MNB-közeli emberekkel van tele az MNB kedvenc doktori iskolája

Mintha azért hozták volna létre a doktori programot, hogy a saját embereiknek fizessenek ösztöndíjakat.

MN
2017. 07. 18. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jegybanki alapítványok vagy az MNB-hez közel álló cégek mintegy másfél tucat alkalmazottját azonosította a 24.hu, akik mind a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolájának hallgatói. Ebben az a különösen pikáns, hogy a geopolitikai doktori iskolát az MNB által létrehozott Pallasz Athéné Alapítványok szponzorálják, vagyis a jegybank lényegében a saját embereinek fizet havi 300 ezer forint ösztöndíjat.

Elsőként a Magyar Nemzet írta meg, hogy doktori hallgatóként vesz fel ösztöndíjat Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és felesége, Hidvéghiné Pulay Brigitta is. Hidvéghi – aki korábban az MNB-ben is volt szóvivő és Matolcsy György elnöki tanácsadója – elismerte, hogy ő és felesége is felveszi az ösztöndíjat. Arról is beszámoltunk, hogy a 300 ezer forintos havi ösztöndíjért a hallgatóknak nem a szokásos feladatokat kell elvégezniük. A programban részt vevő forrásunk úgy fogalmazott: még tanítani sem kell, csak „kamuelőadásokat” tartani.

Azt is lehetett tudni, hogy a pécsi doktori iskola hallgatója Vajda Zita, Matolcsy György barátnője, de a 24.hu számos más olyan hallgatót talált, aki erősen kötődik a jegybankhoz. Doktorandusz például Palotai Dániel, az MNB egyik ügyvezető igazgatója, vagy az elnöki kabinet korábbi vezetője, Horváth Marcell, aki most a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságot irányítja. A doktori iskola hallgatója Kohári Péter volt XI. kerületi rendőrkapitány is, aki a bankbiztonsági terület vezetője volt a jegybankban, ma pedig a Magyar Nemzeti Eszközkezelő biztonsági igazgatója.

A doktori program támogatását a Pallasz Athéné Alapítványok biztosítják, melyek vezetői közül szintén többen hallgatók. Anton Bendarzsevszkij például a Pallasz Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) igazgatója, illetve a Geopolitikai Kutatóintézet vezetője. Szintén ennél az alapítványnál, illetve a kutatóintézeténél dolgozik Gere László, aki ugyancsak hallgatója a doktori iskolának. Az ösztöndíjakról egyébként a doktori iskola tanácsa hozza meg a döntést, de van egy ösztöndíjműhelynek nevezett előkészítő testület is, amelybe négy tagot az alapítványok delegálnak, négyet a doktori iskola.

Mivel sem az MNB, sem az alapítványok nem válaszoltak a 24.hu kérdéseire, nem lehet pontosan tudni, hogy mindenki kap-e ösztöndíjat, aki hallgató a doktori iskolában, illetve felveszi-e a megítélt támogatást. A doktori iskola vezetője, Dövényi Zoltán személyiségi jogokra hivatkozva nem árulhatta el, hogy pontosan kik azok a doktori iskola hallgatói közül, akik a jegybankban dolgoznak vagy a jegybanki alapítványokhoz köthetők. Azonban olyan számokat mondott a lapnak, amelyből kiderül, hogy a hallgatók döntő többsége a jegybanki alapítványok által biztosított ösztöndíjat kapja.

Együtt: Hozzák nyilvánosságra!

Matolcsy György hozza nyilvánosságra, hány jegybanki dolgozó kap ösztöndíjat az MNB-s alapítványoknak köszönhetően! – követeli közleményben az Együtt. Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke közleményében azt írja: felháborító, hogy Matolcsy György haverok kifizetőhelyévé silányította a jegybankot és annak alapítványait. Juhász szerint Matolcsy Györgynek azonnal nyilvánosságra kell hoznia, hány jegybanki dolgozó, MNB-s alapítványhoz köthető személy kap ösztöndíjat a pécsi földtudományi doktori iskolában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.