Nethozzáférés jelentős régiós különbségekkel

Az európai uniós átlagnál még mindig alacsonyabb a világhálót elérő magyar háztartások aránya.

2017. 07. 24. 6:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan nő a magyar háztartások internetellátottsága: 2010-ben még csupán a hazai háztartások 58 százalékának volt internet-hozzáférése, 2016-ban azonban már 79 százalékának. Ez az arányszám azonban uniós összehasonlításban még mindig alacsony, bár ebben a tekintetben évről évre szűkül az olló hazánk és uniós átlag között – derül ki a Magyarország 2016 című, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összeállított kötetből. A lapunk által megismert kiadvány digitális társadalomról szóló fejezete szerint 2016-ban a hazai háztartások internetes ellátottsága már csak hat százalékponttal maradt el az uniós átlagtól, míg 2010-ben még 12 százalékpontos különbség volt. Ugyanakkor a régiós versenytársak közül tavaly Csehországban (82 százalék), Szlovákiában (81) és Lengyelországban (80) is magasabb volt a háztartások internetellátottsága, és csupán Romániában volt alacsonyabb (72) a magyarországinál. 

Nagyok a különbségek az országon belül is: a fejlettebb régiókban az országos átlag fölötti az internetellátottság, míg a szegényebb vidékeken kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy kapcsolódjanak a világhálóhoz. 2016-ban Közép-Magyarországon volt a legmagasabb ez az arány (86 százalék), de átlag fölötti mutatója volt a nyugat-dunántúli (83) és közép-dunántúli (81) régiónak is. Ezzel szemben Dél-Dunántúlon (77 százalék), Észak-Magyarországon (74), Észak- és Dél-Alföldön (72-72) az országos átlagnál kisebb arányban volt a családoknak hozzáférésük a világhálóhoz. A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy bár még mindig 14 százalékpont a különbség a legjobb és a legrosszabb mutatóval bíró régió között, most mérték az eddigi legkisebb különbséget.

A 2016-os adatok szerint a magyarok 81 százaléka használta már az internetet élete során, ezen belül 71 százalékuk napi rendszerességgel böngészik a neten, míg 2010-ben még csak a magyarok kevesebb mint fele, 48 százaléka tette ezt. A korosztályokat tekintve egyedül a 65–74 évesek korcsoportjában van jelentősebb elmaradásunk az uniós átlaghoz képest. Napjainkra az internet a kulturális fogyasztás egyik fontos csatornájává vált: a felmérést megelőző három hónapban internetet használók 92 százaléka e-mailezett, 88 százaléka híreket is olvasott, 83 százalékuk pedig jelen volt a közösségi oldalakon. Az érintettek több mint fele telefon- vagy videohívást is lebonyolított az interneten, 44 százalékuk pedig ott intézte pénzügyeit. E tevékenységek közül legnagyobb különbséget az internetes bankolás tekintetében mérték a régiók között: míg Közép-Magyarországon az internetezők 52 százaléka él ezzel az ügyintézési lehetőséggel, Észak-Magyarországon csupán 34 százalékuk. 2010 óta mindegyik jövedelmi negyedben nőtt az internetellátottság, de a legszegényebbek körében még mindig hatalmas az elmaradás az uniós átlaghoz képest: míg az Európai Unió egészében átlagosan a legalacsonyabb jövedelmi negyedhez tartozó háztartások 67 százalékának volt internetelérése, nálunk csupán 41 százalékuknak. Ezzel szemben a legfelső jövedelmi negyedbe tartozó magyarok 95 százalékának volt internete. Ez az uniós mutató a leggazdagabbak esetében 98 százalék.

Az internetkapcsolattal bíró háztartásokon belül 91, illetve 57 százalék azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol helyhez kötött széles sávú internet- és széles sávú mobilnetkapcsolat volt. Utóbbi ugyanakkor rendkívül gyorsan terjed, 2010-ben a háztartásoknak még csak öt százaléka alkalmazta ezt a lehetőséget a világháló elérésére, de az egyre megfizethetőbb mobilinternet és az arra alkalmas okostelefonok terjedésével rendkívüli gyorsasággal vált népszerűvé ez a típusú internetezési lehetőség. 2016-ban már az emberek 61 százaléka használta a mobiltelefonját internetezésre is, míg öt évvel korábban alig tíz százalékuk.

Meghatározza az internethasználat módját és minőségét az is, mennyire értünk az egyes eszközökhöz. Tavaly a magyarok 28 százaléka tartotta úgy saját magáról, hogy alacsony szintűek a digitális képességei, és körülbelül ugyanennyien mondták azt, hogy megvan a használathoz szükséges alaptudásuk. A 16–74 évesek 24 százaléka állította magáról, hogy az alapszintnél fejlettebbek a digitális képességei. A 28 EU-tagállamban összességében a lakosság 25 százalékának alacsony, 27 százalékának alapszintű, 29 százalékának az alapszintnél magasabb digitális tudása van, vagyis kicsivel jobb az átlag digitális tudása a magyarokénál. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy hazánkban a lakosság 21, uniós szinten 18 százaléka nem tudta besorolni magát egyik csoportba sem, mert a felmérést megelőző három hónapban nem használta az internetet.

A technológia fejlődésével párhuzamosan a közigazgatás is fokozatosan digitalizálódik, és egyre nagyobb is az igény erre. Legalább egyszer interneten keresztül lépett kapcsolatba hatósággal a felmérést megelőző egy éven belül a 16–74 évesek 48 százaléka. Ez 14 százalékponttal több, mint a 2010. évi érték. Az érintettek 46 százaléka keresett információt közigazgatási szervezet honlapján, 29 százaléka letöltötte, 24 százaléka vissza is küldte a kitöltött űrlapot, ez utóbbi fedi le egészében a valódi elektronikus ügyintézést. A hazai lakosság az uniós átlagnál nagyobb arányban keres információkat közigazgatási szervek honlapjain, az űrlapok letöltése tekintetében pedig közel azonos a hazai és az uniós arány. Viszont a valódi elektronikus ügyintézés esetében magasabb az EU 28 tagállamának átlaga (28 százalék) a magyar mutatónál.

A DK az internethasználat Áfa-mentességét sürgeti

A párt a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva közölte, hogy a Demokratikus Koalíció Sokak Magyarországa programja szerint 2018-tól Áfa-mentessé fogja tenni az internetet és 2020-ra minden településre el fogja juttatni legalább egy ingyenes köztéri Wi-Fi formájában. Olyan digitális Magyarországot tartanak kívánatosnak, ahol mindenki hozzáfér a tudást és tájékozódást jelentő internethez, ahol Közép-Európában elsőként mindenkinek törvényben rögzített alapjoga lesz az internet-hozzáférés. A fejlődést nem adóztatni kell - ahogy Orbánék akarták - hanem segíteni és gyorsítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.