Iránytű Intézet: Továbbra is stabilan vezet a Fidesz

A felmérésből kiderül, hogy már nem az LMP, hanem az MKKP és a Momentum a legfiatalosabb párt.

Magyar Nemzet
2017. 06. 07. 4:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább növelte előnyét a Fidesz–KDNP, a támogatottságuk egy hónap alatt a teljes népességen belül 29-ről 31 százalékra nőtt – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből. A kutatás szerint a Jobbikra 14 százalék szavazna, az MSZP-re 7 százalék, míg a Demokratikus Koalíciót a teljes népességen belül 3 százalék választaná. Az LMP-nek 4 százalékos a tábora, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (MKKP) és a Momentmum Mozgalomé 2-2 százalékos, az Együttre pedig 1 százalék voksolna. A felmérés során a többi kisebb párt (Párbeszéd, MOMA, Liberálisok) népszerűsége májusban nem érte el az 1 százalékot sem.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 48 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra a pártot választani tudók 22 százaléka voksolna, az MSZP-re 11 százalék, az LMP-re 6 százalék, a DK-ra 5 százalék, a Momentumra 4 százalék, míg az MKKP-ra 3 százalék szavazna. Az Együtt és a Párbeszéd ebben a kategóriában is rosszul áll, ezekre a pártokra ugyanis csak 1-1 százalék voksolna.

A felmérés szerint stabil a kormánypártok előnye a biztos szavazók körében is, 51 százalékos támogatottságuk messze felülmúlja a Jobbik 20 százalékos, az MSZP 12 százalékos, az LMP 6 százalékos, valamint a DK 5 százalékos táborát. A kormánypárti szavazóknak továbbra is kimagasló az aktivitási rátájuk. Az Együttre, a PM-re, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százalék voksolna. A Momentum és az MKKP 2-2 százalékon áll.

A kutatás során megvizsgálták a szavazótáborok korcsoportok szerinti összetételét is. Az eredmények azt mutatják, hogy a korábbi mérésektől eltérően már nem az LMP, hanem az MKKP és a Momentum a legfiatalosabb párt. A Demokratikus Koalíció és az MSZP szimpatizánsai továbbra is az idősebb korosztályból kerülnek ki, míg a Jobbik szavazóinak korszerkezete – a néppártosodási folyamattal párhuzamosan – közeledik a teljes népesség megoszlásához.

A Fidesz folyamatosan veszíti el a fiatalok támogatását, az utóbbi mérések alkalmával ugyanis rendre alulreprezentált a párt a 30 éven aluliak körében. Májusban 11 százalékot értek el ebben a korcsoportban, ami az Iránytű Intézet méréseit tekintve rekordalacsonynak számít. Ezzel párhuzamosan az idősebbek aránya nő a Fidesz-táboron belül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.