Közösen dönthetnek a pedagógus-érdekképviseletek

Még augusztusban tárgyalni fognak a szakszervezetek arról, hogy leüljenek-e a kormány oktatási kerekasztalához.

Hutter Marianna
2017. 08. 17. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még augusztusban egyeztet a két legjelentősebb pedagógus-szakszervezet egymással arról, hogy a jövőben részt vegyenek-e a kormány köznevelés-stratégiai kerekasztalának a munkájában – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetője arról beszélt: hamarosan megbeszélést tartanak erről a Pedagógusok Szakszervezetével. A PDSZ elnöke szerint érdemes lenne egységes döntést hozniuk a részvételről, vagyis vagy mindkét szakszervezetnek részt kellene vennie a munkában, vagy egyiknek sem. Mint emlékezetes, a kerekasztalt eredetileg tavaly februárban alakította meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután egyre élesebbé váltak a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások. Ám sokan azzal kritizálták a szervezetet, hogy csak látszategyeztetésekre szolgál. Bár a kerekasztal működését idén nyáron szabályozták, ajánlásai továbbra sem lesznek kötelezők a kormányra.

Mendrey Lászlót lapunk azzal kapcsolatban is kérdezte, hogy a PDSZ-elnök tegnap nyílt levélben fordult az iskolaigazgatókhoz. Ennek oka, hogy bár korábban arról volt szó, hogy minden tanár számára egységesen jár a pedagógusbér emelésének idén ősszel esedékes utolsó részlete is, a kormány változtatott a feltételeken. Eszerint az adott intézmény vezetője dönthet arról, hogy melyik pedagógus mekkora mértékben jogosult a béremelésre. A PDSZ szerint a differenciálás több szempontból is aggályos. Például azért, mert az életpályamodell bevezetésével megnövelt munkaterhelés minden pedagógust érint, vagy mert a különbségtétel „komoly ellentéteket, feszültségeket” okozhat a tanárikban, „tovább növelve az egyébként is jogos elégedetlenséget, megosztva, szétzilálva a napjainkra kialakult pedagógusegységet”. Bár Mendrey levelében hangsúlyozza: tisztában vannak azzal, hogy a rendelet módosítása jogszerű, ám ettől még súlyosan etikátlannak tartják.

„Éppen ezért – nyomatékosan – kérem Önt, hogy ne hagyja magát megtéveszteni, s most ne differenciáljon” – írta. Mendrey a nyílt levéllel kapcsolatban arról beszélt a Magyar Nemzetnek: a béremelés utolsó részlete „nem túlságosan magas összeg, de mindenki számít rá”. Ez a gyakorlatban nettó 4–12 ezer forintos emelést jelenthet. Ezért Mendrey szerint az igazgatók csapdahelyzetbe kerültek, hiszen végre valódi munkáltatónak érezhetnék magukat a differenciálással, ám eközben egyáltalán nem biztos, hogy az intézkedés azokat érintené jól, akik valóban jobban dolgoznak. A szakszervezeti vezető leszögezte, hogy a differenciálásra szükség van, de úgy vélte, ezt nem ebből a pénzből kellene végrehajtani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.