Hivatali visszaélés gyanúját veti fel a kormánysajtó eljárása

Magyar György ügyvéd szerint valaki a NAV-tól adhatott ki információt a Mahir Cityposter ügyében.

MN
2017. 06. 13. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatali visszaélés gyanúját is felveti, hogy egy sajtóorgánum előbb tud egy eljárásról, minthogy a hivatal emberei megjelennének az érintettnél – mondta a Magyar Nemzetnek Magyar György ügyvéd. A Mahir Cityposter Kft. jogi képviselőjét azután kerestük meg, hogy hétfő este fegyveres pénzügyőrök jelentek meg a lapunkkal azonos tulajdonosi körhöz tartozó plakátcégnél házkutatásra és az áfabevallás alapján 2017 januárja és áprilisa között keletkezett iratok lefoglalására.

A nyomozásról elsőként a Magyar Idők számolt be még a múlt héten – tette ezt az előtt, hogy a NAV erről magát az érintett Mahir Cityposter Kft.-t tájékoztatta volna. A vizsgálatról előre értesülő kormánypárti lap szerint a NAV a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampánya miatt, költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz. A cég ügyvezetőjével hétfőn a nyomozók valóban azt közölték: ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás ügyében vizsgálatot indítanak. 

A hivatali visszaélés büntetése akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet, ha azt hivatalos személyként követik el – emlékeztetett Magyar György, aki szerint gyanús, hogy itt akár ez is történhetett, hiszen valakinek a hatóságtól kellett információt kiadnia a lap felé.

Az ügyvéd szerint a Mahir Cityposter Kft.-nél minden rendben van, jogosult szolgáltatni azoknak, akikkel meg tud állapodni az árról, ezért „szeretettel és tárt karokkal várják” a nyomozókat. Magyar György szerint ugyanakkor, ha valóban a Jobbik plakátkampánya, illetve tiltott kampányfinanszírozás érdekli a nyomozókat, akkor nagyon rossz úton járnak, hiszen ennek ellenőrzése nem az adóhatóság, hanem az Állami Számvevőszék feladata.

„A legjobb tudomásom szerint a hétfői iratlefoglalás vizsgálati adatgyűjtésnek alkalmatlan – mondta Magyar György –, hiszen a NAV-nyomozók megbízása a 2017 első negyedéves papírokra szólt, miközben a Jobbik kampánya áprilisban indult, az első számlákat pedig csak májusban állították ki.”

Hasonló tartalmú közleményt adott ki kedden a cég is: hiába másoltak le a nyomozók 11 000 oldalnyi anyagot, a jobbikos számlák nem voltak a papírok között. Ezt az információt érdekes módon már hétfő este kiszivárogtatták a Népszavának, és ezt idézte kedden a közmédia is.

„Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és áfabevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen, a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni” – idézte a közlemény Puskár Anettet, a Mahir tanácsadóját, aki arról is beszámolt, hogy éjfél utánig bent tartották a dolgozókat.

A Mahir Cityposter közleményében beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már az előtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték.

Kovács István, a cég ügyvezetője korábban a Hír TV-nek arról beszélt, a Mahir Cityposter gazdálkodása törvényes és szabályos. Minden kért anyagot a hatóság rendelkezésére bocsátottak, de panasszal éltek a házkutatás ténye és módja ellen.

A Magyar Idők pénteki cikke egyébként nem felejtette el közölni a lehetséges ítéletet sem, miszerint: „a hatályos jogszabályok alapján a szóban forgó bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám minősített esetben a büntetési tétel elérheti a tíz évet”.

A Jobbik a Fideszt sejti az adónyomozók mögött. Apáti István szerint nem azzal van a probléma, hogy bármelyik céget, gazdasági társaságot vizsgálják a törvényes működéssel kapcsolatosan. „Azzal viszont már nagy probléma van, hogy ezt nyilván felsőbb politikai utasításra teszik, és a NAV nyomozó hatósága össze van kötve a sajtóval, és szinte ilyen percről percre stílusban tudósítanak, amely döbbenetes és példátlan. Úgy látom, hogy elérhető közelségbe került a politikai célú bebörtönzések és a politikai célú megsemmisítések időszaka is” – vélte a Jobbik szóvivője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.