Németh Szilárd: Az EB semmit sem tud tenni a civiltörvény ellen

A nemzeti konzultáció jogalap a civiltörvényhez – véli Németh Szilárd, aki szerint Soros érdekében támadják a szabályozást.

MN
2017. 06. 15. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti konzultáció világossá tette a civiltörvény létjogosultságát, a kérdéssort visszaküldő 1,7 millió ember 99 százaléka pedig egyhangúlag támogatta, hogy kiderüljön, mely civil szervezetek kapnak pénzt külföldről – mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az M1-en.

Az amúgy interneten is könnyen befolyásolható konzultáció azonban nem tekinthető népszavazásnak, de közvélemény-kutatásnak sem; azt még Gulyás Gergely – a Fidesz másik alelnöke, a civiltörvény javaslatának társszerzője – is elismerte a Magyar Időknek, hogy a konzultációs anyag kitöltése és visszaküldése pusztán a kormány melletti kiállást jelentette, és a „normálisan gondolkodó emberek számára csak egyféleképpen megválaszolható kérdések vannak a kérdőíven”.

Németh Szilárd azzal érvelt, hogy a civiltörvény jogilag megalapozott, az alkotmány kívánalmait teljesíti, úgyhogy jogi úton semmit se tud tenni ellene az Európai Bizottság. Hozzátette, a Bizottság kritikája most is arra vezethető vissza, hogy Magyarország nem engedi be a bevándorlókat, és „ellenáll Soros György bevándorláspolitikai céljainak”.

Hozzátette, a kormány konzultált az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testületével, a Velencei Bizottsággal, amely véleményének egy részét be is építették a jogszabályba – a törvény a kezdeti tervekhez képest annyiban puhult, hogy nem három, hanem egy év alatt lehet kikerülni a nyilvántartásból, ha egy szervezet már nem kap külföldi támogatást; illetve nem szüntetik meg automatikusan azokat a szervezeteket, amelyek elmulasztják a regisztrációt. Emellett annyi könnyítés lehet a jogszabályban, hogy az 500 ezer forintnál kisebb adományokat nem kell tételesen, az adományozó nevével együtt közzétenni.

A lényeg azonban változatlan maradt: külföldről támogatott civil jelzővel bélyegzik meg az éves 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi donációt elfogadó csoportokat. A szabályozást a jobb átláthatósággal indokolta annak idején a javaslatot beterjesztő Németh Szilárd és Gulyás Gergely, az érv azonban mondvacsinált, hiszen az érintett szervezetek közhasznúsági jelentésükben eddig is évről évre elszámoltak támogatásaikkal. 

Németh arról, hogy nem fogadta el az Országgyűlés az úgynevezett plakáttörvényt, amely kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését, azt mondta, az ellenzék a korrupció mellé állt azzal, hogy nem szavazta meg az előterjesztést – idézi szavait az MTI.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.