Többéves késéssel érkezik meg az élelmiszersegély

Még most is csak az ország három megyéjében kapnak majd enni a mélyszegénységben élő gyerekek.

2017. 06. 16. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány azt ígérte, hogy már 2015 januárjában elindítja azt a nagyszabású élelmiszersegély-programot, amelynek elsődleges célcsoportjai a három év alatti, óvodába még nem járó csecsemők és kisgyermekek, valamint a mélyszegénységben élő várandós anyák, a valóságban csak idén nyáron szállítják ki az első élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Ráadásul csak három megye érintett gyermekei kapnak ilyen csomagokat, eddig ugyanis a 18 milliárd forintos, gyermekek élelmezésére elkülönített keretből csupán egymilliárd forintra írtak ki és zártak le sikeresen közbeszerzést, amelyből Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell ellátni a gyermekeket – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Közbeszerzési Értesítő szerint az egymilliárdos tendert a szigetszentmiklósi Natur-Rost Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte el. A lapunk birtokába került adásvételi szerződés szerint – amelyben az államot vevőként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviseli – a cég feladata, hogy szegény gyermekes családok számára havonta 12 829 darab élelmiszercsomagot állítson össze és szállítson le a megadott címre. Emellett ezer darab felnőttcsomagot is szállítania kell. Ennél kevesebbet nem készíthet, de a megadott mennyiségtől fölfelé akár harminc százalékkal is eltérhet. Egy gyermekcsomag összeállítására nettó 5648, a felnőttcsomagra 4107 forint áll rendelkezésre. A cég megbízása 18 hónapra szól, de ha az egymilliárdos keret előbb kimerül, akkor akár rövidebb ideig is tarthat a program.

Kedden Vásárosnaményban adta át az első élelmiszercsomagokat Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Állítása szerint a három megyét felölelő mintaprogram körülbelül 12 ezer olyan, háromévesnél fiatalabb gyermeket érint, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap, és nem jár bölcsődébe. Czibere Károly az átadáson arról beszélt, hogy a programot 2017 végétől várhatóan az egész országra kiterjesztik. Ennek ellenmond Rétvári Bencének, a tárca politikai államtitkárának a Bangóné Borbély Ildikó képviselő (MSZP) írásbeli kérdésére adott válasza. Ő arra tett ígéretet, hogy a három megyében megvalósuló ételosztások után terjesztik ki országos léptékűre a programot. Ez azt jelenti, hogy 2019 januárjában válhat országossá a segélycsomagok osztása, ami már négyéves késedelmet jelent az eredeti tervekhez képest.

Az Európai Bizottság ugyanis már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok élelmezését és ruházkodását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja, a valóságban azonban e hét közepéig egyetlen élelmiszercsomagot sem kaptak a rászoruló gyermekek és a várandós édesanyák. A program keretében egyébként elemi fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, vitaminnal, ruhával, tisztálkodószerekkel) kellene ellátni négy éven keresztül a mélyszegénységben élő, három év alatti kisgyermeket nevelő családokat és a rászoruló várandós anyákat, míg a rendkívül alacsony jövedelemből élő időseknek és hajléktalanoknak csak az étkeztetését kellene megoldani.

A több mint két és fél év késésért elképesztő kormányzati bakik, valamint a pályázati feltételek folyamatos átírása okolható. Például az első pályázati kiírásban a program előkészítői súlyos hibát követtek el, amely miatt a mélyszegénységben élő, első gyermeküket váró édesanyák kiszorulhattak volna az élelmezési programból, holott eredetileg ők volnának a projekt egyik kiemelt célcsoportja. Ezt azóta kijavították, ám a kiírás utána is folyamatosan átdolgozásra szorult, ezért a pályázati határidőt többször kitolták. Lapunk az elmúlt egy évben számos alkalommal érdeklődött a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumánál a program állásáról, de mélyen hallgattak. Végül tavaly év végén közérdekűadat-igényléssel fordultunk hozzájuk, és az arra adott januári válaszból derült ki, hogy a gyermekélelmezési program két éve késik, és azon a télen már biztos nem fog elindulni.

Bár a szaktárca akkor igyekezett bagatellizálni a helyzetet, és arról számolt be, hogy tavaly decemberben sikerült beindítani a programot, a valóság korántsem ez volt. Az élelmezési projekt négy alprogramjából ugyanis csak egyetlenegyet, a hajléktalanok élelmezését sikerült megkezdeniük, ráadásul az is csak az ország egyik felében működik. Bár a fővárosban és a Dunántúlon – többéves csúszással – tavaly decemberben kezdődött el a hajléktalanokat segítő program, a kilenc megyét magában foglaló Kelet-Magyarországon a késedelmesen kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult. Így ott a program keretében a mai napig nem kapnak egyetlen tányér ételt sem a hajléktalanok. Lapunk megkereste az ügyben a projekt lebonyolítóját, a Hajléktalanokért Közalapítványt. Szücs-Varsányi Nóra, a program szakmai koordinátora akkor úgy nyilatkozott: legkorábban 2017 második felében kaphatnak majd meleg ételt a program keretében a hajléktalanok a kilenc kelet-magyarországi megyében, vagyis Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Nógrádban, Hajdú-Biharban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.