Nehezítik a futóversenyek rendezését

Nem lehetne háromnál több, Budapest jelentős részét érintő, nagy futóverseny egy évben.

2017. 06. 13. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet háromnál több, Budapest jelentős részét érintő, hatalmas forgalomkorlátozásokkal, tömegközlekedési járatok elterelésével járó nagy futóverseny egy évben – ezt tartalmazza többek között a szerdai Fővárosi Közgyűlésre benyújtott rendeletmódosítási javaslat. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes előterjesztése ezeknek az úgynevezett I. kategóriába sorolt futóversenyeknek szab határt. A hatályos rendelet, a korábbi korlátlanságot megszüntetve, 2012-től eddig hat ilyet tett lehetővé, de a gyakorlatban már az idén is három ilyen nagy futást terveztek: az áprilisban 32. alkalommal megrendezett – pesti és budai útvonalú – Vivicittá városvédő futás, valamint a szám szerint is ugyanolyan nagy hagyományú, szeptemberben és októberben esedékes nemzetközi Budapest-félmaraton, illetve -maraton.

A kisebb – II. és egyéb kategóriába sorolt – futóversenyek száma együttesen nem változik: kilenc ilyenre lehet számítani a jövőben is. Előbbire példa a májusban 22. alkalommal lebonyolított városligeti női futógála, a most vasárnap 24-edszer megrendezett maraton- és félmaratonváltó vagy a decemberi, Fővám téri Mikulás-futás; utóbbira pedig az augusztus végére tervezett Budapestman triatlon, amely a budakalászi Lupa strandtól egészen a Hősök teréig tart.

Amint azt a rendeletmódosítási javaslat tartalmazza, jelentős szigorítás vár a sportesemények szervezőire az adott évi budapesti futónaptár összeállításához szükséges pályázatok beadásakor is. Pályázat nélkül senki sem rendezhet futóversenyt, s nem kerülhet bele a hivatalos budapesti naptárba. Csökken a pályázati határidő, jóval részletesebb, de egységesített adatlapot kell kitölteni, s már előző év szeptember 20-ig be kell adni, hogy melyik eseményt mikor rendeznék meg. Az elbírálásról a fővárosi tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság dönt két hónapon belül.

Ugyancsak a szervezők kötelessége lesz a fővárosi lakosság tájékoztatása az eseményhez kapcsolódó forgalmi korlátozásokról, a verseny előtt 15 nappal. A részletesen megindokolt, sürgősségből, illetve méltányosságból elbírált pályázat benyújtása értelemszerűen azonnali tájékoztatási kötelezettséget ró a rendezőkre.

– A javaslat kiszámíthatóvá, időben megismerhetővé teszi a budapestiek számára, mikor és hol várhatók lezárások, forgalomkorlátozások – hangsúlyozta az előterjesztést benyújtó Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.