Fegyveres pénzügyőrök a Mahirnál, felsültek megbízólevelükkel a NAV nyomozói

Jobbikos plakátok miatt mentek ellenőrizni, de a párt szerződése nélkül távoztak a hatóság emberei.

MN
2017. 06. 13. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jobbik plakátkampánya miatt tartott házkutatást hétfő este a Mahir Cityposter Kft.-nél, végül felsültek megbízólevelükkel az adóhatóság nyomozói – írta portálunkhoz eljuttatott közleményében a plakátcég.

„Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és áfabevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen, a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni” – közölte Puskár Anett, a lapunkkal azonos tulajdonosi körbe tartozó Mahir tanácsadója.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az ellenőrzés a 2017. január és 2017. április 30. közötti időszakot érintette, vagyis a fegyveres pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányát megelőző időszak papírjait foglalták le. Kovács István, a cég ügyvezetője hangsúlyozta, a Mahir Cityposter gazdálkodása törvényes és szabályos. A cég minden kért anyagot a hatóság rendelkezésére bocsátott.

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5600 lap, vagyis legalább 11 000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között. Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért” – mondta Puskár Anett.

A Magyar Idők már napokkal korábban tudott a NAV nyomozásáról, mint maga a cég. A kormányközeli lap múlt csütörtökön azt írta: „költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a NAV a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont Kft. és Mahir Cityposter Kft. ügyletei miatt”.

A Magyar Idők pénteki cikke nem felejti el közölni a lehetséges ítéletet sem, miszerint: „a hatályos jogszabályok alapján a szóban forgó bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám minősített esetben a büntetési tétel elérheti a tíz évet”.

A Mahir Cityposter közleményében beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már azelőtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték. A Mahir Cityposter panasszal élt a házkutatás ténye és módja ellen.

A Mahir Cityposter Kft. portálunkhoz eljuttatott közleményét teljes terjedelmében alább közöljük.

Jobbikos plakátok miatt jöttek ellenőrizni, de a párt szerződése nélkül távoztak – Épp a plakátkampány irataira nem volt érvényes a NAV-nyomozók megbízólevele

Sajtóhírek szerint a Jobbik plakátkampányát akarták ellenőrizni, de felsültek megbízólevelükkel a NAV nyomozói a Mahir Cityposter Kft.-nél. Bár a cég előre egyeztetett vizsgálatra csak csütörtökre várta az adóhatóság ellenőreit, hétfőn mégis fegyveres pénzügyőrök jelentek meg a társaságnál házkutatásra és az áfabevallás alapján 2017 januárja és áprilisa között keletkezett iratok lefoglalására. A Mahir Cityposter gazdálkodása törvényes és szabályos, a cég minden kért anyagot a hatóság rendelkezésére bocsátott.

„Éjfél utánig bent tartották a dolgozókat, több mint 5600 lap, vagyis legalább 11 000 oldal anyagot fénymásoltak és foglaltak le az adónyomozók. Jobbikos számlák azonban nem voltak a papírok között. Amikor ugyanis a pénzügyőrök a Jobbik plakátkampányának dokumentumaihoz érhettek volna, közölték, hogy az ő megbízásuk ennél a pontnál véget ért – mondta Puskár Anett, a Mahir tanácsadója. – Úgy tűnik, a nagy sietségben rosszul állíthatták ki a megbízólevelüket, hiszen bár áprilisban már megjelentek a Cityposter felületein a Jobbik hirdetései, számlák és áfabevallási kötelezettség csak a teljesítés után hónapokkal később keletkezik. Így bár sajtóhírek szerint a Jobbik miatt indítottak vizsgálatot a cég ellen, semmilyen, a párt kampányával kapcsolatos dokumentumot nem tudtak elvinni.”

A Mahir Cityposter beszédesnek tartja, hogy az ellenőrzéskor a hatóság eltért a bevett gyakorlattól: a bűnügyi igazgatósági eljárás már azelőtt megindult, hogy megkezdődött volna az azt esetlegesen megalapozó adóhatósági ellenőrzés. A vizsgálat tényéről ráadásul előbb tudott a sajtó, mint az érintett cég, sőt volt, ahol már az eljárás eredményét is megelőlegezték. A Mahir Cityposter panasszal élt a házkutatás ténye és módja ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.