését gátolja a saját maguk vagy a szüleik, gyámjuk által tanúsított magatartás, mulasztás, illetve valamely fennálló körülmény.

A veszélyeztetett gyerekek közül nagyjából minden hatodikat védelembe veszik. Ez a gondozási forma azt jelenti, hogy a kiskorút egyelőre nem emelik ki a családból, de családgondozót jelölnek ki hozzá, aki rendszeresen ellenőrzi a gyerek helyzetét, szabályokat határoz meg a családok számára, és segíteni próbál a kiskorút veszélyeztető probléma megoldásában. A védelembe vettek száma is drasztikusan csökken: míg 2015-ben 23,3 ezer védelembe vett gyereket tartottak nyilván, 2010-ben még 29,4 ezret – vagyis fél évtized alatt több mint 20 százalékkal csökkent az ily módon gondozott gyerekek száma.

2015-ben egyébként közel 12 ezer gyermeket vettek védelembe, arányaiban a legtöbbet, 44 százalékukat Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön. Akiket ebben az esztendőben vettek védelembe, több mint harmaduk esetében a szülőnek felróható magatartási ok, negyedüknél ötven tanórát meghaladó iskolai igazolatlan hiányzás, 16 százalékuknál valamilyen környezeti ok miatt történt az intézkedés.

A veszélyeztetett vagy védelembe vett gyerekek számának drasztikus csökkenése sajnos nem annak köszönhető, hogy hirtelen sokkal kevesebb lett a gondozásra szoruló gyermek. Sokkal inkább a rendszer egyre rosszabb lefedettségére, a súlyosbodó szakemberhiányra, és a még mindig túlzottan bürokratikus eljárásrendre világítanak rá az adatok. Mint arról lapunk korábban beszámolt, 2013-ban a kormány több gyermekvédelmi jogkört is elvett a települési jegyzőktől, és azokat a járási gyámhivatalokra ruházta át, így például a veszélyeztetett gyerekek nyilvántartását. A gyermekjóléti szolgálatokat ugyan az önkormányzatok tartják fenn, ám azok ezt pénz és szakember hiányában gyakran társulások formájában oldják meg. Így „papíron” hiába van 99 százalékos lefedettsége a gyermekjóléti szolgálatoknak, a 2014-es adatok alapján a valóságban a gondozási tevékenységhez a települések négyötödén nem lehetett közvetlenül hozzáférni. A helységek egy részén a gyermekjóléti szakember csak heti egy-két alkalommal elérhető, máshol pedig a családoknak utazniuk kellett a szolgáltatás igénybevételéhez. A működést hátráltatja az is, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer szereplőinek gyakran a gyermek lakhelyétől eltérő településen van a székhelyük.

A KSH elemzése is megállapítja, hogy az illetékességi és hatásköri változások, valamint a korlátozott hozzáférés is szerepet játszott abban, hogy csökkent a veszélyeztetett és a védelembe vett gyermekek száma. Ugyanis míg 2010-ben még 754 település működtetett gyermekjóléti szolgálatot, a rendszer átalakítása után már csak 597. Mindeközben a gyermekjóléti szolgálatokon foglalkoztatottak száma öt év alatt 3326-ról 2928-ra csökkent, vagyis 13 százalékkal kevesebb szakember próbálja feltárni és megakadályozni a gyerekek veszélyeztetettségét.

– Az egyik legégetőbb gond a súlyos szakemberhiány. Amikor átszervezték a gyermekjóléti szolgálatokat és a járási központok irányítása alá helyezték a működést, több státust is megszüntettek, vagyis a már akkor is elégtelen dolgozói létszámot tovább csökkentették. Az alacsony fizetések miatt pedig ma már olyan nagy a baj, hogy még azokat az álláshelyeket sem tudják feltölteni, amelyeket az állam hajlandó lenne finanszírozni, országosan a státusok legalább 10 százaléka üres – jelentette ki lapunknak Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke.

A szakember azt gondolja, a védelembe vételt nehezíti az átszervezés során beépített újabb lépcső, ugyanis így még bürokratikusabb lett az eljárás. Korábban a gyermekjóléti szolgálatok közvetlenül javasolhatták a gyámhivataloknak egy gyerek védelembe vételét, ma már csak a járási gyermekjóléti központ esetmenedzseréhez fordulhatnak, és majd ő dönt arról, hogy tesz-e javaslatot a gyámhivatal felé. Hozzátette: az sem tett jót, hogy miután járási feladat lett a gyermekjóléti központ működtetése, sok település, amely korábban működtetett például pszichológusi vagy mediátori szolgáltatást, nem finanszírozta ezeket tovább. Pedig éppen a kistelepülések hátrányos helyzetű gyermekei azok, akiknek szinte semmi esélyük eljutni a több tíz kilométerre lévő járási központba, hogy például igénybe vehessék pszichológus segítségét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a nők ötöde, a férfiak 5-10 százaléka volt kitéve gyermekként szexuális bántalmazásnak, míg a gyerekek negyede-fele számol be világszerte arról, hogy fizikailag bántalmazzák. A KSH úgy tudja, 2015-ben a járási gyámhivatalokban 2050 esetben találkoztak a munkatársak hozzátartozók közötti erőszakkal kapcsolatos koordinációs feladatokkal. A bántalmazottak 24 százaléka volt kiskorú; közel negyedük a Dél-Alföldön él, a legkevesebben (5 százalék) pedig Nyugat-Dunántúlon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.