Ötödször drágul a fehérvári stadion

A tizenegy éve felhúzott székesfehérvári stadion főépülete olyan rossz statikai állapotban van, hogy el kell bontani.

Jandó Zoltán
2017. 08. 19. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába alkudtak le még a közbeszerzés során milliárdokat a székesfehérvári aréna árából, így is jóval drágább lesz, mint amennyiért eredetileg vállalta a kivitelező. A városi önkormányzat közgyűlése több szakértő véleménye alapján ugyanis úgy döntött, hogy a Sóstói Stadion főépületét is újraépítik, mivel statikailag nem biztonságos. Az újabb munka miatt az átadás fél évet (2018 júniusának végére) késik, és a költségek is jelentősen, 900 millió forinttal megugranak.

Ezzel már ötödször drágul a beruházás, az elmúlt időszakban ráadásul elég sűrűn érkeznek az újabb költségnövekedésről szóló hírek. Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy korábban nem tervezett munkák miatt negyedszer is módosítani kellett a szerződést. Akkor 13,1 millió forint volt a növekmény.

Más kérdés, hogy a főépület statikai problémáit már ebben a kontraktusban, sőt valójában már a május végi módosítás során is jelezték az érintettek. A dokumentumokban annyit rögzítettek, hogy a fejépület vasbeton szerkezetével van probléma, ami miatt a korábban vállalt határidők nem tarthatók. Pontosabbat azonban akkor a szöveg szerint még nem lehetett mondani, mert a vizsgálatok folyamatban voltak.

Ezek zárultak le mostanra, nem túl kedvező kimenetellel. Cser-Palkovics András polgármester – az Fmc.hu beszámolója szerint – a késés bejelentésekor arról beszélt, hogy az épületet alig több mint 10 éve, jelentős állami támogatással húzták fel. Így senki nem számított arra, hogy a létesítmény használhatatlan állapotban van. Épp ezért szerepelt eredetileg a tervek között az, hogy ezt a részt integrálják az új stadionba, ezzel is csökkentve a kiadásokat. A polgármester arról is beszélt, hogy az esetleges mulasztások miatti jogi lépéseket is tehet az önkormányzat.

A mostani drágulással a szerződéskötés óta már nettó közel 1,4 milliárd forinttal ugrottak meg a Sóstói Stadion kivitelezési költségei. Mindez azért érdekes, mert a nyertes konzorcium – amelyben a helyi futballcsapatot támogató Strabag is képviselteti magát – eredetileg jóval drágábban vállalta volna csak a munkát, mint amennyiről végül szerződést kötöttek. A Magyar Narancs írta meg, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és ezt csak többszöri egyeztetés után sikerült lealkudni bruttó 16 milliárdra.

A drágulásokkal viszont már megközelítjük az eredeti ajánlatot. Pedig a 16 milliárd is jóval több volt, mint amit a kormányzat erre szánt: előzetesen 12,8 milliárdot különítettek el az arénára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.