Több mint 32 ezer haláleset elkerülhető lett volna Magyarországon

Először készült egészségügyi teljesítményértékelés hazánkban.

MN
2017. 06. 12. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 32 ezer haláleset, az összhalálozás 26 százaléka elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel 2014-ben Magyarországon – szúrta ki a Napi.hu. Magyarországon most először értékelték az egészségügy teljesítményét, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinálásával, minisztériumi teamek munkájával állítottak össze.

Az összegzésből kiderül, hogy – bár a magyar lakosság egészségi állapota javuló tendenciájú – nagyok az országon belüli különbségek, az átlag pedig továbbra is elmarad az Európai Unió legtöbb tagállamának szintjétől.

Nőtt a lemaradásunk az EU28 átlagától több kiemelkedő, súlyos terhet jelentő halálokban, közte a keringési rendszer betegségei miatti halálozásban, a nők körében számos daganattípushoz köthető halálozásban (méhnyak-, mell-, gége-, légcső-, hörgő-, tüdőrák), a férfiaknál pedig a vastagbél- és a végbélrák esetében.

Az értékelés szerint 2014-ben egy jobb ellátórendszerrel a halálozások 14, népegészségügyi beavatkozásokkal további 12 százalékát lehetett volna elkerülni, a több mint 32 ezer haláleset egy kisvárosnyi lakosnak felel meg. A 65 évesnél fiatalabbak körében minden második haláleset elkerülhető lett volna megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal. Ezek alapján Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt produkálta az EU 28 tagországának rangsorában.

Az összegzésben egyebek mellett az is szerepel, hogy

Az egészségügyi teljesítmény értékelése a világ számos országában elterjedt gyakorlat, célja, hogy átfogó, rendszerszemléletű és kvantitatív megalapozottságú képet adjon az egyes egészségügyi rendszerek működéséről, ezzel hozzájárulva a bizonyítékokkal támogatott szakpolitikai döntéshozatalhoz. A teljesítményértékelés tárgya az egészségügyi ellátórendszer, a népegészségügy és az általuk közvetlenül befolyásolható egészségi állapotot meghatározó kimenetek. A környezeti és társadalmi-gazdasági feltételeket, valamint a lakosság egészség-magatartását az egészségügyi rendszer által részben befolyásolható kiindulópontokként veszi számításba, és ezek kontextusában értékeli a szűken vett egészségügyi rendszerrel összefüggő kimeneteket – írják az értékelésben

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.