Kevés a munkás, drága az építőanyag: ez kerül plusz 20 milliárdba az állatkertnél

Közel kétszeresére drágult az állatkert gigaberuházása, de ilyen már máskor is előfordult.

Koncz Tamás
2017. 06. 22. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi Magyar Közlönyből derült ki egyértelműen, hogy a kormány hirtelen hozzávágott még 18,7 milliárd forintot az egyébként is gigantikus költségvetésű, 25 milliárdos büdzsével induló állatkerti fejlesztéshez.

Emellett az állatkerthez tartozó Hermina mélygarázs költségvetését is megemelték 2,2 milliárd forinttal, a 700 férőhelyesre tervezett parkoló így 5,7 milliárdba fog kerülni.

A kormány május 24-én, Persányi Miklós állatkert-igazgató beszámolója után határozott a plusztámogatásról, ez a döntés vált a héten hivatalossá. Bár a közlöny semmivel sem indokolta az elképesztő összegű emelést, a Fővárosi Állat- és Növénykertnél úgy érezhették, az ügy némi magyarázatra szorul, és sziporkázó érvekkel támasztották alá, miért is kerül mélygarázzsal együtt közel 50 milliárd forintba az állatkert bővítése, fejlesztése.

Az emelkedő költségeket azzal indokolják, hogy az eredetileg 2014-ben kalkulált árak időközben jelentősen emelkedtek – főként azért, mert az országban annyi jelentős építkezés fut jelenleg, hogy az elszívja a szakképzett munkaerőt. Ráadásul nőtt a munkások minimálbére, emiatt emelkedtek a nagyberuházások vállalási munkadíjai – és ha ez a hitetlenkedőknek nem lenne elég, három év alatt megdrágultak az építőanyagok, változott a forint-dollár-euró árfolyama is.

Azt is hozzáteszik, hogy a forrásigény változása egyáltalán nem rendkívüli dolog, sőt, a leveléből kiderül, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertnél szinte tradíciója van az extrém drágulásnak: hiszen az állatkert 1909–1912 között zajló átépítése során is közel háromszorosára drágult az eredetileg 1,2 millió koronával induló beruházás.

A több tíz milliárdos, várhatóan 2020-ra lezáruló projekt során négy fő fejlesztést valósítanak meg az állatkert 7,5 hektárnyi új területén: a Holnemvolt várat, az óriási (1,7 hektáros, 43 méteres belmagasságú) biodómmal felturbózott Pannon parkot, a Hermina garázst és egy új kiszolgálózónát. Ezek közül az új kiszolgálózóna már most is üzemel, a Holnemvolt várat nagyjából fél év múlva fogják átadni, a Hermina garázs és a Pannon park kialakítására pedig várhatóan az évtized végéig kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.