Most már nem sláger a magyar állampolgárság

A diplomások helyett egyre több alapfokú végzettségű határon túli magyar jön át. Öt év alatt ötvenezren települtek át.

2017. 08. 23. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyszerűsített honosítási eljárás 2011-es bevezetése óta jelentősen megnőtt a magyar állampolgárságot felvevő határon túli magyarok, illetve az itt élő külföldiek száma. Az állampolgársággal kapcsolatos adatokat összegezte, illetve elemezte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, lapunk által megismert kiadványa. A mutatókból érdekes tendencia rajzolódik ki. Eszerint a kezdeti roham után jelentősen visszaesett a honosításért folyamodó külhoni magyarok száma, miközben nagymértékben megnőtt a magyar állampolgárságot szerző, egyéb országból érkezők aránya. Az is egyértelműen látszik, hogy egyre kevesebb magasabb végzettségű határon túli magyar telepedik le hazánkban, ők ha felveszik is a magyar állampolgárságot, inkább Romániában, Szerbiában maradnak. Ezzel párhuzamosan több képzetlen munkaerő érkezik, akiket viszont felszív a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő építőipar.

Az egyszerűsített eljárás bevezetése óta a lakcím nélküli, magyar állampolgársággal korábban nem rendelkező külföldiek is megkaphatják az állampolgárságot anélkül, hogy Magyarországon lakhelyet vagy tartózkodási helyet létesítenének, ami egyértelműen a határon túli magyaroknak és családtagjaiknak kedvez. A jogszabályi változások egyúttal a Magyarországon élő külföldiek egy részének a honosítását is megkönnyítették, mert bevándorlásuk időpontjától függetlenül kezdeményezhették honosításukat.

A könnyítés kezdetben robbanásszerű változást hozott: 1993 és 2010 között, 17 év alatt mindössze 135 ezer ember szerzett magyar állampolgárságot, míg az új eljárás bevezetése után öt év alatt már közel ötször ennyi, 708 ezer fő.

E csoportnak azonban alig kilenc százaléka, 60 904 személy volt olyan, aki magyarországi lakcímmel rendelkezett, vagyis már honosítási kérelme beadásakor is hazánkban élt.

A növekedés nem volt egyenletes: míg az ezredfordulót követő első évtizedben évente átlagosan mintegy hétezer személy állampolgársági kérelmét hagytak jóvá, ez a szám az egyszerűsített honosítás első két évében a magyarországi lakcímmel rendelkezők (vagyis csak a hazánkban letelepedettek) körében meghaladta a 20, illetve a 18 ezret. Ezután azonban gyorsan csökkent ez a szám, és 2015-ben már mindössze 4 ezer Magyarországon élő külföldi kapott állampolgárságot, vagyis évről évre egyre kevesebben gondolják úgy, hogy érdemes végleg megtelepedniük hazánkban. A négyezres szám ráadásul még annál is jóval alacsonyabb, mint ami az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése előtti időszakot jellemezte.

A vizsgált öt évben 647 ezer határon túl élő személy kapott magyar állampolgárságot. Az igénylők száma 2013-ban érte el a maximumot. Ez idő alatt összesen 54 ezren létesítettek magyarországi lakcímet azután, hogy külföldön élőként megkapták a magyar állampolgárságot, vagyis ennyien települtek át hazánkba. Többségük férfi (56 százalék), és a fiatal korösszetétel jellemző rájuk. Leggyakrabban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (27), illetve Budapesten (18), továbbá Pest és Csongrád megyében (10-10) telepedtek le.

A vizsgált periódusban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, vagyis az itt letelepedett új magyar állampolgárok 95 százaléka román, szerb, szlovák vagy ukrán állampolgárként kérte a honosítását, tehát elsöprő többségükben határon túli magyarokról van szó. Ezek közül is kiemelkedik Románia, onnan származik a honosítottak háromnegyede. Ukrajnából az összes honosított 10, Szerbiából 6,9 százaléka érkezett. Az előzőleg szlovák állampolgárok a honosítottak 2,4 százalékát tették ki. Európán kívüli országból 1500 személy vált magyar állampolgárrá, közülük Ázsiából érkeztek a legtöbben, számuk meghaladta a 800-at, közel negyedük vietnami, 13 százalékuk szíriai. Az utolsó években ugyanakkor jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik nem a négy szomszédos országból jöttek: az egyéb államokból származók az első két évben az összes honosított 3 százalékát tették ki, ám számuk 2015-re közel hatszorosára nőtt. Bár tíz határon belül magyar állampolgárrá vált személy közül átlagosan kilenc magyar anyanyelvű volt, ez az arány a periódus végére 94-ről 78 százalékra csökkent.

A külföldön élő új magyar állampolgárok 93 százaléka szintén a már említett négy szomszédos országból származik, ugyanakkor közöttük a romániai hátterűek aránya alacsonyabb (60 százalék), a szerb állampolgárok reprezentáltsága pedig közel háromszor nagyobb, mint a határon belül. A szlovákiai magyaroké viszont elenyésző, arányuk egyik évben sem érte el az 1 százalékot. Ez egyértelműen az ottani jogszabályok következménye, amelyek szlovák állampolgárságuk elvesztésével sújtják azokat, akik felveszik a magyart.

A honosított állampolgárok általában jóval fiatalabbak a magyarországi teljes népességnél. Míg 2013-ban a hazai népesség közel negyede 60 éves vagy idősebb volt, és csupán 56 százaléka tartozott a 20–59 éves korosztályba, addig a határokon belül honosítottaknak mindössze 10 százaléka volt idős, és több mint háromnegyedük aktív korú.

A honosított, nálunk letelepedett felnőttek kismértékben iskolázottabbak a teljes magyarországi felnőtt népességnél, de a különbség évről évre csökken, ugyanis egyre több alacsony végzettségű határon túl élő magyar folyamodik állampolgárságért. Jelenleg a honosítottak több mint felének a legmagasabb befejezett iskolai végzettsége középfokú, és körükben magasabb a diplomások aránya, mint a teljes magyar népesség körében. A vizsgált öt évben ugyanakkor az új magyar állampolgárok körében több mint 8 százalékponttal bővült a legfeljebb alapfokú végzettségűek aránya, miközben a középfokú végzettségűeké csökkent, és lényegében nem változott az ennél iskolázottabbak hányada.

A Romániából érkezők körében a legalacsonyabb a diplomások aránya, mindössze 16 százalék, míg a Szlovákiából érkezettek között kiemelkedően magas: 46 százalék. A szerbiai és ukrajnai gyökerűek iskolázottság szerint nagyon hasonlóak, és e tekintetben átmenetet képeznek az előbbi két országból érkezők között. A többi ország állampolgárainak iskolázottság szerinti megoszlása a szlovákiaiakéval szinte azonos. Közöttük a nem magyar anyanyelvűek lényegesen nagyobb hányadának van felsőfokú végzettsége, mint a magyar anyanyelvűeknek. A külföldön élő felnőtt honosítottak is iskolázottabbak, mint a magyarországi népesség.

A Magyarországon élő nagykorú honosítottak több mint hattizede dolgozott az eskütétel időpontjában, 12 százalékuk volt munkanélküli. Az állampolgárságért folyamodók között évről évre nőtt, és a periódus végére érte el maximumát a munkanélküliek aránya.

A KSH megállapítja azt is, hogy míg 2011 előtt az új állampolgárok között az aktív keresők legnagyobb hányada felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő munkakörben dolgozott, addig a vizsgált időszakban ez a csoport a negyedik helyre csúszott, és az ipari és építőipari foglalkozást űzők vették át az elsőséget. Ezzel szemben a külföldön élő, gazdaságilag aktív honosítottak több mint negyede felsőfokú képzettséget igénylő munkakörben dolgozik, ami kétszer magasabb arány, mint a Magyarországon élők körében, míg az ipari és építőipari foglalkozásokat jóval alacsonyabb arányban képviselik. A határon innen és túl élő honosítottak közötti legfeltűnőbb különbség tehát az, hogy a Magyarországon dolgozóknak több mint háromszor gyakrabban volt szakképzettséget nem igénylő foglalkozása, mint a külhonban maradóknak. A felmérés szerint leginkább a román állampolgárok foglalkozás szerinti összetétele különbözik attól függően, hogy van-e magyarországi lakóhelyük; esetükben a vezetői és a szellemi foglalkozásúak számottevően nagyobb arányban vannak a külföldön, mint a Magyarországon élők között.

Az adatokból kiderül az is, hogy a 2011 és 2015 között honosítottak több mint kétharmada nem töltött 8 évnél hosszabb időt az új hazájában, amikor megszerezte az állampolgárságot. Átlagosan a Romániából érkezők várnak a legrövidebb ideig, mire magyar állampolgárok lesznek, kevesebb mint 7 évet, őket követik az ukrajnai hátterűek mintegy 8 évvel, majd a szerb és szlovák állampolgárok 9-10-zel. Az egyéb országból érkezettek várakozási ideje még hosszabb, 13 esztendő.

2011 és 2015 között a határon belül honosítottak állampolgársági kérelmében leggyakrabban (85 százalék) a magyar származás szerepelt indokként. A másik két legtöbbször említett ok a magyar házastárs (8,6) és a magyar állampolgárságú kiskorú gyermek (6). Visszahonosítást mindössze 2,2 százaléknyian kértek. Visszahonosítást az kérhet, akinek már volt magyar állampolgársága, de valamilyen okból elvesztette, vagy valamiért megfosztották tőle.

Júliusban Semjén Zsolt Tusnádfürdőn, a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján jelentette be, hogy megérkezett az egymilliomodik állampolgársági kérelem. Kedden pedig arról számoltunk be: Szilágyi Péter, a miniszterelnök-helyettes nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint eddig több mint 845 ezren tették le az állampolgársági esküt. Arról egyébként nincs pontos statisztika, hogy világszerte hányan vallják magukat magyarnak, de egy 2011-es felmérés szerint Észak-Amerikában 2 millióan, Németországban pedig 178 ezren. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.