Elbocsátás lehet a béremelés ára a Tescónál

Összefogott az áruházláncnál a két szakszervezet. Nagyobb béremelést szeretnének, mint amit a cég ajánl.

Horváth Attila
2017. 08. 22. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a sztrájkfenyegetettség hatására béremelési szándékát bejelentő Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növeli a fizetéseket. Pedig a cég által megígért, fejenként 11–17 ezer forintos emelés nem is elég: a Tesco dolgozóit képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) után tegnap a reprezentatív KASZ is sztrájkbizottságot hozott létre.

Korábban a két szakszervezet együtt emelte föl szavát a Tesco bérpolitikája ellen, de a múlt héten, a céggel való egyeztetés után már másként értékelték a helyzetet. A KDFSZ mindenképp sztrájkra készült, mert elégedetlenek voltak a megbeszélés eredményeivel. Ugyanakkor a KASZ hétfőig kivárt: pénteken Sáling József még azt mondta, elképzelhető, hogy meg tudnak egyezni. Kis részben sikerült is, korábbi ötpontos petíciójukból az valósult meg, hogy a szakmunkás-minimálbéresek fizetését 17 ezer forinttal, 176 ezerre emelik szeptembertől. Ez Sáling József megítélése szerint nagyjából rendben is van, de a magasabb kategóriába eső dolgozók fizetése nem emelkedett az elvárt mértékben, így bérfeszültség alakult ki a cégen belül. Szerették volna elérni, hogy ezek az emberek is arányosan magasabb bért, negyedévente jelentősebb kafetériát kapjanak.

Azzal, hogy a KASZ is sztrájkbizottságot hozott létre – noha csak ötfőset –, a két szakszervezet újra egyesítette erőit.

Közös követeléseket fogalmaznak meg, és adnak át ma a cég vezetőinek a bérekkel, illetve a létszámhelyzettel kapcsolatban. Sáling József szerint innentől kezdve így a Tescónak egy hete van, hogy megfontolja igényeiket. Az érdekképviselet elnöke közölte, ha nem születik megállapodás, és sztrájkolnak, azt a két csoport együtt szervezi az egész országban, de továbbra is két bizottság működik majd.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Hír TV reggeli műsorában még azt mondta, az áruházlánc javaslata alapján a dolgozók bére 165 ezer forintról 176 ezerre nőne, ők viszont 25 százalékos béremelést követelnek, és emellett 15 százalékkal növelnék a létszámot is. Ha az ő sztrájkbizottságuk csütörtökig nem tud megegyezni a Tescóval, bármikor megállhat az élet a bevásárlóközpontokban. Közölte, vannak olyan áruházak, ahol teljesen le fognak állni az alkalmazottak a munkával, ez mindenképpen üzenetértékű. – Mi mindig azt mondjuk, hogy a 200 ezer forint bruttó havi fizetést kell elérni, illetve a másik nagyon fontos dolog, hogy a munkakörülmények és a létszám kérdésében is tovább kell lépni – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Korábban a két szervezet július elején tartott közös demonstrációt egy budapesti bevásárlóközpont előtt, akkor egy ötpontos petíciót nyújtottak át a cégnek. Többek között arra szólították föl a Tescót, tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban. Ám ehhez a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóknak idén és 2018. január 1-jétől is meg kell hogy adja a cég a korábban meglévő 15 ezer forintos bérelőnyt, ami időközben elveszett az egyéb láncoknál véghezvitt bérfejlesztési lépések nyomán.

Mint korábban megírtuk, a nyár eleji szakszervezeti összefogás azért indult, mert a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem volt hajlandó továbbira. A cégnél egyébként mintegy 17 500-an dolgoznak, közülük januárban 12 500 embert érintett a szakmunkás-minimálbérnek a kormány által előírt, kötelező emelése. Ám a többieknek, akik eddig is 161 ezer forint fölött kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 3–35 ezer forintot kellett volna hogy jelentsen. Emiatt állt elő a mostani helyzet, és a cég részben engedett a nyomásnak, de még mindig nem kellő mértékben.

Lapunk természetesen megkereste a Tescót is az ügyben. Elsősorban azt szerettük volna megtudni, valóban el kell-e küldeniük ötszáz embert annak érdekében, hogy a szakszervezetek által elvárt szintre emelhessék dolgozóik bérét. Válaszul az áruház elküldte egy augusztus 18-i közleményét, és arra is felhívta a figyelmünket, hogy 8,7 milliárd forintot költöttek béremelésre két év alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.